LoginRegister
Home
A+ R A-

Sarajevska zaobilaznica ce biti zavrsena u oktobru

E-mail Print PDF

sarajevska zaobilaznica_juli_2017_foto_yt_4Life

U novogradskom naselju Briješće u ulici Safeta Zajke užurbano se gradi Sarajevska zaobilaznica da bi se građani glavnog grada što prije mogli uključivati direktno na Koridor 5C. 

Uklonjena zgrada

Na gradilištu radnici „Euroasfalta“ i ŽGP-a trenutno izvode radove na posljednjoj dionici zaobilaznice LOT 2 C, koja je duga kilometar, i to na potezu od Briješća do ulice Safeta Zajke, a koja košta 9,5 miliona KM.  Naime, za završetak ove dionice neophodna je bila eksproprijacija zemljišta u krugu ŽGP- a..
Ovoj kompaniji za to je isplaćeno više od 2 miliona maraka. I na toj lokaciji će se graditi kružni tok, na koji će se uključivati iz ulice Safeta Zajko direktno na Koridor 5C. Implementatori ovog projekta su ''Ceste Federacije BiH''. "Na mjestu gdje će se graditi kružni tok već su uklonjene zgrada Uprave ŽGP-a, servisne radionice i tokarija. U neposrednoj blizini napravili smo novu zgradu, u koju ćemo smjestiti dio mašina, a ostalo je da se uklone još jedan hangar i farbaonica" - rekao je Avdo Tuce, direktor ŽGP-a.

Nove dozvole

Kako su nam kazali iz ''Cesta FBiH'', od objekta nadvožnjaka, ispod kojeg prolazi željeznička pruga, prema ulici Safeta Zajke izvode se zemljani i betonski radovi. "Završen je lijevi potporni zid, a trenutno se gradi desni i stavlja nasip za novu saobraćajnicu. Dobili smo novu urbanističku i građevinsku dozvolu za radove na zaobilaznici. Kompletni radovi trebali bi biti završeni do kraja oktobra ove godine" - rekli su iz ove kompanije.

Postavljene rasvjeta i zaštita od buke

S druge strane, u Briješću radnici „Euroasfalta“ već nasipaju tampon koji će biti u visini nadvožnjaka, nakon čega će početi asfaltiranje. Na prvom dijelu dionice LOT 2 C, gdje su radovi završeni, već su postavljeni rasvjeta, zaštita od buke, kao i cementni sloj.  Ovi radovi trebali bi biti završeni do 10. oktobra, a možda i ranije.

(Avaz.ba/foto: yt/4Life)

comments