LoginRegister
Home
A+ R A-

Upitna izgradnja ''Muzeja opsade'' u Hastahani

E-mail Print PDF

marijin dvor_hastahana_sa-c.net

Od izgradnje „Muzeja opsade grada Sarajeva - Umijeće življenja 1992.-1996.“ u parku Hastahana na Marindvoru, prema svemu sudeći, neće biti ništa. Iako je još 2015. Općina Centar izdvojila 150.000 KM, nije napravljen glavni projekt za koji je bio zadužen konzorcij, koji čine organizacije FAMA International, MESS, ''Obrazovanje gradi BiH'' i Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH.

Kulturni centar

Krajnji rok za izradu glavnog projekta je početak maja. To nam je potvrdio načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić, koji navodi da su oni svoje obaveze ispunili.

"Osigurali smo zemljište od 11.000 kvadrata i urbanističku saglasnost. Sredstva za izradu glavnog projekta imamo i čekamo na ovaj konzorcij, jer su dobili obavezu da rade na njemu. I u ovom rebalansu budžeta evidentirana je stavka sredstava za izgradnju muzeja. Zbog toga smo im dali ovaj rok jer do sada nisu napravili nijedan potez, a sve se provlači godinama" - rekao je Ajnadžić. Ukoliko projekt ne bude urađen, Općina će sredstva i zemljište iskoristiti za drugu namjenu.

Uputit će pismo

"Zajedno s građanima tražit ćemo najbolje rješenje, u skladu s prostorno-planskim mogućnostima. Preliminarno, to bi s podzemnom garažom mogao biti sportski, rekreativni ili kulturni centar. U situaciji smo da moramo zarađivati novac, jer nismo toliko bogati da čekamo" - kazao je Ajnadžić.

Suada Kapić, predstavnica FAMA-e, koja je nosilac projekta, nije željela govoriti o ovoj temi te nam je kratko kazala će u narednim danima poslati pismo Općini u kojem će se izjasniti o ovom slučaju.

(avaz.ba/foto:sa-c.net)

comments