LoginRegister
Home
A+ R A-

Gradska vlast Istanbula pomaze obnovu Bijele tabije

E-mail Print PDF

bijela tabija_sa-c.net

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka primio je jučer višečlanu delegaciju Grada Istanbula, predvođenu Ismailom Hakkijem Turuncijem, savjetnikom gradonačelnika.

Razgovarano je o konkretnoj podršci ovog pobratimskog grada Sarajevu u oblasti vodosnabdijevanja, odvoza i recikliranja smeća, te pomoći ljudima koji se nalaze u stanju socijalne potrebe.

Nakon prijema u Vijećnici, delegacija Istanbula je u pratnji gradonačelnika Skake obišla Bijelu tabiju, s obzirom da je gradska vlast Istanbula tokom posjete gradonačelnika Kadira Topbasa Sarajevu u septembru prošle godine iskazala spremnost da pomogne obnovu ovog vrijednog kulturno-historijskog spomenika.

Predstavnici Grada Istanbula ponijeli su idejni projekat Bijele tabije, te predložili da ekipa eksperata iz Sarajeva posjeti Istanbul kako bi razradili akcioni plan za restauraciju ovog kompleksa, saopćeno je iz Gradske uprave Sarajeva.

Delegacija Istanbula je ovom prilikom obišla i Medicinske asocijacije BIMA. Obećali su pružiti pomoć za obnovu prostora ovog udruženja u ulici Bakarevića br. 4, koja već 20 godina pruža besplatnu primarnu zdravstvenu zaštitu zdravstveno neosiguranom stanovništvu, uglavnom izbjeglicama – povratnicima u BiH.

"Prostor koji je potrebno opremiti, sadržavao bi tri polivalentne ambulante za djecu, žene i internističke preglede, te ambulatu za operativne zahvate, laboratoriju i apoteku" - istakao je predsjednik ove asocijacije prof. dr. Faris Fočo.

(Faktor.ba/foto:sa-c.net)

comments