LoginRegister
Home
A+ R A-

Osigurana sredstva za zavrsetak izgradnje skole na Aneksu

E-mail Print PDF

06 osnovna_skola_aneks_27.05.2017Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić zajedno sa premijerom Vlade Kantona Sarajevo Ademom Zoljem, ministrom obrazovanja, nauke i mladih KS, direktorom Kantonalnog zavoda za izgradnju Mirzom Hulusićem i načelnikom Općine Novo Sarajevo obišli su danas novi školski objekat koji se gradi u naselju Aneks.

Tom prilikom potpisan je i sporazum o sufinansiranju projekta, kojim su budžetima Kantona Sarajevo i općina Novi Grad i Novo Sarajevo osigurana sredstva u iznosu od 1.050.000 KM za dovršetak objekta, od čega je Kanton izdvojio 500.000 KM, Općina Novi Grad Sarajevo 300.000 KM, a Općina Novo Sarajevo 250.000 KM. Time su se stekli uslovi da se školski objekat završi do početka naredne školske godine.

Kako je kazao općinski načelnik Semir Efendić, izgradnja škole na Aneksu dugogodišnji je projekat i dosta je skup, jer se u sklopu škole gradi i sportska dvorana.

„Važno je bilo da osiguramo finasijska sredstva, potpisan je ugovor sa izvođačem radova i radovi su u toku. Ovaj školski objekat bit će najbolji u općini Novi Grad i jedan od najboljih školskih objekata u Sarajevskom kantonu. Već dugo godina i desetljeća postojala je potreba za izgradnjom škole u ovom dijelu općina Novi Grad i Novo Sarajevo obzirom da djeca do škole idu više od tri kilometra pješice, a bilo je i saobraćajnih nesreća", rekao je načelnik Efendić, ističući da je naročito u zimskim uslovima problematično djeci s ovog područja ići u škole na Otoci ili Švrakino Selo. Otvaranjem škole znatno će se popraviti kvalitet života stanovnika koji ovdje žive.

Ministar Kazazović je isakao da je finansijska konstrukcija zaokružena i da bi škola trebala biti stavljena u funkciju od nove školske godine, te da je pokrenuta procedura javne nabavke za nabavku školske opreme.

Trenutno se rade unutrašnji radovi, nakon čega će uslijediti uređenje skloništa i vanjsko uređenje oko objekta. Također, bit će potrebno provesti proceduru oko formiranja nove javne ustanove koju će voditi nadležno Kantonalno ministarstvo.

Ovom prilikom načelnik Koldžo izrazio je zadovoljstvo što je dugogodišnja inicijativa da se u ovom naselju izgradi školski objekat pri kraju realizacije, odnosno što su se stekli uslovi da se objekat do početka iduće školske godine osposobi i stavi na raspolaganje djeci ovog područja.

(sa-c.net)

comments