LoginRegister
Home
A+ R A-
08-04-2012

Razvoj i nastanak Sarajeva - Predurbani period

Rate this item
(29 votes)

Grad Sarajevo počinje se razvijati u XV st. Sam prostor na kome se razvio današnji grad, bio je naseljen u kontinuitetu i to još od Neolita, tj.od vremena 5000 god. p.n.e.

Iz starijih vremena, na ovome prostoru još nisu otkiveni tragovi čovjekova života.

Nalazi iz starijeg kamenog doba Paleolitika, nalaze se po pećinama srednje i zapadne Bosne, a u mediteranskom području postoji samo jedno nalazište.

Tragovi ove kulture, kao što su alatke, rađeni su od poludragog kamena, a nosilac te kulture bio je neandertalski čovjek.

Mlađepaleolitski čovjek gradio je šatore i zemunice, raznih oblika, drvene konstrukcije, pokrivene kožama. U sredini je bilo ognjište ukopano u zemlju, kružnog oblika.

Oko 5000 god. p.n.e. u Evropi se stabilizira umjerenija klima koja omogućava da se napusti lov a započne zemljoradnja i stočarstvo. Tada nastaju prve organizirane zajednice „sela“. Tada nastaju razni predmeti kao što je kamena sjekira, predmeti od pečene zemlje, naročito posude.

butmirske vaze 01

Butmirske vaze

 

U području Sarajeva, u Butmiru, otkriven je kulturni sloj mjestimično debeo i do 2,5m.

Ovo nalazište je poznato po izvanrednim keramičkim proizvodima sa izvrsnom plastikom. Ovo naselje pripada mlađem Neolitu gdje je ustanovljen zemunički tip kuće.

Otkopano je oko 90 jama, nekadašnjih zemunica koje su bile grupisane, zidovi rađeni od drvenog pletera a zatim obljepljeni debelim slojem ilovače. Jama je bila natkrivena kupastim krovom, a ognjišta su nađena i u kućama i ispred.


butmirsko nalaziste lokacija

Butmirsko nalazište


keramicki proizvodi butmir

Neki od pronađenih keramičkih proizvoda u Butmiru


U drugom dijelu ćete čitati: Bronzano doba - Iliri

(sa-c.net)