LoginRegister
Home
A+ R A-
26-11-2015

Kasne radovi na obnovi Golubacke tvrdjave

Rate this item
(2 votes)

golubacka tvrdjavaGolubačka tvrđava, srednjevjekovni grad na ulazu u Đerdapsku klisuru već godinu dana  je gradilište. Kopa se tunel, izmješta se put iz Golubačkog grada, završava se gradnja vizitorskog centra, rade se spoljno uređenje i obala utvrde.

Najznačajniji radovi su na restauraciji i konzervaciji same tvrđave. Ali oni kasne.

"Pre svega zbog projektne dokumentacije, jer izradi nije prethodilo sve vrste geotehničkih, arheoloških i svih ostalih istraživanja, tako da je zatečeno stanje bilo drugačije od projektovanog" – kaže direktorka preduzeća „Golubački grad“ Iskra Maksimović.

Iako je predviđeno da kompletna rekonstrukcija Golubačkog grada bude završena do juna 2016. godine, za restauraciju tvrđave rok je produžen još godinu dana. Radove trenutno usporava I to što Đerdapska magistrala još uvijek prolazi kroz tvrđavu, pa je izgradnja tunela u narednom periodu prioritet.

Na ovom mjestu, paralelno sa starim dijelom puta koji vodi kroz Golubačku tvrđavu, odvaja se put u izgradnji koji će voditi kroz novi tunel. Dok tunel ne bude završen, on će služiti kao bajpas put koji vodi oko iskopina turskog kupatila.

Ostalo je da se probije još 14 metara tunela sa druge strane Golubačkog grada.

"Za mesec i po dana to bi trebalo da bude spojeno. Onda imamo betoniranja i sve ove druge instalacije u tunelu, tako da se planira do aprila meseca da završimo" – kaže Dragoljub Vojinović, inženjer preduzeća „Planum“.

Ministarstvo trgovine i turizma sa 23 miliona dinara finansira izgradnju pristana koji će omogućiti dolazak dugo očekivanih stranih turista sa kruzera. Golubačka opština ovu šansu odavno čeka.

Za izvođenje radova, Evropska unija je preko IPA fondova dala više od šest i po miliona eura, dok je Srbija kroz resorna ministarstva za izradu projekata izdvojila 25 miliona dinara.

(rts.rs)