LoginRegister
Home
A+ R A-
24-02-2016

Umjesto rusevine izgradnja nebodera od 120 metara?

Rate this item
(7 votes)

savezni mup beogradRuinirana zgrada bivšeg saveznog MUP mogla bi konačno da dobije novo ruho, pošto uskoro na usvajanje stiže Plan detaljne regulacije za ovaj blok. Od prije nekoliko dana nacrt je na javnom uvidu do 21. marta, nakon čega će se na javnoj raspravi naći i primjedbe na dozvoljenu gradnju višespratnice od 120 metara.

Iako se regulacija tiče čitavog kvarta oivičenog ulicama Kneza Miloša, Drinska, Sarajevska i Durmitorska, koji podrazumijeva i dozvolu za nadogradnju postojećih zgrada, najveće novine odnose se na ćošak uz Mostarsku petlju.

Zgrada saveznog MUP, sada u vlasništvu izraelske kompanije „Plaza centri“, moraće da naslijedi već postojeći oblik – širu bazu, sa tijelom zgrade koju zaokružuje potkrovlje. U otvorenom prostoru moći će da se smjesti tržni centar, prodavnice ili kancelarije, koje će imati izlaz na krov pokriven zelenilom.

Od baze, nastavlja se tijelo nove građevine, do maksimalne visine od 120,10 metara. Spratovi se mogu namijeniti i hotelu, kako je izraelski investitor najavljivao ili poslovnom prostoru sa rezidencijalnim apartmanima, dok je potkrovlje rezervisano za tehničku bazu.

Ako se usvoji plan, „Plaza centri“ će konačno 7. aprila moći da dobiju potrebne dozvole na koje čekaju još od 2007. godine, kada su kupili zgradu za 29 miliona eura.

Šire ulice, uklanjaju ruine

Kako bi se izbegao najavljeni kolaps u Kneza Miloša zbog gradnje tržnog centra na mjestu zgrade saveznog MUP, predviđeno je proširenje Drinske ulice, kao i izrada prilaza iz Sarajevske ulice kod stajališta Drinska. To podrazumijeva i uklanjanje ruiniranih i niskih objekata u okolini, a ujedno planira se i rekonstrukcija Kneza Miloša.

Zgrada MUP grada kulturno dobro

Mjere zaštite kulturnih dobara uživa i zgrada saveznog MUP, tako da se u Nacrtu plana ukazuje da nekadašnji izgled fasade treba sačuvati, pa čak i iskoristiti materijal od koga je napravljena. Investitor će morati da obezbjedi multimedijalni punkt koji će svim zainteresovanim pružati informacije o historijatu objekta i arhitekti Ludvigu Tomoriju.

(novosti.rs)