LoginRegister
Home
A+ R A-
30-08-2016

Otvoren treci most preko Bosforskog moreuza

Rate this item
(5 votes)

novi most_bosfor_istanbul_august_2016

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan otvorio je treći most preko Bosforskog moreuza u Istanbulu, elegantnu konstrukciju izgrađenu u rekordnom roku od samo tri godine, prenose svjetske agencije.

Ovaj treći putni i željeznički most jedan je od najvećih visećih mostova na svijetu i treba da smanji saobraćajnu gužvu u Istanbulu i rastereti dva mosta koja povezuju evropsku i azijsku stranu ovog 18-milionskog grada.

Novi most na Bosforu, koji će nositi ime „Javuz Sultan Selim“, ima hibridnu strukturu, istovremeno je viseći most i most sa kosim zategama. Takvu konstrukciju ima Bruklinski most u Njujorku, izgrađen u 19. vijeku.

Most povezuje evropski i azijski dio Bosfora i ima dva stuba udaljena 1.408 metara. Ima četiri trake za drumski saobraćaj i dvije pruge, sve u istom nivou.

Zbog geografskih karakteristika moreuza izgradnja mosta bila je izazov i tehničkom pogledu pošto su neke zatege pričvrsćene direktno za tlo.

"Mi smo u Evropi i treći put ćemo se preko mora povezati s Azijom" - rekao je Erdogan prije nego što je presjekao vrpcu. "Povezujemo kontinente zahvaljujući jednom mostu. Filmovi iz cijelog sveta biće ovdje snimani" - rekao je on.

Takođe lirski nastrojen turski premijer Binali Jildirim je rekao da je „Istanbul grad mostova“ odnosno grad „bez premca koji povezuje kontinente i kulture". "Most „Javuz Sultan Selim“ nije samo most već umjetničko djelo" - rekao je Jildirim.

Ovaj most se priključuje spisku spektakularnih građevniskih radova u Istanbulu, gradu u kome je Erdogan bio gradonačelnik. Treći veliki aerodrom u Istanbulu treba da bude otvoren početkom 2018, a tunel „Euroazija“, ispod Bosfora krajem decembra.

Izgradnja trećeg mosta preko Bosforskog moreuza koštala je gotovo 900 miliona dolara.

(beta.rs)