LoginRegister
Home » SA-C Team
A+ R A-
SA-C Team

SA-C Team

E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

put foca_foto_avaz

Ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Jusko izjavio je danas da bi cijena realizacije projekta izgradnje puta Foča-Šćepan Polje u dužini od 21 kilometra trebalo da iznosi od 69 do 71 milion eura.

Jusko je, nakon sastanka sa predsjedavajućim Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Stašom Košaracem i načelnikom opšine Foča Radisavom Mašićem, rekao da je prije dva mjeseca razgovarao sa ministrom saobraćaja i pomorstva Crne Gore Osmanom Nurkovićem i da mu je on iznio prijedlog da se zajedno krene u projekat spajanja BiH i Crne Gore na Šćepan Polju.

"Na istom sastanku dobio sam odgovor da je Crna Gora potpuno spremna da ide prema BiH i da se to isto očekuje i sa naše strane. Imao sam nekoliko sastanaka sa predstavnicima Republike Srpske i parlamentarcima iz Republike Srpske i dobili smo punu podršku", rekao je Jusko novinarima u Sarajevu.

On je pojasnio da Ministarstvo komunikacija i transporta BiH radi na pripremi sporazuma o izgradnji mosta na rijeci Tari i da su kolegama iz Crne Gore predložene tri solucije, istakavši da je crnogorska strana odabrala koja bi to solucija trebalo da bude, te da se u najskorije vrijeme očekuje odgovor iz Crne Gore, nakon čega će biti potpisan sporazum.

Jusko je uvjeren da će ovaj projekat biti realizovan, poput Bosanske Gradiške i Unskosanske pruge, jer nema nijednu prepreku.

Prema njegovim riječima, 6. decembra bit će održana prva sjednica Transportne zajednice u Briselu na kojoj će biti predstavljeni svi ovi projekti.

"Evropski komesar za transport Violeta Bulc je i ranije podržavala ove projekte i imamo razloga za optimizam i da tražimo sredstva od njih da pomognu u realizaciji. Finansiranje mosta Crna Gora plaća u svom dijelu, a BiH svoj dio", istakao je Jusko i dodao da se nada da će u Briselu imati pozitivnih vijesti za realizaciju ovog projekta.

On je konstatovao da podršku projektu daju i Republika Srpska i BiH, ali i lokalna zajednica.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac rekao je da je današnji sastanak jedan dobar primjer kada lokalna vlast u Foči manifestuje izuzetan stepen odgovornosti prema lokalnoj zajednici.

"Vidljivo je da lokalna vlast u Foči ima ambiciju da se bavi razvojnim programima, a vidljivo je i da ima visok stepen razumijevanja Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH, koje je u konačnoj odluci artikulisalo stavove Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske. To je izuzetno dobar primjer kada postoji jedna vrsta koordinacije svih nivoa vlasti da bi određeni razvojni projekti bili realizovani", naveo je Košarac.

On smatra da ima dovoljno optimizma u Ministarstvu komunikacija i transporta BiH i Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske, ali i predanosti lokalnih vlasti u Foči da ovaj posao bude urađen.

Košarac je napomenuo da Foča, uz rafting Tarom i Nacionalni park "Tjentište", predstavlja jednu od turističkih destinacija.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da se put Šćepan Polje-Foča nalazi u jako lošem stanju, jer u njega nije ulagano više od 20 godina, naglasivši da taj put predstavlja najkraću putnu vezu između Podgorice i Sarajeva.

Prema njegovim riječima, taj put za Foču predstavlja veliki privredni kapacitet, pošto preko njega u jednoj sezoni prođe više od 30.000 turista, ali da se zbog lošeg održavanja na njemu dogodio veliki broj saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom.

On je dodao da su Juska upoznali i o novoj saobrajćanici koja je napravljena i koja će omogućiti da rafteri koji dolaze na rafting u Foču ne moraju više da prelaze u Crnu Goru kako bi se spuštali, tako da će to dodatno unaprijediti rafting turizam.

(Srna)


mersad berber

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i predstavnik Fondacije "Mersad Berber" Ensar Berber potpisali su danas u Sarajevu sporazum o saradnji na uspostavljanju muzeja "Mersad Berber" koji bi bio reprezentativni objekt posvećen velikanu bh. umjetničke scene.

Muzej će biti smješten u prostorijama s više od 400 metara kvadratnih u strogom centru grada, na drugom spratu stambene zgrade, neposredno uz Općinu Stari Grad. Prostor je još uvijek neuređen, ali se očekuje da bi muzej nakon obnove prostora i pripreme za postavku Berberovih djela mogao biti otvoren tokom iduće godine.

Gradonačelnik Skaka istaknuo je nakon potpisivanja sporazuma da je Grad Sarajevo, poslije jako dobro organizirane i reprezentativne izložbe radova Mersada Berbera u Vijećnici, osjetio potrebu da se uđe u projekt formiranja muzeja u partnerstvu sa Fondacijom "Mersad Berber".

"Cilj je građanima omogućiti dolazak u muzej gdje bi mogli vidjeti šta je i ko bio Mersad Berber. Na ovaj način obogaćujemo ponudu Grada Sarajeva, nudimo jako kvalitetan objekt, stvaramo novu vrijednost i obogaćujemo turističku ponudu", istaknuo je on.

Podvukao je da se projekt realizira u saradnji sa Općinom Stari Grad Sarajevo, dok mu je visoki pokrovitelj član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Da je projekt muzeja zamišljen po uzoru na praksu u svjetskim gradovima naglasio je Ensar Berber, ustvrdivši da će formiranje muzeja posvećenog stvaralaštvu njegova oca biti velika čast za njegovu porodicu.

"U muzeju ćemo imati permanentnu postavku koja će se tematski mijenjati i stalno nadopunjavati. Mojoj obitelji je posebno drago jer ćemo sada imati priliku prikazati cijelu Berberovu postavku u gradu u kojem je otac najviše živio i stvarao. Vjerujem da će ovo biti svjetski projekt", mišljenja je Ensar Berber.

U toku su razgovori sa arhitektima koji će ponuditi idejno rješenje izgleda muzeja, nakon čega će biti utvrđen i iznos sredstava potrebnih za obnovu prostora.

Mersad Berber (1940. Bosanski Petrovac, 2012. Zagreb) bio je jedan od najistaknutijih bosanskohercegovačkih akademskih slikara. Slikarstvo je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani 1963. godine, a 1965. godine završio specijalku za grafiku. Od 1978. do 1982. godine radio je na Katedri za crtež i grafiku Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Berber je danas poznat u svijetu kao jedan od najpoznatijih grafičara. Njegovo djelo je uvršteno u kolekciju Tate Gallery 1984. godine. Imao je čitav niz samostalnih i kolektivnih izložbi, dobitnik je više od 50 nagrada i priznanja za svoj rad. Od 2007. godine član je Ruske akademije umjetnosti.

Živio je i radio u Zagrebu i Dubrovniku od 1992. godine.

(Fena)


termoelektrana kakanj_foto_panoramio

Na osnovu studije izvodljivosti, Elektroprivreda BiH počeće izradu idejnog projekta toplovoda od Kaknja do Sarajeva, koji bi obuhvatio potez od TE Kakanj do spoja na sarajevsku mrežu, dogovoreno je na današnjem sastanku u Vladi FBiH.

Nakon što se Vlada KS i formalno izjasni o prihvatljivosti cijelog projekta, između nje i Vlade FBiH bio bi potpisan protokol o suradnji koji bi predvidio i izradu studije izvodljivosti za dio koji se odnosi na Sarajevo.

Toplovod, koji bi omogućio snabdijevanje Sarajeva energijom iz Termoelektrane Kakanj, projekat je od strateške važnosti i višestruko koristan ne samo za Kanton Sarajevo, već i cijelu Federaciju BiH, rečeno je na ovom sastanku održanom na inicijativu Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Sastanku su prisustvovali premijer Federacije BiH Fadil Novalić, federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Đindić, zatim premijer KS Elmedin Konaković, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomir Lukić, direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević, kao i direktor Federalnog fonda za zaštitu okoliša Fuad Čibukčić.

(eKapija.com)


eyof 2019_sarajevo_activities

Predstavnici francuskih kompanija iz Klaster Montagne-a, koje je predvodio ambasador Republike Francuske u BiH Guillaume Rousson, prezentirali su jučer premijeru KS-a Elmedinu Konakoviću te ministrima privrede i finansija Muharemu Šabiću i Jasminu Halebiću Finalni izvještaj, odnosno pripremni dokument o razvojnom planu olimpijskim planinama Bjelašnica i Igman, u okviru priprema za održavanje EYOF-a 2019.

Prije prezentacije ambasador Rousson je naglasio da mu je zadovoljstvo posredovati u ovoj vrsti saradnje za koju želi da uspije, jer će zahvaljujući njoj moći poslati poruku francuskim poslovnim ljudima da KS nudi uvjete za povoljno investiranje, ali i stanovnicima da ga posjete.

Finalni izvještaj posvećen razvoju Bjelašnice i Igmana sa presjekom trenutnog stanja te mjerama i preporukama za unapređenje neophodnih sadržaja izradile su francuske kompanije OREX Loisirs, Egis International i CNA-MO u okviru podrške i pomoći Vlade Francuske BiH, odnosno Sarajevu i Istočnom Sarajevu u organizaciji predstojećeg zimskog Festivala Evropskih Olimpijskih igara za mlade.

Premijer Konaković je istakao kako Bjelašnica i Igman u radu aktuelne Vlade KS-a imaju posebno mjesto i prioritet iz opštih ekonomskih, a ne samo turističkih razloga.

"Analizama svjetskih turističkih organizacija i agencija Sarajevo je među deset najbrže rastućih turističkih destinacija po broju turista. Iz toga razloga, Vlada čini sve da se ovaj trend nastavi i dodatno unaprijedi, a to ćemo sigurno moći postići zahvaljujući i ovom dokumentu koji će nam poslužiti za izradu naših strategija i planova razvoja", kazao je Konaković.

Ministri Šabić i Halebić upoznali su goste iz Francuske sa projektima koje kantonalna Vlada provodi, kako i sa onima koje tek namjerava provesti i u narednoj budžetskoj godini, odnosno do održavanja Zimske evropske olimpijade mladih.

Dva primjerka printane verzije Studije namijenjene poboljšanju performansi planinske turističke ekonomije KS-a, odnosno Finalnog izvještaja Bjelašnica-Igman službeno su danas predate premijeru Konakoviću.

Nakon današnje prezentacije, najavljeno je i potpisivanje Sporazuma o razumijevanju između KS-a i Klaster Montagne-a koje će biti upriličeno početkom decembra i time zvanično potvrđena dosadašnja odlična saradnja.

(Oslobođenje)