LoginRegister
Home » SA-C Team
A+ R A-
SA-C Team

SA-C Team

E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

zenica gradska_kafana_i_trg_aabh

Grad Zenica u suradnji sa Asocijacijom arhitekata u Bosni i Hercegovni i Javnim preduzećem za prostorno planiranje i uređenje grada Zenica organiziraju otvoreni anonimni, projektni, jednostepeni arhitektonski konkurs za izradu idejnog rješenja novog koncepta korištenja objekta Gradske kafane u Zenici, zajedno sa trgom ispred i pored objekta.

Projekat adaptacije Gradske kafane, treba ponuditi novi koncept korištenja postojećeg, napuštenog i u značajnoj mjeri devastiranog objekta, izgrađenog u duhu internacionalne moderne, početkom sedamdesetih godina XX stoljeća, zajedno sa uređenjem javnog prostora koji ga neposredno okružuje (trga ispred i pored objekta).

Osnovni cilj konkursa jeste odabir najkvalitetnijeg idejnog rješenja, čija bi implementacija trebala omogućiti da se objektu povrati funkcija Gradske kafane, prostorna atraktivnost i bitnost u široj slici grada, vodeći računa o njegovom kontekstualnom značaju. Osim tretmana objekta, projektna rješenja trebaju ponuditi prijedlog uređenja javnog prostora ispred i pored objekta, vodeći računa o neposrednom okruženju, značaju javnog prostora za grad, njegovoj vezi sa unutrašnjim prostorom Gradske kafane i o mogućnosti primjerenoga uvezivanja ovog prostora sa trgom ispred Bosanskog narodnog pozorišta (BNP).

Na svojevrsan način ovaj konkurs predstavlja enterijersko-urbanistički izazov za projektovanje.

Opseg natječaja je  na nivou Bosne i Hercegovine, a pravo sudjelovanja na natječaju imaju  fizička lica (svi arhitekti i studenti arhitekture, državljani Bosne i Hercegovine) i pravna lica (sva pravna lica registrovana u Bosni i Hercegovini, koja su ovlaštena za pružanje usluga arhitektonskog projektovanja).

Sudjelovanje na konkursu se ne plaća.

(sa-c.net)


Ugradjeni prvi podzemni kontejneri u Centru

Monday, 27 March 2017 10:04 Published in Other News

podzemni kontejneri_centar_27.03.2017 Završena je ugradnja podzemnih kontejnera za selektivno odlaganje otpada uz raskrsnicu ulica Kaptol i Mehmeda Spahe. Projekt su zajednički realizirali Opština Centar i Kantonalno javno komunalno preduzeće „Rad“, koje je bilo zaduženo za izvođenje radova.

U novopostavljene kontejnere građani će moći odvojeno odlagati papir, plastičnu ambalažu, staklo i preostali kućni otpad.

Radi se o pilot projektu koji će biti realizovan na području tri gradske opštine: Novo Sarajevo, Centar i Stari Grad.

Podzemni kontejneri su veće zapremine i osim ekološkog aspekta selektivnog odvajanja otpada također će se smanjiti problem sa psima lutalicama i napuštenim životinjama koji su do sada imali najveći izvor hrane u kontejnerima otvorenog tipa. Za pražnjenje i održavanje podzemnih kontejnera zaduženo je komunalno preduzeće „Rad“.

(sa-c.net)


lepenica odmoriste_izgradnja_pratecih_sadrzaja_jpautoceste

Planom izgradnje predviđeno je da tokom 2017. godine imamo šest velikih gradilišta na koridoru 5-C,  a ukupna investicija premašit će dvije milijarde KM i to bi trebao biti najambiciozniji investicioni poduhvat na koridoru 5-C dosad, izjavio je za Fenu direktor JP "Autoceste Federacije BiH" Adnan Terzić.

Po njegovim riječima, plan je da  2021. godine bude završeno 145 kilometara autoceste i 24,5 km brze ceste, te da počne izgradnja i 36 kilometara autoceste.

Terzić je dodao da na ljeto počinje prva faza gradnje brze ceste Lašva-Nević Polje-Travnik. Radi se o dionici dugoj gotovo 24 kilometra, a investicija se procjenjuje na oko 183 miliona eura.

"EBRD i EIB nas uslovljavaju povećanjem akciza. Međutim, moramo pokušati pronaći nove načine finansiranja kroz oblike javno-privatnog partnerstva, koncesije ili nešto treće. Novac koji dobijamo od EBRD-a i EIB-a je najjeftiniji novac, sve ostalo je skuplje, ali BiH ima takav bonitet da možemo povući još 400 miliona eura od te dvije finansijske institucije i onda čekati do 2024. da se dio kredita vrati kako bismo opet mogli krenuti u novi ciklus izgradnje. Ili ćemo čekati 2024. ili ćemo tražiti nove načine finansiranja", naveo je Terzić. 

Naglasio je da postoji ogroman potencijal depozita u državi koje firme i građani imaju u bankama, te da je procjena da je to gotovo 10 milijardi KM.

"Potrebno je ohrabriti ulaganje. Vlada FBiH treba ozbiljno razmisliti da u vlasništvo Autocesta uvuče ozbiljnu finansijsku instituciju. Između 25 i 30 posto za FBiH to ne znači ništa kad je riječ o upravljanju Autocestama. Dobili bismo novac za njihov ulazak, a kada imate ozbiljnu finansijsku instituciju u javnom preduzeću, koja vodi brigu da sve ide prema ekonomskim i korporativnim zakonima, to bi bio okidač da građani i firme koji imaju velika sredstva u bankama razmisle i investiraju u izgradnju autoputa. Mi smo nedavno dogovorili potpisivanje novih 150 miliona eura s EIB-om, ali je pitanje kada će to biti realizirano. Jer kada mi potpišemo to mora proći sve moguće ratifikacije, od federalnog do državnog nivoa", dodao je Terzić napominjući da politika direktno utječe na brzinu i efikasnost njihovog rada.

JP Autoceste FBiH nedavno su poništile tender za izvođenje radova na izgradnji autoceste na poddionici Počitelj – Zvirovići.

"To je bila i preporuka EIB-a koji ostaje finansijer za ovu dionicu. Raspisat ćemo novi tender po skraćenoj proceduri da bi se u što skorijem vremenu potpisao ugovor o izgradnji i započeli radovi. Najkasnije 1. augusta treba da imamo potpisan ugovor s izvođačem radova za dionicu autoputa Zvirović-Počitelj", istakao je. 

Što se tiče zeničke regije, po njegovim riječima,  aktuelna su dva gradilišta Klopče-Drivuša i Donja Gračanica (tunel Pečuj) – Klopče, dužine osam km s planiranim rokom završetka kraj septembra 2017., odnosno decembar 2018. godine. Obje poddionice ulaze u sastav tzv. "Zeničke obilaznice" i na cijeloj njenoj dužini se radi u geološki izuzetno složenim terenskim uvjetima, najtežim na koridoru 5-C, što znatno otežava i usporava izvođenje radova.

"Ove godine završavamo Svilaj - Odžak, najsjevernu dionicu. Izvođač je Euroasfalt i Strabag i po ugovoru druga faza projekta treba započeti tokom marta, ali dok završi ratifikacija odobrena sredstva bit će operativna tek u augustu. Ipak, zbog toga izvođači radova mogu tražiti naplatu penala, jer je dogovor bio da radovi počnu ranije. Ipak, mi smo spremni da platimo avans izvođačima, samo da radovi počnu na vrijeme, a u dogovoru s EBRD-om ta sredstva ćemo refundirati naknadno", dodao je.

Po njegovim riječima, ubrzanje izgradnje koridora 5-C zavisi od novog pristupa infrastrukturnim projektima Vlade FBiH, što je ideja još iz februara 2016. To se najviše odnosi na izgradnju tunela Prenj i dionicu autoputa Mostar sjever-Mostar jug.

"Za ta dva projekta potrebno nam je gotovo 550 miliona eura koji bi trebalo da budu osigurani na neki drugi način, a da to nije EIB ili EBRD, s kojima BiH ima dosad potpisane ugovore. Nedavno smo Ministarstvu prometa i komunikacija uputili inicijative za započinjanje radova na tim projektima, a očekujemo i podršku Vlade FBiH. Mi ćemo biti servis Vladi, da potencijalni izvođač sa sobom dovede i finansijera ili banku, s kojom će onda Vlada ispregovarati uslove kredita, a nakon što se ti projekti završe onda će Vlada preuzeti i objekat i kredit", kazao je.

Izgradnja dionice Mostar sjever – Mostar jug, kao i tunela Prenj, kako je dodao direktor Autocesta FBiH, trebala bi početi u proljeće 2018. godine.

Terzić je istakao da su prihodi od akcize za 2016. iznosili  76.100.015 KM, a od cestarine 31.628.819 KM.

JP Autoceste FBiH već šestu godinu dodjeljuje stipendije  od 40.000 KM za 25 nadarenih i uspješnih studenata, naročito u području građevine, saobraćaja, elektrotehnike i ostalih stručnih fakulteta bliskih djelatnosti preduzeća.

Proteklih pet godine u društveno-odgovorni program JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar uložilo je 240.000 KM za 125 studentskih stipendija, čime nastoji da mlade stručnjake zadrži u BiH i da im osigura bolju i sigurniju budućnost.

(Fena)


brza cesta_lasva_travnik_faktor.ba

Vlada Federacije BiH prebacit će 120 miliona maraka „Autocestama FBiH“ za finansiranje gradnje brze ceste Lašva – Nević-Polje (Travnik), koja bi se trebala početi graditi naljeto, otkriva.

Izvođači radova

Radi se o sredstvima koja su pripala Federaciji na osnovu isplate klirinškog duga Rusije Bosni i Hercegovini, a sporazum je prije nekoliko dana u Moskvi potpisao državni ministar finansija Vjekoslav Bevanda. Čim ova sredstva budu operativna, a to se očekuje u narednim mjesecima, odmah će biti prebačena „Autocestama FBiH“, što je jučer za „Avaz“ potvrdio  i Adnan Terzić, direktor ove kompanije. 

"To je najava i obećanje premijera Federacije Fadila Novalića. Istina je da se radi o sredstvima iz klirinškog duga. Mi se već pripremamo za eksproprijaciju zemljišta. Pripremamo i tendersku dokumentaciju, da kada nam prebace sredstva, odmah raspišemo tender za izbor izvođača radova" - kaže Terzić. 

Ukupna vrijednost ove dionice duge oko 23,6 kilometara iznosi 183 miliona eura, a ostatak sredstava bit će osiguran različitim izvorima finansiranja. Povezivanjem ove ceste s Koridorom 5C, centralno područje BiH dobilo bi najbolju saobraćajnu vezu s centralnom Evropom i Jadranom na jugu.

Lašvanska petlja

Predviđena je i gradnja kompletne Lašvanske petlje s dva odvojena kolovoza, svaki sa po dvije saobraćajne trake. Za eksproprijaciju zemljišta izdvojeno je 40 miliona KM, a potrebno je ukloniti 124 objekta.

Cijela dionica prve faze radova podijeljena je na tri poddionice: Lašva - Kaonik, Kaonik - Vitez i Vitez – Nević-Polje. Polazna tačka gradnje je na Koridoru 5C (Lašvanska petlja) i završava se na petlji Nević-Polje u blizini Travnika. 

Povezivanje s Krajinom

„Autoceste FBiH“ prije mjesec su raspisala i tender za projektiranje druge faze radova, od Nević-Polja do Jajca. Vrijednost ovih radova je 550 miliona eura. Gradnjom ove dionice stječu se uvjeti za spajanje s Krajinom.

Brojke

  •  20 mostova planirano da se sagradi
  •   3 tunela dužine 2,5 kilometara
  • 100 kilometara projektirana brzina
  •   4 petlje bit će sagrađene (Lašva, Kaonik, Vitez, Nević-Polje)

(avaz.ba)