LoginRegister
Home » SA-C Team
A+ R A-
SA-C Team

SA-C Team

E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

03 centar_srebrna_lisica_01.10.2016

U krugu devet apartmana na Bjelašnici, odmah u blizini hotela „Maršal“ i skijališta, uskoro će biti napravljena podzemna garaža sa 98 parking mjesta. Za počekat radova čeka se još saglasnost zastupnika u Skupštini KS.  

Planinski ambijent

Kako nam kazao načelnik općine Trnovo Ibro Berilo, gradnja na ovoj lokaciji predviđena je urbanističkim projektom „Srebrena lisica“. Već postoji urađen glavni projekt i izabran je izvođač za tri faze radova.

“Općina i Kanton potpisali su sporazum o finansiranju izgradnje garaže, koja će biti savremena cjelina i koja neće narušavati planinski ambijent. Na njenom vrhu će se nalaziti trg, i to na 3.000 kvadrata, koji će Općina koristiti za sajmove i promociju turizma, općinske manifestacije i kulturne događaje” - rekao je Berilo.

Prema njegovim riječima, gradnja će koštati 2,5 miliona KM, a vlasništvo će biti uknjiženo na Kanton i Općinu.

Odluka o upravljanju

“Imamo izabrane izvođače za betonske radove, popločavanje, unutrašnje zanatske radove i rasvjetu. Kad se gradnja završi, odlučit ćemo ko će upravljati, hoće li to biti "Rad", naše komunalno preduzeće "Trnovo" ili ćemo donijeti zajedničku odluku da prodamo garažna mjesta” - kazao je Berilo.

Ukoliko zastupnici na sjednici koja će biti održana 31. jula daju zeleno svjetlo, radovi će odmah početi u avgustu i trajati tri mjeseca. Saobraćajnica do buduće garaže već je napravljena.

Konaković: Riješeno parkiranje 

Premijer Elmedin Konaković rekao je da je Općina Trnovo ponudila kvalitetan i kompletan projekt za gradnju garaže.

„Garaža će biti komercijalnog karaktera, profit ćemo dijeliti srazmjerno uloženim sredstvima. Posebno je bitna onima koji na Bjelašnici kupuju apartmane da imaju riješen i problem parkiranja. U svakom slučaju, donijet će novu vrijednost Trnovu i KS” - kazao je Konaković.

(avaz.ba)


sarajevska zaobilaznica_lot_2c_ilustracija

U Općini Novi Grad Sarajevo, u srijedu, 26. jula, potpisan je sporazum o isplati naknade građevinskoj firmi ŽGP za eksproprijaciju dijela zemljišta koje je bilo neophodno za izgradnju kružnog toka na spoju sa ulicom Safeta Zajke.

Time su riješeni imovinsko-pravni odnosi koji su bili prepreka za dovršetak radova na posljednjoj dionici Sarajevske zaobilaznice koja će povezivati kružni tok u Briješću sa ulicom Safeta Zajke, i koja će, nakon što bude završena omogućavati direktno uključivanje na koridor 5-c iz još jednog pravca.

Eksproprijaciju zemljišta zajednički su finansirali Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo i Općina Novi Grad Sarajevo.

Finansijska sredstva na ime naknade za zemljište građevinskom preduzeću ŽGP bit će isplaćena u narednih sedam dana, kada će se steći uslovi za ulazak u posjed nekretnina, odnosno dovršetak izgradnje ove saobraćajnice koja bi tebala biti puštena u funkciju u oktobru ove godine.

Također, preduzeće ŽGP dobilo je od općinske službe urbanizma potrebne saglasnosti za dislokaciju objekata koji su se nalazili na trasi saobraćajnice. Time će biti omogućeno da ova firma nastavi raditi na istoj lokaciji na dijelu zemljišta, koje nije bilo predmet eksproprijacije.

Izgradnja posljednje dionice Sarajevske zaobilaznice je od izuzetne važnosti za glavni grad BiH i općinu Novi Grad. LOT 2c će omogućiti puno bolju unutargradsku komunikaciju, jer će, pored podvožnjaka u Buča Potoku na 6. transverzali i nadvožnjaka kod Hidrogradnje na 12. transverzali, koji imaju samo po dvije kolovozne trake, biti treći prolaz preko ili ispod željezničke pruge, koja dijeli općinu Novi Grad na dva dijela.

Sam LOT 2C imat će isti kapacitet obzirom da će biti izgrađene četiri kolovozne trake iznad pruge. Njime se uduplava kapacitet saobraćajnica koje povezuju dva dijela općine, jer će se iz ulice Safeta Zajke preko LOT-a 2c i kružnog toka u Briješću ostvarivati veza sa LOT-om 2b i Stupskom petljom.

Općina Novi Grad već je naručila izradu projektne dokumentacije za povezivanje Lot-a 2c i devete transverzale pa će nakon dovršetka ovih velikih projakata uključivanje na koridor 5-c biti omogućeno već sa Alipašinog Polja i ulice Džemala Bijedića.

Izgradnja Lot-a 2c finansira se sredstvima Evropske investicijske banke i OPEC Fonda, a koštat će oko 10 miliona konvertibilnih maraka. Implementator projekta je Javno preduzeće Ceste Federacije BiH.

(sa-c.net)


taslihan foto_muzej_sarajeva

Iz Zavoda su nam kazali da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH trebala provesti postupno i detaljno preispitivanje prvobitnih Odluka o proglašenju nacionalnih spomenika Gazi Husrev-begovog bezistana i ostataka Tašlihana. Po potrebi je trebala uključiti i na sjednicu pozvati sve nadležne institucije zaštite kulturno-historijskog naslijeđa u Federaciji Bosne i Hercegovine.

"Zavod za zaštitu spomenika u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta u oba slučaja je obaviješten o zaključcima donesenim na sjednici, bez svih utvrđenih činjenica. Zavod se nije složio, odnosno prihvatio Zaključak o stavljanju van snage Odluke Komisije od 30. januara 2008. godine, koji je dopisom dostavila Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH", rekla je za Klix.ba Alma Ferizbegović- Pavlović, direktorica Zavoda za zaštitu spomenika FBiH.

Smatra da sve nadležne institucije zaštite kulturno-historijskog naslijeđa FBiH trebaju pokrenuti preispitivanje odluka Komisije.

"Ovom odlukom ostaci Tašlihana i objekta Gazi Husrev-begov bezistan s dućanima su ugroženi i izloženi mogućoj devastaciji te nedozvoljenoj gradnji u zoni oba zaštićena nacionalna spomenika. Prema važećim zakonima o građenju na nivou Federacije BiH te u skladu s važećim zakonima o zaštiti i korištenju kulturno- historijskog i prirodnog naslijeđa, trebaju postupiti s ciljem zaštite arheološkog lokaliteta Tašlihan i graditeljske cjeline Gazi Husrev-begov bezistan u Sarajevu. Federalno ministarstvo kulture i sporta i Zavod za zaštitu spomenika Federacije BiH postupat će u skladu sa svojim ovlastima u slučaju zahtjeva za saglasnost ili stručno mišljenje o izgradnji planiranog objekta", istakla je Ferizbegović-Pavlović.


Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika tvrdi da je od Tašlihana ostalo samo pet posto


Amir Pašić iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika odluku opravdava novim otkrićem, odnosno tvrdnjom da je na datoj lokaciji od Tašlihana ostalo možda 5 posto. Iako Dejtonski mirovni sporazum nalaže da osim tri domaća člana u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH budu i dva međunarodna stručnjaka, u maju prošle godine je donesena odluka da međunarodni članovi Martin Cherry i Zeynep Ahunbay budu isključeni.

Projektant rekonstruisanog hotela Evropa Sead Gološ smatra da u cijeloj priči gubi jedino Islamska zajednica u BiH koja je investirala 1.100 kvadratnih metara, a zauzvrat je, prema sporazumu s hotelom Evropa, trebala ostvarivati prihod od rente, što se nikada nije desilo. To što bi Sarajevo i BiH mogli ostati bez prostora od svjetskog značaja koji je zaštićen i odlukama o proglašenju Gazi Huserv-begovog vakufa i zaštiti historijskog gradskog prostora čaršije, ni Pašiću ni Gološu očito nije sporno.

S druge strane, bivša članica komisije Amra Hadžimuhamedović za Al Jazeeru je kazala da je skidanje i potčinjavanje zaštite kulturnog naslijeđa trgovačkim objektima uništavanje resursa nauštrb pojedinačne dobiti te da je prekrivanje i komercijalizacija ostataka Tašlihana prema bilo čijem projektu neprimjereno i nedopustivo.

Rekonstrukcija je za struku jedina opcija

I raniji pokušaji da se gradi nad ostacima Tašlihana su propali jer Federalno ministarstvo prostornog uređenja zbog statusa zaštićenog dobra nikada nije dalo saglasnost.

U okviru Projekta sanacije, rekonstrukcije i dogradnje hotela Evropa 1998. godine izvršena su terenska istraživanja prostora na istočnom platou hotela, uz zapadni zid bezistana, a pod nadležnošću arheologinje Margite Gavrilović. Cilj istraživanja bio je da se utvrdi postojanje arhitektonskih ostataka nekadašnjeg Tašlihana.

Arheolozi istraživači Adnan Muftarević i Mirsad Avdić iz Muzeja Sarajeva su 2007. godine izveli sistematska arheološka istraživanja na lokalitetu Tašlihan u okviru kojeg je istraživan prostor istočno od hotela Evropa. Tom prilikom su očišćeni ostaci zidova i temelja koje je otkrila ekipa Margite Gavrilović.

"Ukoliko postoje relevantni dokazi da je nešto bilo na određenom mjestu može se ići u rekonstrukciju, ne u gradnju novog objekta na starom. To je ono što arheologija kao struka i nauka podržava", kazao nam je Adnan Muftarević.

I historičari umjetnosti smatraju da je rekonstrukcija idealno rješenje, precizna kao što je urađena Ferhadija u Banjoj Luci ili Stari Most u Mostaru. Sve ostalo bi bilo skrnavljenje.

"To je najznačajniji han ikada sagrađen na tlu BiH i izvanredan primjerak osmanske baštine. Obilježava jedno vrijeme i to treba potcrtati. Obilježava zlatni period Sarajeva, kada je Sarajevo bilo jedan od najznačajnijih trgovačkih centara zapadnog dijela Osmanskog carstva. Trgovci koji su prošli Sarajevom u 16. vijeku, kada je sagrađen Tašlihan, govore da je Sarajevo najljepši grad u kojem su bili. Tašlihan je simbol tog vremena. Poklapati ili stvarati neku drugu strukturu znači negirati tu baštinu i zlatno doba Sarajeva", ističe Haris Dervišević, historičar umjetnosti.

(klix.ba)


stadion grbavica_predidejno_rjesenje_jug

FK Željezničar obavještava navijače, sponzore i prijatelje Kluba da aktivnosti koje podrazumjevaju nastavak izgradnje Stadiona Grbavica nisu ni u jednom momentu prestale biti fokus upravljačkih struktura i svih uposlenih u Klubu.

Obzirom da je u proteklom periodu postojao niz formalno-pravnih i administrativnih aktivnosti koje su se poduzimale, Klub nije imao potrebu prije okončanja određenih postupaka informisati javnost o istim.

Naime, u proteklom periodu nadležne službe Općine Novo Sarajevo i Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo su tumačeći određene propise, iznijele stav da je prije nastavka aktivnosti na daljoj izgradnji Stadiona Grbavica, neophodno i očitovanje Gradskog vijeća.

Iz navedenih razloga vodeći se zahtjevom Općine Novo Sarajevo i Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, Klub je morao pokrenuti odgovarajuću proceduru pred Gradskim vijećem Grada Sarajeva.

Na današnoj sjednici Gradskog vijeća donesena je odluka koja se odnosi na izuzimanje od zabrane gradnje lokaliteta Stadiona Grbavica, čime su otklonjene smetnje koje su u proteklom periodu predstavljene kao formalni razlog za nemogućnost daljeg postupanja u postupku rekonstrukcije i i izgradnje Stadiona Grbavica.

FK Željezničar posebno se zahvaljuje Gradonačelniku Abdulahu Skaki što je lično, ali i putem svojih stručnih službi učinio napore da maksimalno ubrza postupak u nadležnosti gradske uprave, te Gradskom vijeću koje je donijelo današnju odluku, čime je sasvim jasno od svih gradskih struktura data podrška nastavku aktivnosti na izgradnji Stadiona Grbavica.

Uvažavajući današnju odluku, te činjenicu da su otklonjenje smetnje za nastavak aktivnosti, Klub će se obratiti Općini Novo Sarajevo, kako bi se svi ostali formalno-pravni koraci na i izgradnji Stadiona Grbavica završili u što kraćem roku.

FK Željezničar bez ispunjenja formalno-pravnih uslova ne može pristupiti nastavku realizacije projekta rekonstrukcije i iizgradnje Stadiona Grbavica, te su u tom smislu nadamo da je današnja odluka Gradskog vijeća bila posljednja formalna prepreka na putu prema evropskoj Grbavici, te da će nadležne službe Općine Novo Sarajevo, djelovati efikasno, te omogućiti realizaciju projekta rekonstrukcije i izgradnje Stadiona Grbavica.

Klub će kao i do sada nastaviti informisati javnost o svim bitnim aktivnostima za nastavak izgradnje stadiona Grbavica.

(fkzeljeznicar.ba)