LoginRegister
Home » Events » Competitions » SA-C Team
A+ R A-
SA-C Team

SA-C Team

E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

01 mikser_sarajevo

Mikser House Sarajevo, koji će zvanično biti otvoren 8. septembra, prostiraće se se na preko 1.300 kvadratnih metara u nekadašnjem kompleksu Vaso Miskin Crni na Pofalićima. Imaće koncertne i sajamske sale, design shop, innovation lab, kantine i galeriju Frederik Moris koja nosi naziv po čovjeku čija ljudskost i hrabrost treba da budu primjer, ali i opomena da je svaki ljudski život nemjerljivo vrijedan, saopšteno je iz Mikser House-a na press konferenciji koja je održana prije nekoliko dana u Sarajevu.


“Multikulturalnost, afirmacija apsolutnih vrijednosti, razmjena ideja, kreativnih sadržaja, ali i negovanje kulture sjećanja na najteže dane novije balkanske istorije tokom kojih je grad Sarajevo postao tragična metafora stradanja, jesu pretpostavke na kojima beogradski projekat u Sarajevu gradi svoj ideološki obrazac” - poručuju čelni ljudi Mikser House-a.

Snažan impuls realizaciji ovo projekta daje dugogodišnja saradnja Mikser Beograda i velikog broja kreativnih entiteta i pojedinaca iz BiH koji se zajedno i zdušno bore za jedan cilj – redizajniranje Balkana kao dijela Evrope odakle su kroz istoriju u svijet odlazile uglavnom loše vijesti.

“Mikser House Sarajevo biće finansiran iz tri izvora, međunarodnih fondova, komercijalnih sponzora, i investicija Mikser House Beograd. Pozitivni Balkan već postoji, on nije fikcija. Treba mu samo malo svjetla i mjesta gdje će se predstaviti. Vjerujemo da će Mikser House Sarajevo biti jedna od svijetlih tačaka, koja će uticati pozitivno na sve nas zajedno” - poručili su Mikserovci.

Mikser u Beogradu uspješno radi već pet godina, okupljajući mlade umetnike, kreativce, publiku iz Beograda, Srbije, regiona i svijeta. Sa preko 500 raznovrsnih događaja tokom godine i više od 250.000 posjetilaca, Mikser House je postao kulturni katalizator koji se bez ikakvog kompromisa bori za drugačiji kulturni obrazac na Balkanu od onog koji naslijeđen iz devedesetih godina prošlog vijeka. Do danas kroz Mikser House Beograd prošlo je 1.500.000 posjetilaca iz cijelog svijeta.

(eKapija.com)


juzna longitudinala_kruzni_tok_mart_2017_scr_yt_4Life

Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici, na prijedlog Ministarstva saobraćaja, donijela zaključak da će podržati realizaciju Projekta izgradnje druge faze Južne longitudinale uz prihvatanje zahtjeva građana MZ Hrasno Brdo i izradu novog projektnog rješenja raskrsnice sa IV transverzalom.
 
Novo projektno rješenje se usvaja uz poštivanje funkcionalnosti i sigurnosti saobraćaja na predmetnoj raskrsnici.

Ministarstvu saobraćaja - Direkciji za puteve nalaže se da kao investitor pribavi potrebne saglasnosti i pristupi korekcijama projekta uz prihvatanje novoprojektovanih elemenata koji odstupaju od tehničkih normativa.

Odobrava se izvođenje radova koji su uzrokovani novim rješenjem, a što će prouzrokovati dodatne troškove projektovanja i zastoja radova, kao i produženje roka izvođenja radova.

Prethodno rješenje Direkcije za puteve u potpunosti rješava probleme pothodnika gdje čak ima 24 satni video-nadzor, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.
(Fena/foto:yt/4Life)

11 svilaj_odzak_autoput

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i voditelj odjela za kreditno poslovanje Evropske investicijske banke (EIB) za Sloveniju, Hrvatsku i zemlje zapadnog Balkana Matteo Rivelini potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o investicijskom grantu - koridor 5-C ''Izgradnja dionice autoceste Svilaj-Odžak'', u vrijednosti 25,09 miliona eura.

Bevanda je nakon potpisivanja izjavio da su ovim stvoreni uvjeti za ubrzanje izgradnje strateški bitne dionice autoceste Svilaj-Odžak u dužini 10,7 km.

"Zahvaljujem predstavnicima EU i posebno EIB-a na vrijednom grantu i uloženom trudu svih strana da bismo danas bili u prilici da potpišemo ovaj sporazum", rekao je Bevanda.

Dodao je da je navedena dionica bitna, ne samo za poboljšanje cestovne infrastrukture nego i za regionalnu saradnju i bolju komunikaciju s EU.

Bevanda je pojasnio da ukupan projekt, osim same te dionice, uključuje i izgradnju graničnog prijelaza i prekograničnog mosta na Savi u Svilaju.

Rivelini je naveo da je taj grant signal podrške EIB-a i EU Bosni i Hercegovini, te najavio još 200 miliona eura podrške za cestovnu infrastrukturu BiH u ovoj godini.

Naglasio je da je EIB od 2001. u BiH uložio oko dvije milijarde eura u sektor malih i srednjih preduzeća, okoliša i zdravstva. 

Potpisivanju je prisustvovao i šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark koji je istakao da je riječ o bespovratnom grantu, a ne kreditu.

Rekao je da je taj projekt korak ka boljem uvezivanju regiona zapadnog Balkana kroz zajedničku Agendu za povezivanje.

(Fena)


country side_resort_lokve_hadziciIzgradnja apartmanskog naselja Country Side u mjestu Crepljani u općini Hadžići počela je u julu 2014. godine. Investitor je kompanija Rawasi Real Estate d.o.o. Naselje će biti izgrađeno na 126.000 metara kvadratnih uz adrenalin park koji će zauzimati 108.000 metara kvadratnih.

Planirana je gradnja u kupno 242 stambene jedinice u čitavom naselju, od čega su dvije zgrade i 161 kuća. Određeni broj kuća je već rezervisan.

"Trenutno su u toku završni radovi na blizu 62 stambene jedinice i supermarketu koji spadaju u prvu fazu izgradnje. U drugoj i narednim fazama planirana je izgradnja ostatka stambenih jedinica koje uključuju kuće, dvije zgrade, kao i izgradnju vještačkih jezera i drugih pratećih javnih objekata", kazali su nam u kompaniji Rawasi.


Novi koncept življenja

Dodaju da će Country Side resort svojim stanovnicima i posjetiteljima ponuditi novi koncept življenja u prelijepom prirodnom okruženju, lijepu i čistu prirodu te spektakularan pogled.

Apartmansko naselje će, pored stambenih, sadržavati i javne objekte, a to su: vještačko jezero, musala, divanhana, zgrada uprave sa supermarketom, kafić, spa i wellness centar, bazen otvorenog i zatvorenog tipa, kuća za čuvare, pomoćni objekat rekreacione zone, dječiji parkovi i igrališta te sportski tereni.

Kompletnu infrastrukturu vodovoda i kanalizacije za potrebe apartmanskog naselja Country Side Resort u ukupnom iznosu od cca 1.250.000,00 KM investira firma Rawasi Real Estate d.o.o. a radove izvodi firma Komunalac pri Općini Hadžići.

Na pitanje je li ovo naselje isključivo namijenjeno kupcima iz Ujedinjenih arapskih emirata s obzirom na osiguranje i činjenicu da će biti "ograđeno", iz Rawasija su nam rekli da će resort biti ograđen zbog sigurnosti posjeda vlasnika kuća, ali da će biti otvoren za posjete građanima BiH.


Potrebna pomoć Općine Hadžići

Iz Rawasija su nam rekli i da tačan datum završetka radova kompletnog projekta nije definisan iz dva razloga.

"Postojeći zakon o stjecanju vlasništva nad nekretninama ne dozvoljava prodaju nekretnina kupcima koji dolaze iz zemalja s kojima Bosna i Hercegovina nema odnose reciprociteta u stjecanju vlasništva. Ukoliko se desi izmjena postojećeg zakona, to bi moglo utjecati na brzi završetak projekta. Prodaja zavisi i od toga koliko Općina Hadžići bude spremna na saradnju u vezi s procesom izdavanja dozvola", dodali su iz Rawasija.

Iz Službe za prostorno uređenje, urbanizam i građenje Općine Hadžići su nam rekli da Općina vodi odvojene postupke za izdavanje dozvola i to za svaki pojedinačno.

"Upotrebna dozvola je rješenje koje se izdaje nakon potpune izgradnje objekata, tehničkog prijema. Sve procedure su u toku, naročito projekti infrastrukture jer se za njih pribavljaju vodni i drugi akti. Na glavne projekte infrastrukture (neki dijelovi su već izgrađeni) su date potrebne dozvole, dok ostatak čeka pribavljanje potrebnih akata i saglasnosti za odobrenje za građanje. U planu i programu uređenja lokaliteta djelujemo zajedno s investitorom, što je definisano Ugovorom o izgradnji pomenute infrastukture. Zakonom propisani uvjeti i dokumenti se ne mogu nazivati problemom nego obavezom da se projekt privede krajnjoj namjeni", pojasnili su iz Općine.

"Ovo je veliki i kompleksan projekt i bez učešća Općine isti ne možemo početi. Također, za ovaj projekt je neophodno pronaći partnera sa 'Know how' znanjem upravljanja ovakvim tipom projekta", zaključili su iz kompanija Rawasi Real Estate d.o.o.

Pored Country Side resort naselja planirana je i izgradnja adrenalin parka kao sportsko-rekreativno turističkog kompleksa veličine 108.000 metara kvadratnih, čija će realizacija zavisiti od pomoći i saradnje s Općinom Hadžići vezano za infrastrukturu (voda, putevi, kanalizacija).

Vrijednost ovog projekta nije tačno određena i zavisit će od tržišnih trendova, saradnje s lokalnim vlastima i investicijskog okruženja.

(klix.ba)