LoginRegister
Home » Events » Exhibitions » SA-C Team
A+ R A-
SA-C Team

SA-C Team

E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

sarajevska zicara_testiranje_kabine_foto_fb_nedim_ramic

Gradsko vijeće Grada Sarajeva u martu će donijeti odluku o cijenama karata za Trebevićku žičaru, potvrđeno je za Klix.ba u kabinetu gradonačelnika Abdulaha Skake.

Gradske vlasti prolongirale su odlučivanje o cijenama karata za Trebevićku žičaru na mart iako je isprva najavljivano da će ova odluka biti donesena do kraja februara.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka ranije je izjavio da može obećati građanima kako će se gradske vlasti truditi da ta cijena bude prilagođena uslovima i načinu njihovog života.

Vrijednost projekta obnove Trebevićke žičare je nešto manja od 20 miliona maraka s tim da je američki biznismen Edmond Offerman za obnovu donirao sedam miliona KM.

Podsjećamo, Trebevićka žičara, ona stara, izgrađena je davne 1959. godine. Radovi na izgradnji nove žičare počeli su u junu prošle godine.

Nova žičara u pogonu će imati 33 kabine u olimpijskim bojama, plavoj, zelenoj, crvenoj, žutoj i crnoj. U svakoj gondoli moći će se voziti do 10 osoba. Vožnja u jednom pravu od grada do Trebevića trajat će blizu osam minuta i za sat vremena će prevoziti 1.200 putnika.

(Klix.ba)


velika aleja_ilidza

Opština Ilidža obećala je još u augustu prošle godine započeti kompletnu obnovu Velike aleje, ali to se nije desilo zbog problema u vezi s projektnom dokumentacijom. Dok jedne institucije posjeduju projekt, druge tvrde da su ga uputile trećima, a treće da ga nemaju, Općina Ilidža nije ni tražila ovaj dokument koji je ključan za početak obnove šetališta u podnožju planine Igman.

Naime, za izradu projektne dokumentacije obnove Velike aleje bilo je zaduženo sarajevsko preduzeće Vodovod i kanalizacija (ViK). U međuvremenu, projekt je stigao do Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

Iz Općine Iidža se ograđuju govoreći da Velika aleja nije u njihovoj, već u nadležnosti Javne ustanove za zaštićena prirodna područja KS. Međutim, direktor JU za zaštićena prirodna područja KS Osman Delić govori nam da ova ustanova nema ništa s projektom obnove Velike aleje.

"Kompletan projekt je urađen za sanaciju kanalizacije i odvodnju otpadnih voda. Nas se samo tiče saniranje asfaltne trake i toliko smo u to i umiješani. Mi smo taj dio i sufinansirali sa 150.000 KM prošle jeseni. Međutim, još se prikupljaju sredstva za realizaciju projekta. Niti smo bili naručioci projektne dokumentacije, niti smo je dobili. Mi smo samo jedan dio projekta uzeli i pročitali. Prošle godine smo uputili ViK-u zahjev da upute projekt Općini Ilidža, ali šta se desilo s tim i gdje je to otišlo, ništa ne znamo", kazao nam je Delić.

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomir Lukić potvrdio nam je kako ministarstvo na čijem je čelu posjeduje projekt o obnovi Velike aleje. Kako kaže, riječ je o višemilionskim ulaganjima.

"Nama se niko nije obratio da traži projekt, niti smo ga mi kome dali. Kad bi nam iz Općine Ilidža tražili projekt, mi bismo ga njima ustupili. Međutim, ViK je taj za koga je rađen projekt i Općina bi se trebala njima obratiti", kazao nam je Lukić.

On dalje naglašava kako se iz budžeta KS također planiraju izdvojiti sredstva za obnovu Velike aleje. Podsjećamo, nadležni su ranije pričali kako će se obnova aleje finansirati i od novca dobivenog od prodaje karata za ulazak na Vrelo Bosne.

"Mnogi smatraju kako se tu radi o krpljenju nekih rupa na asfaltu, što nije tačno. To je veliki i veoma značajan projekt za koji treba vremena", rekao je Lukić.

Projekt, kako saznajemo, sadrži niz aktivnosti koje se odnose na vodovodne sisteme, asfaltiranje te zaštitu aleje kao prirodnog dobra.

Velike rupe na poznatom ilidžanskom šetalištu sanirane su prošle godine, ali to je tek prva faza projekta i rekonstrukcije koje je preuzela Općina Ilidža.

Zbog spora u vezi s projektnom dokumentacijom Velika aleja morat će još sačekati da turistima ponudi novi sjaj. Ovo atraktivno šetalište, koje se može pohvaliti sa 726 stabala, izgrađeno je 1892. godine, a nije obnovljeno više od 20 godina.

(Klix.ba)


tuzla nova_zgrada_opstinskog_suda

Izgradnja novog objekta Općinskog suda u Tuzli počeće 1. marta 2018. godine, saopšteno je nakon sastanku premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i ministrice pravosuđa i uprave Ivane Kulić, sa program menadžerom i predstavnicom Delegacije Europske unije u BiH Dženitom Poljić, predsjednikom Općinskog suda u Tuzli Muhamedom Tulumovićem, glavnim kantonalnim tužiocem Tomislavom Ljubićem, predstavnikom Kantonalnog suda Tuzla Dariom Stevanovićem, te predstavnicima kompanija koje će izvoditi radove i vršiti nadzor nad ovim poslovima, prenosi portal Tip.ba.

Kako je rečeno, radovi će početi uklanjanjem trenutnog objekta Doma armije, a nakon toga, položit će se kamen temeljac i početi sa izgradnjom novog objekta Općinskog suda u Tuzli. Uporedo sa ovim radovima vršit će se i radovi na obnovi trenutnih objekata u kojima rade pravosudne institucije u Tuzli. Ukupna vrijednost radova procjenjuje se na oko 8 miliona KM, i osigurana su iz fonda Europske unije.

"U proteklom periodu uspješno su okončane sve tenderske procedure, izabrani su izvođači radova i zadovoljstvo nam je da smo došli i do faze planiranja konkretnih praktičnih aktivnosti na terenu" - rekla je predstavnica Delegacije EU u BiH Dženita Poljić.

Rok za izvršenje radova je godinu dana od njihovog početka, tako da ukoliko ne bude nepredviđenih poteškoća, Općinski sud u Tuzli u novim prostorijama počne sa radom već u martu 2019. godine.

(eKapija.com)


dom zdravlja_stari_grad_3D

Predsjedništvo BiH, na jučer održanoj redovnoj 44. sjednici donijelo je odluku o prihvatanju Sporazuma o zajmu između Bosne i Hercegovine i Saudijskog fonda za razvoj – Razvoj infrastrukture u općini Stari Grad.

Radi se o kreditnim sredstvima koja trebaju biti uložena u realizaciju četiri velika projekta u ovoj općini: izgradnja sportske sale u OŠ“Edhem Mulabdić“, izgradnja podzemne garaže u ulici Avdage Šahinagića, nadogradnja objekta Doma zdravlja Stari Grad i „utopljavanje“ zgrade Općine Stari Grad.

Iznos kreditnih sredstava koje je odobrio Saudijski fond za razvoj je 30 miliona saudijskih riala (oko 13,4 miliona KM). Dogovor o kreditiranju postignut je u oktobru prošle godine, prilikom posjete načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića Saudijskoj Arabiji (Rijad), kada je ovaj Fond zvanično odobrio projekte i kreditna sredstva. Projekti moraju biti završeni do 2021. godine, a otplata kredita počet će za pet godina i trajati 20 godina.

Kompletna procedura odvija se na višim nivoima vlasti, te je jedan od koraka bilo i prihvatanje sporazuma o zajmu i određivanje potpisnika od strane Predsjedništva BiH. U narednoj fazi slijedi zvanično potpisivanje sporazuma, a nakon toga i konačna ratifikacija sporazuma.

Uporedo s tim, Općina Stari Grad, po uputama datim od strane Saudijskog fonda, izvršila je reviziju projektno-tehničke dokumentacije za sva četiri kapitalna projekta, te slijedi procedura odabira pojedinačnih konsultanata za pripremu, koordinaciju, upravljanje i implementaciju kapitalnih projekata Općine Stari Grad Sarajevo. Kao što je prethodno najavljeno, izbor izvođača radova će se vršiti po procedurama Saudijskog fonda.

(sa-c.net)