LoginRegister
Home » Events » Fairs » SA-C Team
A+ R A-
SA-C Team

SA-C Team

E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

BiH bi mogla dobiti novu domacu aviokompaniju

Monday, 22 May 2017 14:48 Published in BiH News

bih airlines

Nakon propasti državne kompanije BH Airlines, Bosna i Hercegovina bi mogla dobiti novu domaću aviokompaniju, ali je osnovni preduslov da se za to nađe partner koji je spreman investirati u nabavku aviona. 

Naime, na Sarajevo Business Forumu, koji se održava 22. i 23. maja u glavnom gradu BiH, i koji je najznačajniji poslovni događaj u regionu, jedan od projekata koji se nude investitorima i o kojima će se pričati je upravo osnivanje bh. aviokompanije, piše BiznisInfo.  

Riječ je, zapravo, o privatnoj kompaniji Bosnia Airlines koja već odranije postoji, ali nema svoj avion. Kompanija traži strateškog partnera koji će uložiti novac u nabavku aviona kako bi naša zemlja dobila domaću aviokompaniju kakve imaju i sve ostale evropske zemlje. 

Ovaj projekta nalazi na listi investicija SBF-a koje se nude ulagačima. Kompanija Bosnia Airlines osnovana je još 2001. godine i dobila je sve neophodne dozvole i investirala je u kupovinu aviona. No, avion joj nikada nije isporučen zbog čega je pokrenut i sudski spor. 

Kompanija sada traži partnera koji će osigurati novac za kupovinu aviona kako bi se počelo sa letovima. 

U prijedlogu investitorima, navodi se da kompanija ima kapacitet da u veoma kratkom vremenu osigura sve potrebne dozvole za početak letova, da je riječ o 100 posto domaćoj firmi te da je već dva puta licencirana po međunarodnim standardima. 

Kao prednost navodi se činjenica da u BiH trenutno ne postoji domaća aviokompanija koja bi predstavljala konkurenciju, što znači da niko ne bi mogao ugroziti njenu lidersku poziciju.

U prijedlogu se također navodi se od investitora očekuje da nabavi avion, te da je očekivana investicija 100 miliona eura. No, dodaje se da investiranje može biti postepeno, odnosno najmanje 2 miliona eura. 

Zanimljivo je da će jedan od učesnika SBF-a biti i direktor jedne od najvećih aviokompanija na svijetu Emirates Airlinea, šeik Ahmet Maktoum, što znači da će ovo biti sjajna prilika da se s njim razgovara o potencijalnoj saradnji. 

(BiznisInfo)


06 pozorisni_trg_susan_sontag_22.05.2017

U prisustvu premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića i gradonačelnika Abdulaha Skake, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je danas potpisao je ugovor sa direktorom ''Unigradnje'' d. d. Sarajevo Mustafom Durakovićem o izvođenju radova na sanaciji Pozorišnog trga „Susan Sontag“ ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Općina Centar je finansijer ovog projekta i za ovu namjenu iz svog budžeta je izdvojila 1.141.802 KM.

Premijer Konaković je ovom prilikom kazao da je ovo projekat od višestrukog značaja, koji je pokrenut zahvaljujući naporima načelnika Ajnadžića koji je za kratko vrijeme svog mandata uspio pokrenuti nekoliko bitnih projekata.

"Svi znamo od kolikog je značaja objekat Narodnog pozorišta i zato je jako bitno da prostor oko njega bude lijep i urban i dostojan ovakvoj monumentalnoj zgradi. Druga bitna stvar je što je ovo centralni trg za odvijanje Sarajevo Film Festivala, kao jednog od najznačajnijih projekata kulture grada, a također bitna je i činjenica da se trg nalazi u samom centru grada", kazao je Konaković, koji se zahvalio Općini Centar u ime stanovnika Kantona Sarajevo.

Nakon potpisivanja ugovora načelnik Ajnadžić je kazao da su Sarajevo Film Festival i zgrada Narodnog pozorišta brendovi Sarajeva kojima trebamo posvetiti pažnju kao projektima koji donose novu vrijednost.

"Imamo jednu veliku obavezu da uredimo ovaj prostor koji će nakon rekonstrukcije biti jedna od najvećih otvorenih scena za kulturna dešavanja u Sarajevu pa i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Također, u saradnji sa Vakufskom direkcijom Sarajevo imamo u planu pokrenuti projekat uređenja lokaliteta nekadašnjeg parka Franca Prešerna, danas Harema Kalin-hadži Alijine džamije, projekat kojeg također finansira Općina Centar", istakao je Ajnadžić.

Današnjem potpisivanju ugovora prisustvovala je i Marijela Hašimbegović, direktorica Narodnog pozorišta u Sarajevu.

"Svi smo jako sretni i zadovoljni što je konačno došlo do realizacije ovog projekta toliko važnog ne samo za Narodno pozorište nego i za cijeli grad Sarajevo, a rekla bih i za mnogobrojne turiste koji dolaze u naš grad. Ovaj projekat je tehnički jako dobro urađen, od samog materijala, preko idejnog rješenja, koje je bazirano na osnovnom idejnom rješenju koji je uradio naš poznati arhitekt Juraj Najdhart", objasnila je Hašimbegović i dodala da će tokom trajanja radova na rekonstrukciji trga uvijek biti obezbijeđen jedan od prilaza Narodnom pozorištu gdje će izvođenje predstava biti nastavljeno po redovnom rasporedu.

Pripremni radovi počinju od sutra i završetak radova je planiran do početka Sarajevo Film Festivala koji će biti održan u augustu ove godine. Kako bi se ispunili zadani rokovi gradnje radovi će se odvijati u tri smjene, stoga se mole stanari okolnih stambenih objekata za strpljenje tokom realizacije ovog projekta, posebno tokom noćnih sati. Rekonstrukcijom Pozorišnog trga „Susan Sontag“ općina Centar i grad Sarajevo će dobiti predivnu ambijentalnu cjelinu sa objektom Narodnog pozorišta.

Potpisivanju ugovora, koje je upriličeno na trgu ispred Narodnog pozorišta osim savjetnika općinskog načelnika Mustafe Resića, Bećira Sirovine, Jasmina Gerina i predstavnika općinske Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove Alme Sadović i Đenite Bogunić-Kešelj, također su bili prisutni dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Mustafa Mulić, te vijećnici Sejad Đozo, Velija Katica, Sonja Akšamija, Haris Mujanović, kao i predstavnici Sarajevo Film Festivala.

(sa-c.net)


01 drzavni_zatvor_naklo_maj_2017

Nakon što su izgrađeni svi objekti zatvorskog kompleksa državnog zatvora u Vojkovićima kod Sarajeva, u toku je i finalizacija radova na spoljnom i unutrašnjem uređenju, a očekuje se, kako nam je kazao Strahilo Subašić, šef gradilišta, da će krajem juna svi radovi biti okončani.

Kvalitet i sigurnost

"Završetak građevinske faza, koju izvodi OHL ŽS kompanija, a koja je generalni izvođač radova i koji je špansko-češki konzorcij, očekuje se krajem juna. Radovi su izvedeni po najsavremenijim propisima, po najstrožim kriterijima što se tiče sigurnosti tako da se, može reći i da je s aspekta i kvaliteta izvedenih radova i sigurnosti na visokoj evropskoj ljestvici" - kazao je Subašić.

Zatvor se, prema riječima Subašića, sastoji od ukupno deset objekata, od kojih su tri namijenjena smještaju osuđenika i jedan pritvorenika, dok su ostalih šest administrativni objekti, potom medicinski blok, sportska dvorana, radionice, kuhinja i slično.

"Kompleks zatvora prostire se na površini zemljišta 22.000 kvadrata, a kvadratura objekata je gotovo 31 hiljadu kvadrata" - dodao je Subašić.

Izgradnja i funkcioniranje budućeg državnog zatvora, koji će biti najsigurnija zatvorska ustanova u regionu, a u kojoj će kaznu služiti najteži prijestupnici u svim oblicima kriminala, u potpunosti je usklađena s evropskim zatvorskim pravilima i standardima. 

Zatvor je opasan sa četiri ograde, a neke od njih su visoke šest metara. 

Kako je već ranije pisano, svaka ćelija, u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik, bit će površine 12 kvadratnih metara i svakoj ćeliji će biti i toalet i tuš.

Realizacijom planiranog projekta BiH će dobiti zatvorske kapacitete maksimalne sigurnosti, kapaciteta 348 mjesta, od čega 298 za zatvorenike i 50 za pritvorenike.

Sigurnosni sistem

Trenutne aktivnosti su usmjerene na ugradnju najnovijih sigurnosnih sistema, čije je montiranje s pratećom tehnikom, također, u toku, tako da je prije zvaničnog otvaranja zatvora, ekipa portala Avaz.ba zadnja ekipa koje je mogla ući i snimiti zatvor.

Od ponedjeljka ni radnici neće moći unositi mobitele u zatvorski kompleks.

Za izgradnju zatvora najvećim dijelom korištena su donatorska i kreditna sredstva. Izgradnja zatvora finansirana je kreditom Razvojne banke Vijeća Evrope u iznosu od 19,3 miliona eura.

BiH je uložila 6,45 miliona eura, donacije EU iznose 9,15 miliona eura, tehnička pomoć Evropske komisije 1,7 miliona eura, donacija Švedske je dva miliona eura, a Vlada SAD dala je 1,1 milion dolara za obuku zatvorskog osoblja.

Ovim će se značajno rasteretiti kapaciteti zatvorskih kapaciteta u zemlji i riješiti problem njihove prebukiranosti, ali i doprinijeti boljoj resocijalizaciji počinilaca lakših krivičnih dijela.

(avaz.ba)


fortica iznad_mostara_foto_klix

Biciklističko udruženje "MTBA" Mostar zadnjih mjeseci pretvara brdo Fortica iznad Mostara u park, a posebno je zanimljiva izgradnja atraktivnog "zip-linea" između dva uzvišenja, najdužeg u našoj zemlji. Pogled koji se pruža sa Fortice na grad i Hercegovinu je nenadmašan, a sama pomisao spuštanja 550 metara niz sajlu, velikom brzinom budi zanimanje mnogih ljubitelja avantura.

O aktivnostima ove vrijedne grupe entuzijasta razgovarali smo na samoj Fortici, sa predsjednikom MTBA Mostar, Đanijem Rahimićem.

"Ideja za uređenje parka je došla iz potrebe stvaranje jednog većeg prostora za rekreaciju. U Sarajevu imate Vrelo Bosne, u Splitu imate Marjan, u Zagrebu ima dosta toga. Mi ovdje nemam previše prostora, istina bila je nekad Bunica, ali to je dosta dalje. Fortica se nalazi doslovno iznad grada, od grada do samog vrha je samo pet km. Mi kao ljubitelji brdskog biciklizma brzo smo zavoljeli ovaj prostor", govori nam Đani o ideji, napominjujući da stari Mostarci često pričaju o Fortici kao izletištu, a i danas je mnogi koriste za trčanje, vožnje biciklom i druge vidove rekreacije.

Fortica kao rekreacijski park

Forticu su zatekli sa brojnim divljim deponijama, a onda je krenulo uređivanje.

"Predstavili smo javnosti ideju da se Fortica uredi i proglasi kao rekreativni park. Turistička zajednica Hercegovačko-neretvanskog kantona je prepoznala ideju i finansirala prvu fazu, gradnju kamenih odmorišta za izletnike", objašnjava nam naš sagovornik, dodajućio da su odabrali ono idejno rješenje odmorišta koje je najteže vandalski oskrvnaviti.

Nakon gradnje osam odmorišta na području novoformiranog parka, uslijedile su akcije čišćenja, koje su podržale komunalne gradske službe.

"Paralelno sa time uočili smo ruševni objekat iz Drugog svjetskog rata, koji je tada služio kao talijanski bunker. Trebalo nam je dosta napora da dobijemo tu ruševinu na korištenje te da udružnje krene da taj objekat obnavlja kao planinarski dom“, priča nam naš sagovornik.

Planinarski dom na mjestu talijanskog bunkera

Planiranarski dom gradi se donacijama članova i prijatelja, a cilj udruženja je da objekat krovom i otvorima zatvore, dok još uvijek traže sredstva za dalje uređenje. Posljednja se rodila ideja gradnje adrenalinske atrakcije, popularnog "zip-linea".

"Za zip-line smo dobili sredstva od Federalnog ministarstva okoliša i turizma, koje ovako potiče razvoj seoskog i avanturističkog turizma. Uz postojeće sadržaje staza za brdski biciklizam i stijena za penjanje, jedna ovakva atrakcija zaokružuje novi turistički proizvod. Odobrena su nam sredstva za zip-line u iznosu 13 hiljada KM", govori nam Đani Rahimić, građevinski inžinjer, profesor na fakultetu i čovjek koji se prvi sjetio sajlom spojiti dva brdska vrha iznad Mostara.

Zip-line iznad grada

Zip-line bit će dug čak 550 metara i spajat će Forticu sa vrhom Stolac, a prelazit će preko jedne od vododerina koje sjeku istočne padine iznad grada. Mostarski biciklisti tvrde da će to biti daleko najduži u našoj zemlji.

"Već su izgrađeni osnovni građevinski radovi, a čeka se dopremanje sajle. Sve se radi pod nadzorom profesionalaca iz Tuzle, koji imaju veliko iskustvo sa adrenalinskim parkovima. Naš zip-line će imat nevjerovatan pogled na Mostar, doživljaj ovog grada na jedan potpuno drugačiji način. Bit će moguće i noćno spuštanje", govori nam Rahimić.

Noćna spuštanja posebna atrakcija

Noćna spuštanja nisu česta jer su obično ovakvi objekti u prirodi, te nema prevelikog smisla puštati se u mrklom mraku. U mostarskom slučaju zaljubljenici adrenalina ispod sebe će imati svjetla grada.

"Zip-line će biti komercijalanog karaktera, te bi trebao omogućiti održivost udruženja i zapošljavanje par ljudi“, napominje Rahimić, posebno naglašavajući da već postoji značajan interes za ovaj projekat, kako kod nas, tako i kod ljudi iz inostranstva.

Atrakcija bi trebala biti gotova već u junu, a sigurnost koja je obezbijeđena je mnogo veća nego što bi bilo ko mogao pomisliti. Ostaje nam pričekati prvo spuštanje i isprobati najnoviju hercegovačku turisitičku atrakciju.

Ako želite pomoći u radu mostarskim biciklistima i zaljubljenicima u prirodu i adrenalin, posebno donacijama za uređenje parka i planinarskog doma, možete to učiniti na transakcijski račun kod Sparkasse Bank dd Sarajevo, broj: 199-544-00596318-59.

(klix.ba)