LoginRegister
Home » Events » Other Events » Dani arhitekture 2013 / Days of Architecture 2013
A+ R A-
03-05-2013

Dani arhitekture 2013 / Days of Architecture 2013

Rate this item
(13 votes)

da2013 0420Od kada su prvi put održani, 2008. godine, Dani arhitekture u Sarajevu izrasli su u manifestaciju koja svake godine okuplja domaće i strane stručnjake i stručnjakinje iz oblasti arhitekture i srodnih djelatnosti. Novo izdanje DA2013 će i dalje biti višednevni događaj, jednako dinamičan, energičan i angažovan.

Art Kino Kriterion od 16.- 19. maja 2013. godine će biti središte aktivnosti šestih Dana arhitekture, zajedno sa nizom drugih lokacija u Sarajevu. Ovogodišnja tema je „ZAJEDNIČKI PROSTOR“, tj. kako problematizirati zajednički prostor i definisati ga kao prostor koji je dostupan na korištenje većem broju ljudi, te posmatrati isti iz mnogih drugih perspektiva osim samo jedne: da je to javni (otvoreni) prostor. U zgradama, zajednički prostori su oni na čije korištenje polažu pravo svi stanari i stanarke, ali prema kojima imaju i obaveze. Kvalitet ovih prostora predstavlja jasan odraz svijesti korisnika  i korisnica.

Dani arhitekture 2013 imaju za cilj prikazati različite pristupe, koncepte i metode u razvoju prostora grada. Vjerujemo da savremenim pristupom arhitekata/ica i aktivnim učešćem građana/ki u stvaranju, prostor zaista može biti zajednički. Uz domaće i međunarodne sudionike, te mlade arhitekte i studente, Dani arhitekture su postali prostor umrežavanja i otvorena platforma aktivnosti u području arhitekture, urbanizma, građevinarstva, ali i kreativnih industrija općenito.

Pitanja koja ćemo postaviti su: Koji su to zajednički prostori u mjerilu grada? Kako stvoriti pozitivan odnos i podstaći veći broj građana i građanki na aktivno korištenje i učešće u stvaranju gradskih prostora? Koja je uloga arhitekata i urbanista, a koja političara? Da li su arhitekti direktni stvaraoci, udaljeni od korisnika, ili su medijatori u procesu u kojem svi korisnici postaju i stvaraoci prostora?

Ono što sadržajno definiše Dane arhitekture su mnoga predavanja, prezentacije različitih pristupa u arhitekturi, izložbe, radionice, unapređenje diskusije o prostoru, te akcije stvaranja i očuvanja, razvijanje svijesti o ulozi arhitekture danas, te podsticanje korisnika na učešće u stvaranju zajedničkog prostora.

Ove godine imamo priliku prikazati par izložbi, postaviti pitanja i doći zajedno do odgovora na panel diskusijama, i naravno ugostiti poznate predavače i predavačice, a oni su: Armina Pilav (Venecija, Italija – Sarajevo, BiH), Raumlabor (Berlin, Njemačka), AAA (Pariz, Francuska), Kai Vökler (Offenbach, Njemačka), Saskia Beer (Holandija), Jonus Ademović (New York, SAD), Prostoroz (Ljubljana, Slovenija), Goran Rako (Zagreb, Hrvatska), Normal Architecture (Sarajevo, BiH), Relja Ferušić i Carles Sala (Barselona, Španija), Ecosistema Urbano (Madrid, Španija), Geir Cock (Hamar, Norveška), Oštra nula (Banja Luka, BiH), Pulska grupa (Pula, Hrvatska), te valentina pellizzer* (Italija – BiH).

Ulaz na sve događaje u okviru programa će biti besplatan, a kao i svake godine pozivamo ne samo osobe iz struke nego i sve zainteresovane. Dobro došli!

organizacioni tim Dani arhitekture 2013 – Sarajevo;

web: daniarhitekture.ba; facebook.com/dani.arhitekture

Kontakt:

PR Zerina Čengić,

+38761/303-457

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

*predavačicino ime i prezime je po njenom zahtjevu napisano malim slovima.

(sa-c.net)