LoginRegister
Home » Events » Other Events » SA-C Team
A+ R A-
SA-C Team

SA-C Team

E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

put trebevic_02

S obzirom na to da se nalazi nadomak centra Sarajeva, Trebević je atraktivna lokacija kako za građane tako i posjetioce ovog glavnog grada. Problem je u tome što već dugi niz godina put prema ovom izletištu nije u najboljem stanju i potrebna je njegova rekonstrukcija. Riječ je o regionalnom putu R-446 koji počinje od magistralnog puta M-18 u Lukavici i vodi prema Trebeviću.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je naveo kako je upoznat sa ovim problemom te da je obaviješten i o tome da se prije nekoliko dana kada su pale velike količine snijega u glavnom gradu BiH bilo nemoguće popeti do Trebevića, jer se put ne čisti i samim tim je i ugrožena sigurnost građana.

Rekao je da je prioritet u narednom periodu revitalizacija Trebevića koja podrazumijeva obnavljanje infrastrukture jer pored nepostojanja dovoljnog broja javnih WC-a i javnih česmi, jedan od glavnih problema je cesta koja je u potpunosti uništena i otežava pristup Trebeviću i uživanju u prirodnom okruženju i svim sadržajima koji se nude.


"Nedefinisana" nadležnost nad cestom


Dvije dionice ceste pripadaju Federaciji BiH, a druge dvije Republici Srpskoj i zbog toga je entitetska granica isprekidana i nedefinisana. Načelnik Skaka naveo je upravo tu nedefinisanu nadležnost kao glavni razlog nepoduzimanja inicijative da se trenutna situacija promijeni.

"Mislim da bi se trebao potpisati jedan ugovor između četiri, pet zainteresiranih strana kako bi se čišćenje tog dijela i u zimskom, a svakako i ljetnom periodu odvijalo bez problema, ali i kada je u pitanju i asfaltiranje i rekonstrukcija, također smatram da je potreban takav dogovor. I mislim da je to jedan prilično jednostavan problem koji će inicirati Grad Sarajevo jer ćemo mi biti organizatori jednog takvog sastanka kako bi se iznašlo rješenje i da građani, ali i posjetioci Sarajeva ne bi doživljavali neprijatnosti kada krenu na Trebević. Bitno je dodati da Grad Sarajevo nema dovoljno sredstava za navedene projekte, ali ćemo tražiti finansijsku pomoć svih nivoa vlasti", kazao nam je Skaka.

Odnedavno su se na ovom području počeli graditi ugostiteljski objekti i hoteli te je na taj način Trebević "oživio" u turističkom smislu. Gradonačelnik Skaka smatra da to "oživljavanje" ne znači samo stvoriti naviku građanima i turistima Sarajeva da posjećuju Trebević, već im ponuditi sadržaje koji će biti prilagodljivi svima.

"Planiramo realizaciju još nekoliko projekata, moguća je izgradnja biciklističke ili skijaške staze, zatim adekvatan prostor za djecu kao što su parkovi sa mobilijarom i još mnogo toga, ali to se sve može postići zajedničkim snagama. Također upoznati ste sa revitalizacijom Trebevićke žičare koji se smatra kapitalnim projektom i svjesni smo da će je na godišnjem nivou koristiti blizu pola miliona građana. I to je jedan od razloga da je potrebno ulagati u Trebević da već od sljedeće godine bude turistički centar", rekao je Skaka.

Iz Direkcije za puteve KS ističu da je teško organizovati održavanje puta koji prolazi kroz četiri entitetske granice i ima složenu konfiguraciju terena. Riječ je zapravo o tome da cesta ne prati entitetsku liniju i da na dva mjesta ulazi u Federaciju BiH, a preostali dio se nalazi u Republici Srpskoj. Rekli su da je zbog tih prekida teško održavati cestu.

U proteklom periodu nije bilo sanacije puteva na ovom dijelu koji pripada Federaciji, ali planira se iduće godine rekonstrukcija i sanacija ova dva odsjeka "federalne" saobraćajnice.

"Rekonstrukcija saobraćajnice će biti kompletna. Imamo na dva dijela zahtjevnih radova u smislu promjene nosivog sloja i same podloge nosive konstrukcije saobraćajnice zbog pojave klizanja, a sve što bude trebalo završit ćemo na ova dva odsjeka koji se nalaze u ovom našem dijelu", rekao je Nermin Drnda, direktor Direkcije za puteve KS.

Kontaktirali smo i JP Putevi Republike Srpske i oni navode da održavaju 12 kilometara regionalnog puta R446 i da riječ je o dionici Vraca-Triangola. Rekli su da se vrši redovno održavanje ove dionice, kako u ljetnim, tako i u zimskim uslovima, te da se nalazi u trećoj kategoriji po prioritetima. Naveli su i to da su rekonstrukciju ovog dijela regionalnog puta planirali uraditi prije početka zimske sezone.

"Trebale su biti sanirane sve denivelacije na ovom putu, što bi omogućilo kvalitetno zimsko održavanje navedene dionice. Rekonstrukcija ovog putnog pravca planirana je iz grant sredstava Vijeća ministara BiH. Grant sredstva još uvijek nisu doznačena JP Putevi Republike Srpske te ne znamo kada će biti", rekli su iz ovog preduzeća.


Porast broja turista u KS


Iz Turističke zajednice KS očekuju da će ove godine zimska sezona biti najbolja do sada i da je zabilježeno da je Sarajevo do sada u ovoj godini posjetili 450 hiljada turista, a do Nove godine se očekuje blizu milion noćenja. Razlog tome su raznovrsni sadržaji koji se nude ove godine počevši od obnovljene Bjelašnice do javnog dočeka Nove godine koja će prvi put trajati tri dana.

Nermin Muzur predsjednik Turističke zajednice KS istakao je kako je najbitnije da se kroz promociju sadržaja "privole" turisti da što duže provedu vrijeme u glavnom gradu BiH i da su i na tom planu ostvareni pomaci. Naime, statistike pokazuju da je prije u Sarajevu po dolasku ostvareno 1.7 posto noćenja, a sada je riječ o 2 posto noćenja po stanovniku, što nije slučaj ni sa većim gradovima u regionu.

"Očekujemo od ove zimske sezone da i ona liči na onaj ljetni period kada imamo veliki broj turista. Ono što je veoma bitno istaći jeste to da je pogodnost geografskog položaja Sarajeva pogotovo što se tiče samog skijanja odlična, jer vi iz centra grada za otprilike 20 minuta dođete na Jahorinu ili Bjelašnicu i isto tako se navečer sa skijanja vratite opet u grad npr. do Holiday marketa gdje zaista postoji veliki broj sadržaja. Znači mi imamo u toku zimske sezone u Sarajevu i dnevne i noćne sadržaje i gradske i planinske, što nije slučaj sa nekim drugim skijalištima koji su mnogo udaljeni od glavnih gradova", naveo je Muzur.

Ove godine prezentacija turističkih potencijala Sarajeva održana je u šest gradova regije sa kojima je ostvarena i saradnja. Muzur je prokomentarisao i trenutnu situaciju na Trebeviću i rekao kako se treba turistima poslati lijepa slika iz Sarajeva, a ne da ih dočekaju neočišćene ceste prema jednom od najpoznatijih izletišta.

"Prije svega treba voditi računa računa o dvije stvari, o našim građanima kojima trebamo omogućiti nesmetan pristup jednom takvom izletištu, a druga stvar oni kojima se također treba odati počast i o kome trebamo voditi računa pored građana to su zaista ovi privatnici investitori koji su značajna sredstva uložili u "oživljavanje" Trebevića. Trebamo sve uraditi što je u našoj nadležnosti da se takvi problemi više ne dešavaju", zaključio je Muzur.

Kontaktirali smo i Općinu Istočno Sarajevo, međutim do objavljivanja ovog teksta nisu se oglasili o ovoj temi.

(Klix.ba)


hotel vip_sarajevo_foto_tripadvisor

Bosnu i Hercegovinu ove godine je posjetilo više od milion turista, a mnogi od njih su koristili popularne stranice za putovanja i rezervisanje hotela, od kojih su najpoznatije TripAdvisor i Booking.com.

Ove stranice nude i ocjenjivanje mjesta koje su turisti posjetili i gdje su odsjedali. Prema ukupnoj ocjeni, turistima se najviše dopao hotel VIP koji se nalazi u centru Sarajeva.

Ovaj hotel je trenutno najbolje rangiran u BiH po ocjenama posjetila na stranici TripAdvisor, a kotira visoko i na stranici za bukiranje hotela Booking.com sa ocjenom 9.6 na osnovu više od 800 nepristrasnih recenzija od posjetilaca širom svijeta.

Na stranici TripAdvisor hotel ima 127 ocjena odličan i 8 ocjena vrlo dobar, a zanimljivo je da nema nijednu nižu ocjenu.

Iz ovog hotela su za BiznisInfo kazali da ovakav uspjeh ne dolazi sam po sebi i da svojim gostima posvećuju maksimalnu pažnju te su im na usluzi za sve njihove zahtjeve, prohtjeve i potrebe.

"Pokušavamo se što više približiti gostu, pomoći mu i ugostiti ga tako da se ne osjeća kao stranac nego kao domaćin, i da osjeti naš lijepi grad Sarajevo i našu zemlju u najboljem mogućem svjetlu", kazala nam je Anela Solaković u ime hotela VIP.

Cilj im je, također, „da gost ponese lijepe uspomene i sjećanja i da prenese svoja iskustva drugim sunarodnjacima i prijateljima kako bi i oni poželjeli posjetiti našu zemlju“. Time se otvaraju mogućnosti za nove posjete i nove goste koji će posjetiti Sarajevo.

Na drugom mjestu po ocjenama na TripAdvisoru, inače napopularnijoj turističkoj stranici na svijetu, je sarajevski hotel Colors Inn, a treći je Courtyard Sarajevo. Slijedi Medjugorje Hotel & Spa, a na petom mjestu je Novotel (Bristol) Sarajevo.

Šesti je Isa Begov Hamam u Sarajevu a sedmi mostarski Mepas. Na osmom mjestu je mostarski hotel Eden Vila a slijede ga još dva sarajevska hotela, Aziza i Central.

Inače, ova lista se znatno razlikuje od one koju smo objavili ranije ove godine. Osim što je došlo do promjene na liderskoj poziciji, zanimljiv je i velik napredak hotela Courtyard Sarajevo na treće mjesto, iako tada nije bio ni među prvih deset.

(biznisinfo.ba)


02 skenderija_27.12.2016_fb_dom_mladih_skenderija

Sanacija sjeverne fasade Dvorane "Mirza Delibašić" bit će završena do Nove godine, ukoliko vremenske prilike budu dozvoljavale potvrdio je Feni direktor Kantonalnog preduzeća "Skenderija" Amer Kapo.
 
Naglasio je da izgled te dvorane neće biti promijenjen te da će biti obojena isto kao i Dom mladih. Za sanaciju 2.000 kvadratnih metara, dodao je Kapo, izdvojeno je oko 31.000 KM.

Kapo je također najavio raspisivanje tendera za nabavku mobilne ledene plohe koja je planirana rebalansom budžeta u iznosu od 1,2 miliona KM za potrebe održavanja EYOF-a 2019. godine, ali i za vanjski prostor na platou ispred Skenderije.


(Fena)

01 hotel_neretva

Nacionalni spomenik hotel "Neretva" u Mostaru koji je godinama bio zapušten, uskoro će dobiti novo ruho, a pripreme za nastavak radova na obnovi se privode kraju. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 8,7 miliona eura.

Ovu informaciju za Klix.ba potvrdila je v.d. direktorica “Neretva” d.o.o. Visoko Selma Vranac koja je istakla da su podnijeli zahtjev gradu Mostaru za izdavanje odobrenja za privremeno zauzimanje javne površine u svrhu ograđivanja gradilišta kako bi nastavili s izvođenjem radova na sanaciji, restauraciji, dogradnji i revitalizaciji objekta.

"Ukoliko Zahtjev bude odobren u zakonskom roku, nastavak radova na obnovi i izgradnji Hotela ‘Neretva’ počet će 15. januara naredne godine. Kako se radi o nacionalnom spomeniku, hotel će nakon rekonstrukcije zadržati autentičan vanjski izgled", kazala je za Klix.ba Vranac.

Unutrašnjost hotela bit će opremljena sa 83 sobe te će biti uređena u skladu sa standardima svjetskog hotelskog brenda.

Hotel “Neretva” je kultni mostarski hotel u kojem su odsjedali car Franjo Josip, Josip Broz Tito, Džemal Bijedić i drugi, a nakon višegodišnjih problema, ova vijest bi, prema riječima Vranac, obradovati svakog Mostarca.

Hotel je sagrađen 1892. godine i prijeratni je simbol grada na istoimenoj rijeci. Ističe se po načinu gradnje, pseudomaurskom stilu, zbog čega će investitori morati zadržati autentični izgled. Prije 14 godina hotel je kupljen od Općine Stari Grad, a nakon brojnih poteškoća, investitori su odlučili hotelu vratiti stari sjaj.

Društvo za hotelijerstvo, ugostiteljstvo i turizam “Neretva” od Grada Mostara zatražilo je odobrenje za privremeno zauzimanje javne površine radi izvođenja radova na sanaciji, restauraciji, dogradnji i revitalizaciji objekta Hotel Neretva za vremenski period od godinu dana počevši od 15. januara 2018. godine.

(Klix.ba/foto:sa-c.net)