Olimpijske planine

20 Dec 2015 19:10 - 18 Mar 2017 11:42 #5207 by xYz
Planina Bjelašnica se nalazi u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine, smještena jugozapadno, na udaljenosti od samo 25 km, od Sarajeva. Do nje je planina Igman, na kojima je održan veći dio takmičenja XIV Zimskih olimpijskih igara u alpskim i nordijskim disciplinama kao i skokovima.



Zima, od novembra do maja mjeseca, napravi snježne smetove visoke i do nekoliko metara koji predstavljaju poseban izazov za ljubitelje zimskih sportova. Ovo godišnje doba posebno je interesantno upravo zbog pejzaža koji pruža planina prekrivena snježnim prekrivačem, nalik na bijelu pustinju oblivenu zrakama sunca, iznad koje se prostire ništa više nego nebeski krajolik.

Ljepotu planine povećava ćudljivost njene klime. Ona je rezultat geografskog položaja Bjelašnice u Dinarskim planinama, geološkog sastava i nadmorske visine. Najviši dio prema Jadranskom moru u dužini od 300 m predstavlja granicu utjecaja dvije klima - mediteranske i kontinentalne. Tako se na Bjelašnici sukobljavaju vazdušne mase sa mora i planine. Takvo sukobljavanje rezultira izlučivanjem kišnih i sniježnih padavina u jesenjem periodu, a u zimskom periodu do padanja velikih količina snijega, koji se u proljeće dugo zadržava. Ove klimatske specifičnosti su pogodne za razvoj zimskih sportova.

Na najvišem dijelu (2067m nadmorske visine) podignuta je 1894. godine meteorološka stanica, koja je ujedno i najviša stalno nastanjena tačka u Bosni i Hercegovini. Sam vrh je po tome i dobio ime Opservatorija, a sama planina po bjelini kamena i snjegovima koji se zadržavaju na vrhovima i do augusta mjeseca.

Karakteriše je izuzetna promjenljivost klime tako da je na njoj moguće doživjeti tri godišnja doba u jednom danu.

Zime su izuzetno oštre i duge tako da se proljeće osjeća tek polovinom maja, a kratka ljeta znaju biti praćena talasima hladnog vazduha. Srednja godišnja temperatura iznosi samo 0,7°C zbog izrazito niskih zimskih temperatura. Najviša temperatura dostiže 24°C, a najniža -41°C. Ljeti je prekrivena gustom zelenom travom, a zimi i do 4m visokim snijegom. Snažni vjetrovi i gromovi su klimatsko obilježje ove veličanstvene bosanske planinske ljepotice.

Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

20 Dec 2015 19:17 #5208 by xYz
20. dec. 2015.












Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

04 Jan 2016 17:08 #5236 by Fache
Bjelašnica prekrivena snijegom, počelo i noćno skijanje



U Babinom dolu na Bjelašnici danas su pušteni u rad ski-liftovi BX i K1 (kolijevka), dok trosjedna žičara trenutno nije u funkciji zbog jakih udara vjetra i loših vremenskih uslova, rekla je za Klix.ba Amra Kaljić iz marketing službe preduzeća ZOI'84.

"Pratit ćemo situaciju, pravit ćemo vještački snijeg, jer ovo što je palo još uvijek nije dovoljno za sigurno skijanje. Škole skijanja rade na Malom polju i pozivamo sve da dođu i uživaju", kazala je Kaljić za Klix.ba.

Noćno skijanje na Bjelašnici je svakim danom u terminu od 18:30 do 21:00 sat.

Na Malom polju na Igmanu pušteni su u rad baby liftovi i tubing staza, dok je na Velikom polju u funkciji staza za nordijsko skijanje. Kako javljaju čitatelji Klixa, put do Bjelašnice nije u potpunosti očišćen te je potreban dodatni oprez tokom vožnje.

Visina snijega u Babinom dolu na Bjelašnici trenutno iznosi 30 cm, a temperatura je -6°C.

Na Malom polju na Igmanu trenutna visina snijega je 20 cm, a temperatura je -7°C.

klix.ba

To je tvoje pravilo, moje ne

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

18 Mar 2017 11:28 #6070 by Admir
Na Bjelašnici uskoro radovi na sistemu vješačkog osnježavanja



Krajem marta ili početkom aprila planirana je demontaža trosjeda i početak radova na sistemu vješačkog osnježavanja koji će biti praćeni izgradnjom nove šestorosjedne žičare i četvorosjeda koji će voziti do vrha Bjelašnice, potvrdio je Feni rukovodilac sektora razvoja i planiranja KJP ZOI'84 Adis Mušinović.

Izrazio je nadu da će "u sljedeću zimsku sezonu Ski-centar Igman - Bjelašnica ući s novim vertikalnim transportom i kompletnim osnježavanjem staze spusta od vrha Bjelašnice do Babinog dola kao i Donje kolijevke".

"Sve to će dati novo lice Ski-centru i nadamo se da ćemo prevazići probleme s kapacitetom vertikalnog transporta i da ćemo moći podići Ski- centar na jedan novi nivo" - kazao je Mušinović.

Naglasio je da će to biti "prva faza radova koji su planirani na Ski- centru, te da će biti praćeni i dodatnim radovima 2018. i 2019. godine, a sve u skladu s pripremama za evropsku olimpijadu mladih - EYOF 2019.".

"Osim Bjelašnice planirani su radovi na infrastrukturi na Igmanu i na Malom i Velikom polju", istakao je Mušinović, dodavši da će "Bjelašnica za nekoliko sedmica biti veliko gradilište, možda jedno od najvećih u Kantonu Sarajevo".

Napomenuo je da će "projekt vertikalnog trasporta i sistema osnježavanja koštati 16 miliona KM, odnosno prva faza radova koja je planirana ove godine, te da je šest miliona KM osigurano iz budžeta Vlade KS-a, a 10 miliona KM bit će osigurano putem kreditnog zaduženja Vlade KS-a".

Fena

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

21 Mar 2017 18:07 #6077 by Fache
Za nove investicije u OC Jahorina potrebno 9,5 miliona EUR

Ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković rekao je da Vlada Republike Srpske aktivno radi na pronalaženju strateškog rješenja za Olimpijski centar /OC/ "Jahorina", da se stvori pozivitivan ambijent za investitore.

Nakon sjednice Skupštine akcionara OC "Jahorina" Gluhaković je rekao novinarima da hitno treba riješiti i pitanje imovine u ovom centru i da zajedno novi menadžment, Vlada, resorno ministarstvo i lokalna zajednica žele da nađu sigurnog ulagača.

Gluhaković je rekao da je, u saradnji sa lokalnim zajednicama Pale i Trnovo, pokrenuto pitanje izrade novog master plana Jahorina, jer je prethodni bio preambiciozan i ni 10 odsto od plana nije realizovano.

"Sada želimo, zajedno sa OC, hotelijerima i lokalnim zajednicama da uradimo kvalitetan master plan koji će dati rezultate", kazao je on.

Gluhaković je rekao da je francuska Ambasada u BiH ponudila da najuticajnija francuska firma koja se bavi planinskim turizmom uradi projekat za Jahorinu, koji će biti podloga za potencijalne investitore u raznim oblastima planinskog turizma.

Govoreći o Olimpijadi mladih "EJOF 2019", Gluhaković je rekao da entitetske vlade sa Savjetom ministara BiH rade na tome, jer će to biti još jedan podstrek da na Jahorinu vrijedi doći i ulagati.

Na jučerašnjojsjednici Skupštine akcionara OC "Jahorina" razriješen je stari Nadzorni odbor kojem je istekao mandat, imenovani vršioci dužnosti do izbora novih članova i usvojeni kriterijumi za izbor novog Nadzornog odbora.

Gluhaković je istakao da su u OC "Jahorina" zadovoljni ovom zimskom sezonom, gdje još ima snijega, a ovo je jedna od rijetkih zima gdje je bilo 100 dana skijanja.

Direktor OC "Jahorina" Goran Brčkalović istakao je da je ova sezona među top pet sa 125.000 skijaša, milion prolaza na vertikalnom transportu, popunjenost hotela "Bistrica" je oko 65 odsto, a sada prelaze u ljetnu sezonu i rade 365 dana.

Brčkalović je istakao da se na Jahorini mora nastaviti sa investicijama, a prema planovima potrebno je oko 9,5 miliona eura za izgradnju jezera od 100.000 metara kubnih površine na vrhu Jahorine, tri brza ski-lifta, proširenje parking-prostora i završetak osnježavanja.

Prema njegovim riječima, vlada Francuske dovela je eksperte na Jahorinu koji će napraviti studiju izvodljivosti i biznis planove, koji bi trebalo da budu završeni u avgustu.

On kaže da već imaju najavljen dolazak škola u prirodi, sportske kampove, seminare i već je dogovoreno oko 18.000 pansiona.

Predsjednik Udruženja hotelijera Jahorine Dragan Jakić kaže da su zadovoljni saradnjom sa OC "Jahorina", ali se nada da će biti riješen problem same pozicije Jahorine kao najbolje turističke destinacije u Republici Srpskoj.

"Neophodno je da se riješi organizacioni problem Jahgorine i da se tačno zna ko upravlja svim procesima koji se dešavaju na planini, u šta treba uključiti lokalne zajednice, resorno ministarstvo i Jahorinu postaviti na mjesto gdje joj pripada, a to je jedan od najboljih skijaških centara u regionu", kazao je Jakić.

Direktor Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo Branka Spasojević naglasila je da je zimska sezona bila solidna i da je na Jahorini najveći problem osnježavanje i to što ne postoji koordinacija između lokalne vlasti, Jahorine, Ministarstva i svih subjekata koji utiču na funkcionisanje turističke sezone na ovoj planini.

Srna

To je tvoje pravilo, moje ne

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

28 Mar 2017 10:28 - 28 Mar 2017 10:29 #6108 by Fache
U aprilu počinje gradnja žičare na Babinom dolu



Zimska sezona na Bjelašnici i Igmanu zvanično je završena. Ova sezona, kako su naveli iz KJP ZOI ‘84, bila je uspješna, a planine je posjetilo 250.000 posjetilaca.

"Zadovoljni smo zimskom sezonom i posjećenošću naših olimpijskih planina. Ova sezona bila je jedna od boljih u zadnjih nekoliko godina. Najbolja posjećenost je bila tokom januara. Zabilježeno je više od 20 noćnih skijanja, te preko 100 dnevnih varijanti skijanja. Sve je prošlo u najboljem redu i nisu zabilježene nikakve teže povrede skijaša", kazao je Suad Jusić, koordinator marketing-službe u ovom preduzeću.

Demontaža

Jusić je rekao da na Bjelašnici ostaje u funkciji trosjedna žičara za panoramsko razgledanje, sve do početka radova i postavke novog vertikalnog transporta, dok će na Malom polju, na Igmanu, biti u funkciji dvosjedna žičara za panoramsko razgledanje. Sve aktivnosti, kako je naglasio, sada će biti okrenute obnovi vertikalnog transporta.

"Početkom aprila planirana je demontaža trosjeda i početak radova na sistemu vještačkog osnježavanja koji će biti praćeni izgradnjom nove šestorosjedne žičare koja će ići od Babinog dola do međustanice, te četverosjeda koji će ići od međustanice do vrha Bjelašnice. Planirano je da svi radovi budu završeni do kraja septembra, tako da će u sljedeću zimsku sezonu Ski-centar Igman-Bjelašnica ući s novim vertikalnim transportom", dodao je on.

Kredit

Projekt vertikalnog transporta i sistema osnježavanja koštat će 16 miliona KM. Šest miliona KM osigurano je iz budžeta Vlade KS-a, a 10 miliona KM bit će osigurano putem kreditnog zaduženja Vlade KS-a. Zbog radova na Bjelašnici, prema Jusićevim riječima, ljetna sezona bit će usmjerena na Malo polje na Igmanu, gdje će posjetiocima na raspolaganju biti sportski tereni, dječiji zabavni park i staze za brdski biciklizam.

Oslobođenje

To je tvoje pravilo, moje ne

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

10 Apr 2017 19:56 #6143 by Admir
Počeli radovi na obnovi vertikalnog transporta na Bjelašnici

Ljubitelji skijanja naredne sezone moći će isprobati nove ski-žičare na Bjelašnici.

Naime, prošle su sedmice počeli radovi na obnovi vertikalnog transporta koji podrazumijeva postavljanje novog šestosjeda od Babinog dola do međustanice, četverosjeda od međustanice do vrha Bjelašnice, te premještanje trosjeda koji se sada koristi na drugoj stazi, te vještačko osnježivanje.

Iz preduzeća ZOI, investitora projekta, ranije je najavljeno da je plan da svi radovi budu završeni do kraja septembra, te da u sljedeću zimsku sezonu Ski-centar Igman-Bjelašnica uđe s novim vertikalnim transportom.

Dinamika i završetak radova će svakako ovisiti od vremenskih uslova, a planiran je završetak radova u sljedećoj 2017. godini

Podsjetimo, ugovor o projektiranju i izgradnji novog vertikalnog transporta potpisan je u augustu ove godine, a potpisali su ga direktor KJP ZOI'84 Midhat Hubijar i predstavnik Konzorcija izvođača radova iz poljske firme “Supersnow Spolka Akcyjna” Rafael Topolski. Uz ovu poljsku firmu, u konzorciju izvođača radova su i švicarska kompanija "Bartholet Mashinenbau AG" i sarajevsko preduzeće MGBH d.o.o. Nadzor radova povjeren je sarajevskom IPSA Institutu.

Projekt vertikalnog transporta i sistema osnježavanja koštat će 16 miliona KM. Šest miliona KM osigurano je iz budžeta Vlade KS-a, a 10 miliona KM bit će osigurano putem kreditnog zaduženja Vlade KS-a.

Akta.ba

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

16 Maj 2017 17:07 #6231 by Admir
Robne rezerve RS-a idu u stečaj, dio Olimpijskog centra Jahorina na prodaju

Robne rezerve Republike Srpske“, zbog brojnih dugova, idu u stečaj.

Taj proces bi, što prije, trebalo da pokrene nadležni sud.

Nakon posebne sjednice Vlade RS-a, na kojoj su razmatrani nagomilani problem u ovom javnom preduzeću, ministar trgovine i turizma RS-a Predrag Gluhaković je najavio da će Vlada do početka ljetne pauze uputiti parlamentu prijedlog novog zakona o funkcioniranju "Robnih rezervi", jer se nadaju da će se preduzeće reorganizirati.

Bilo je riječi i načinu o eventualnog zbrinjavanju 32 radnika "Robnih rezervi".

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a još lani je upozorila da "Robne rezerve RS" grcaju u gubicima, koji su za oko 14 miliona KM veći od ukupnog kapitala tog javnog preduzeća, što znači da bi trebalo da ide u stečaj.

"Robne rezerve RS" su samo u 2015. iskazale gubitak tekućeg perioda od 2.826.586 KM.

Na današnjoj sjednici Vlade RS-a je odlučeno i da bude pokrenuta privatizacija ugostiteljskog dijela "Olimpijskog centra" Jahorina.

"Vlada RS-a je zaključila da se ide u tri pravca restrukturiranja 'Olimpijskog centra' Jahorina“, rekao je Gluhaković i dodao da bi se tim sredstvima, koja se procjenjuju na 20 do 30 miliona KM, izvršilo kompletno „osvježavanje“ tog centra, odnosno izmirila određena dugovanja.

Fena

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

23 Maj 2017 21:58 #6260 by Fache
Najavljena izgradnja vodovoda, vertikalnog transporta i sportskog centra na Bjelašnici

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministar privrede Muharem Šabić, načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo, direktori KJP Sarajevo-šume i ZOI'84 Nermin Demirović i Midhat Hubijar te direktor Zavoda za planiranje razvoja KS Hamdija Efendić i kantonalni pravobranilac Kemal Karić održali su danas sastanak povodom implementacije tri značajna projekta na području općine Trnovo u ovoj godini.

To su projekti izgradnje regionalnog vodovoda Hojta-Bjelašnica-Igman, postavljanja šestosjeda i četverosjeda kao i zasnježavanja cijele staze spusta od vrha Bjelašnice do Babinog dola kao i Donje kolijevke u svrhu unapređenja zimske turističke ponude. Planirana je i izgradnja sportskog centra sa hotelom, dvoranom, četiri mala i dva velika nogometna terena u cilju razvoja ljetnog turizma na Bjelašnici.

Premijer Konaković je naglasio da je prostor općine Trnovo jako bitan sa aspekta razvoja turizma, te da su u Budžetu Kantona izdvojena značajna sredstva za implementaciju ovih infrastrukturnih projekata.

"Razgovarali smo o tehničkim detaljima kako procedure ne bi kasnile. Na zadovoljstvo svih učesnika, definisali smo akcione planove i rokove, tako da će projekti u potpunosti zaživjeti tokom ove građevinske sezone",
najavio je Konaković.

Projekte zajedno implementiraju Kanton i Općina. Kako je istaknuto, najvećim dijelom su to investicije Vlade KS koja je samo za vertikalni transport i zasnježavanje izdvojila 16 miliona KM, te za projekt izgradnje vodovoda 1.800.000 KM.

klix.ba

To je tvoje pravilo, moje ne

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

17 Jul 2017 20:52 #6420 by Fache
Potrebni investitori za renoviranje šest hotela na Jahorini koji su u katastrofalnom stanju

Na današnjoj sjednici Skupštine grada Istočno Sarajevo zaključeno je da je potrebno održati tematsku sjednicu o situaciji u privredi na području grada, te apelovati da Vlada Republike Srpske nađe investitore za šest hotela na Jahorini koji su u katastrofalnom stanju, a čijim bi renoviranjem bilo otvoreno najmanje 500 novih radnih mjesta.
Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković rekao je novinarima da bi u renoviranje hotela "Jahorina", "Bistrica", "Košuta", "Rajska dolina", "Mladost", "Šator" trebalo uložiti više od 100 miliona KM, da bi ti objekti bili kao prije rata.

On je naglasio da je turizam centralna tema i jedna od najvažnijih privrednih grana ovog grada jer postoje kapaciteti, posebno Olimpijski centar "Jahorina".

Vuković je naveo da bi tematska sjednica bila održana sa predstavnicima resornog ministarstva, Privredne komore i Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, univerziteta, srednjih i osnovnih škola, u vezi sa obrazovanjem kadrova potrebnih privredi.

On je rekao da ga je gradska Skupština obavezala da u kontaktu sa resornim ministarstvom, Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, opštinom Pale i drugima bude nađen način za osnivanje ambulante porodične medicine na Jahorini zbog velikog broja turista u zimskom, a u skorije vrijeme i u ljetnom periodu.

Na današnjoj sjednici Skupštine grada Istočno Sarajevo šef Kluba odbornika SDS-a Nenad Samardžija rekao je da je privreda grada dosta zadužena, negdje oko 760 miliona KM, da su potraživanja ogromna, te da bi trebalo nalaziti povoljnije vidove kreditiranja i obezbijediti povoljnije izvore finansiranja za privredu i potencijale kojima raspolaže grad.

Samardžija je ukazao da nije dobar način korišćenja prirodnih resursa jer su tu zabilježeni veliki gubici, posebno Olimpijskog centra "Jahorina", koji nije u mogućnosti da vraća kredite.

Srna

To je tvoje pravilo, moje ne

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

Time to create page: 0.107 seconds

 

Top