Arhitektonski konkursi

19 Dec 2012 20:58 - 24 Okt 2014 15:21 #2788 by xYz
Internacionalna nagrada za mlade arhitekte: “Privremena skloništa”



Arhitektonska komora Turske i njen ogranak u Antaliji raspisali su natječaj za internacionalnu nagradu za mlade arhitekte, rođene poslije 1974. godine, koji su redovni članovi Asocijacije arhitekata zemlje čiji su državljani.

Tema natječaja i debate koja će biti organizirana 25. maja 2013. godine u Antaliji je “PRIVREMENA SKLONIŠTA” – uloga i odgovornost arhitekata u kontekstu rastuće potrebe za privremenim skloništima, bilo da se radi o smještaju žrtava različitih katastrofa ili smještaju siromašnih stanovnika.

Rok za predaju idejnih projekata je 15. mart 2013. godine.

Više informacija na: International Young Architects' Meeting

Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

24 Nov 2015 17:49 - 24 Nov 2015 17:50 #5159 by Admir
Konkurs za rješenje budućeg izgleda Štrosmajerove



Općina Stari Grad Sarajevo raspisala je konkurs za izradu idejnog rješenja uređenja ulice Štrosmajerova, u cilju prikupljanja kvalitetnih rješenja za likovno, arhitektonsko, urbanističko i hortikulturno uređenje ulice. Rješenja mogu ponuditi sva pravna i fizička lica, samostalno ili kao autorska grupa, ukoliko posjeduju stručne kvalifikacije.

Učestvovati mogu i studenti Arhitektonskog fakulteta ili Akademije likovnih umjetnosti.
U projektnom zadatku navodi se da je cilj izrade idejnog rješenja restauracija Štrosmajerove ulice sa sadržajima na otvorenom, a koji će, prostorno i funkcionalno, biti povezani sa sadržajima u prizemljima objekata. Također, nastojat će se ulici vratiti “duh” vremena izgradnje, te prilagoditi stilskom iskazu tog vremena. Inače, Štrosmajerova ulica formirana je krajem 19. stoljeća kao rezultat jednog od prvih većih zahvata na planu urbanizma koje je preduzela austro-ugarska vlast.

Od ostalih uslova koji su postavljeni pred one koji će pokušati dati najbolje idejno rješenje za budući izgled Štrosmajerove ulice, navedeno je da: nije dopuštena bilo kakva nadogradnja, niti novograđeni kapaciteti, potrebno je sagledati funkcionalan sistem odvodnje oborinske vode, uklanjanja snijega i odvoza komunalnog smeća, dati prijedlog iluminacije fasada, planirati urbani mobilijar za vanjsko sjedenje sa hortikulturnim rješenjem, korpe za otpatke, rasvjetna tijela itd. Najbolje idejno rješenje odabrat će Komisija za izbor, sačinjena od pet članova, po struci diplomiranih inženjera građevine i arhitekture, koji imaju i bogato znanje i iskustvo. Autoru najboljeg rješenja pripast će nagrada u iznosu od 5.000 KM. Konkurs je otvoren 30 dana od dana objave, a kompletan tekst Konkursa, projektni zadatak, prijavni obrazac i drugu potrebnu dokumentaciju zainteresovani mogu preuzeti na općinskoj web stranici www.starigrad.ba . Za detaljnije informacije mogu se obratiti u Službu za komunalne poslove, osobi zaduženoj za komunikaciju sa ponuđačima, putem tel 033 282 311.

Konkurs za izradu idejnog rješenja uređenja ulice Štrosmajerova

Projektni zadatak za izradu idejnog rješenja uređenja ulice Štrosmajerova

Grafički dio dokumentacije

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

02 Jul 2019 12:32 #7254 by xYz
Banja Luka: Međunarodni konkursi za budući most u Docu i centralnu gradsku zonu

Grad Banja Luka ovog mjeseca raspisaće dva međunarodna arhitektonska konkursa za idejno rješenja novog mosta preko Vrbasa u naselju Dolac i budućeg izgleda centralne gradske zone, na potezu od stare autobuske stanice do sjedišta “Puteva RS”, izjavio je danas gradonačelnik Igor Radojičić.

Predstavljajući ove konkurse, Radojičić je, zajedno sa gradskim i pejzažnim arhitektom Ivanom Raškovićem i Ognjenom Šukalom, istakao da se radi o dva velika projekta, koji bi trebali definisati budući izgled grada.

Konkurs za novi most u Docu biće otvoren od 10. jula do 30. septembra, a za centralno područje od 17. jula do 31. oktobra. Nagradani fond za najbolje idejno rješenje budućeg mosta iznosi 40.000 KM, a centralnog područja 48.000 KM.

Radojičić je naglasio da će konkursi biti objavljeni u domaćim i stranim medijima koje prate ovu oblast.

''Raspisavanjem međunarodnih konkursa, želja nam je da dobijemo kreativna i kvalitetnia rješenja za buduće gradske simbole'', rekao je Radojičić.

Govoreći o budućem mostu u Docu, Radojičić je istakao da ovaj most neće imati samo funkcionalnu vrijednost u povezivanju dvije obale Vrbasa, nego i visoku estetsku vrijednost.

Prema okvirim planovima, izgradnja ovog mosta bi mogla početi najesen iduće godine, ukoliko do tada budu ispunjeni svi potrebni preduslovi, od izbora idejnog rješenja, izrade glavnog projekta, rješenja imovinsko-pravnih pitanja pa sve finansiranja i izbora izvođača radova.

Istovremeno, konkurs za idejno rješenje centralne gradske zone predviđa svojevrsnu transformaciju ovog dijela grada.

''Predmet ovog konkursa je “poprečna osa” od Ulice Nikole Tesle do Ulice Vase Pelagića, odnosno potez od od stare autobuske stanice, preko parkinga i Hrama Hrista Spasitelja, dalje prema ulici Vase Pelagića, gdje se nalazi nekoliko zona sa svojim specifičnostima. Radi se o veoma kompleksnom zadatku i kreativna rješenja na tom području su itekako dobrodošla'', kazao je on.

On je ujedno najavio da će uskoro biti raspisan i treći međunarodni konkurs za idejno rješenje za izgradnju kongresno – konferencijske dvorane.
(sa-c.net)

Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

Time to create page: 0.088 seconds

 

Top