Sarajevo Business Forum

06 Apr 2011 14:47 - 24 Okt 2014 00:40 #107 by xYz


Sarajevo Business Forum aims at reviving the culture of open dialogue among statesmen and international figures from various countries, as well as presenting Bosnia & Herzegovina and its region to international investors.

The Forum will comprise of two parts. Under its first part, the Forum will present a meeting point for a selected group of statesmen where they will exchange views on the issues related to the civilization dialogue in general, and peace and prosperity in Southeastern Europe in particular.

Under its second compact, Sarajevo Business Forum will be a forum between local businesses, government and international investors aiming at attracting international capital to the country and to the region, which in turn will be instrumental in enhancing economic prosperity and thus peace.

Sarajevo Business Forum thus aims at erasing the remnants of sad recent history of the country and making it once more a center for open interaction between cultures and businesses.

Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

06 Apr 2011 14:51 #108 by xYz
Sarajevo Construction medijski partner i ove godine

Druga međunarodna investicijska konferencija “Sarajevo Business Forum 2011.” održat će se od 6. do 8. aprila u organizaciji Bosna Bank International (BBI) i Islamic Development Bank i bit će regionalnog karaktera. To znači da će svoje projekte ravnopravno predstaviti kompanije iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore i Makedonije, a očekuju se brojni investitori iz svih dijelova svijeta.

“Naša namjera je pretvoriti ovaj događaj u Davos jugoistočne Europe, odnosno da Sarajevo postane regionalno središte za usmjeravanje investicija u jugoistočnoj Europi. Prošle godine smo predstavili 157 projekata u vrijednosti 11,5 milijardi eura i bilo je 600 gostiju i sudionika. Ove godine očekujemo više i povećat ćemo obim konferencije”, istakao je direktor BBI-a Amer Bukvić, dodavši da je trajanje konferencije pomjereno s dva na tri dana, a pored projekata iz energetike, infrastrukture, poljoprivrede, turizma naći će se i projekti iz sektora obrazovanja.

Kako je naglasio obrazovanje je ubačeno jer se Sarajevo želi predstaviti kao centar koji može primiti 20 hiljada stranih studenata, obzirom da posjeduje sve kapacitete koji to mogu prihvatiti, važno je samo ideju, uz pomoć investitora realizovati. Tokom Foruma bit će predstavljeni također i projekti iz drvne industrije.

Sarajevo Construction web portal kao medijski partner i ovogodišnjeg SBF-a će vas redovno izvještavati o dešavanjima na ovoj manifestaciji.

Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

06 Apr 2011 14:56 - 06 Apr 2011 16:24 #109 by xYz
Sarajevo Business Forum 2011. iz minute u minutu

Za Sarajevo Business Forum 2011., drugu međunarodnu konferenciju koja počinje danas i trajaće do 8. aprila u Sarajevu, prijavljena su 153 projekta ukupne vrijednosti 14,7 milijardi eura. Najviše projekata prijavljeno je iz oblasti turizma, a zatim iz oblasti infrastrukture, energetike, poljoprivrede, drvne te finansijske industrije i obrazovanja.

Na prošlogodišnjem Forumu predstavljeno je je 157 projekata u vrijednosti 11,5 milijardi eura i bilo je oko 600 gostiju i učesnika.

Sarajevo Construction, kao medijski partner će vas redovno izvještavati sa lica mjesta...

_______________________________________________________________________


06.04.2011. 12:15

OTVOREN SARAJEVO BUSINESS FORUM 2011

Prisutnima se obratio Mr. Amer Bukvić direktor Bosna Bank International. U toku je obraćanje i ostalih visokih međunarodnih i domaćih zvaničnika SBF-a.




06.04.2011. 13:00

USPJEŠAN POČETAK SARAJEVO BUSINESS FORUMA

Jedan od najpoznatijih biznismena srednjeg istoka, Njegova ekselencija Sheikh Saleh Abdullah Kamel, predsjednik svih privrednih komora u Saudijskoj Arabiji

na samom početku je obećao da će u narednih godinu dana, tj. do početka narednog Sarajevo Business Foruma 2012. uložiti 50 miliona dolara.


Predstavnik Islamske razvojne banke Halid Abudi istakao je u svom obraćanju da BiH i cijeli region predstavljaju pogodno tlo za investiranje.



06.04.2011. 13:20

POČELA DRUGA PLENARNA SESIJA

U toku je druga plenarna sesija, na kojoj će učešće uzeti pretežno predstavnici regionalnih zemalja, Slovenije, Turske, Hrvatske, Srbije i Gruzije.



06.04.2011. 19:30


SVEČANA CEREMONIJA OTVORENJA HOTELA BRISTOL I VEČERA ZA SVE UČESNIKE SBF-a

Nakon završene druge plenarne sesije u parlamentu Bosne i Hercegovine, večeras u 19:30 je predviđena ceremonija svečanog otvorenja obnovljenog Hotela Bristol, kao i biznis večera za sve učesnike Sarajevo Business Foruma 2011. Sarajevo Construction web portal, kao medijski partner i ovogodišnjeg SBF-a će prisustvovati ovom događaju, te vas redovno izvještavati i o ostalim dešavanjima.

Nakon završetka prvog dana SBF-a, svi posjetioci portala će moći da uživaju u fotografijama novog - starog Hotela Bristol.


Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

17 Apr 2012 06:51 #839 by xYz
Veliko interesovanje za ovogodisnji Sarajevo Business Forum

Sarajevo Business Forum, najveća regionalna investicijska konferencija bit će održan od 16. do 18. maja, a svoje prisustvo već je najavilo 95 investitora iz cijelog svijeta, kazao je u intervjuu novinskoj agenciji Anadolija direktor Bosna Bank International-a Amer Bukvić. Najavljujući dolazak brojnih delegacija privrednika ali i državnika na ovogodošnji, treći SBF Bukvić je podsjetio na podatak da je do sada forumu prisustvovalo više od 600 investitora, te da je veliki broj prezentiranih projekata ugledao svjetlo dana.

Naglasivši da Sarajevo Business Forum privlači pažnju investitora uprkos ekonomskoj krizi u svijetu, Bukvić je ovu investitorsku konferenciju uporedio sa spojem interesa kupaca i prodavaca okupljenih na jednom mjestu.

"Mi od SBF-a pravimo jednu veliku pijacu gdje dolaze i kupci i prodavci. Nemamo kontrolni mehanizam kojim bismo precizno utvrdili sve dogovore među interesnim grupama i pojedincima, ali svaki put pravimo atmosferu u kojoj poslovni ljudi mogu da dogovore saradnju. Cilj nam je pozicionirati Sarajevo kao regionalni ulaz u ovaj dio svijeta. Prvenstveno nam je u interesu da promijenimo imidž, tako da se o Sarajevu priča u kontekstu investicija, a ne u kontekstu nekih negativnih vijesti. Mi želimo da stvorimo dobar investicijski ambijent oko Sarajeva i Jugoistočne Evrope i mislim da u tome uveliko uspijevamo", pojasnio je Bukvić.

Podsjećajući kako čitava akademska i medijska scena Balkan i Bosnu i Hercegovinu pamti po ratnim dešavanjima, Bukvić je naglasio potrebu promjene generalne percepcije o ovom gradu ali i regionu.

"Kada se spomene balkanizacija situacije misli se na pogoršanje. Promjeniti takvu sliku preko biznis platforme nije lako ali dosta smo uradili. Mislim da je pred nama dosta bolji period", kazao je Bukvić.

Analize potencijala na bazi sektora

Ukazujući na detaljne analize na bazi sektora i podsektora u okviru pripreme za ovogodišnji SBF Bukvić je podsjetio i kako su u tom smislu angažirane najpoznatije svjetske institucije.

Sektori poljoprivrede, energetike, turizma i građevinarstva podvrgnuti su opsežnim analizama, ali je urađena i studija koja podrazumijeva određivanje promjena u legislativama potrebnih radi obezbjeđivanja lakšeg dolaska investitora na ove prostore.
"Temeljito radimo jedan vrlo težak posao i očekujemo razultate" kazao je Bukvić i ponovio podatak da je, iako je do otvorenja SBF-a ostalo još skoro dva mjeseca, 95 investitora već najavilo svoj dolazak.

Ukazavši na kontinuiran rast interesovanja za Sarajevo Business Forum, Bukvić je rekao i da će ove godine u fokusu investitora iz Malezije, Indonezije, Kine, Južne Koreje, Japana i Turske biti projekti iz oblasti poljoprivrede, energetike i turizma.

Podsjećajući na skorašnju posjetu Alija Babadžana, zamjenika premijera Republike Turske Bosni i Hercegovini, Bukvić je kazao i kako je u okviru ove posjete dogovoren poseban tretman za poljoprivredne proizvode iz BiH prilikom plasmana na tursko tržište.
"Želimo da naši proizvodi budu plasirani u zemlje Zaljeva koje konstruiraju dugoročne strategije snadbijevanja hranom. Treba napomenuti i halal industriju koja bi mogla da pokriva čak i potrebe Zapadne Evrope gdje je potražnja za ovim proizvodima u porastu" dodao je Bukvić.

Bukvić je pomenuo prirodna bogatstva BiH, posebno olovo i bakar, kazavši da će rudnici sigurno privući pažnju stranih investitora.
Naglasivši turistički potencijal BiH, ukazao je i na potrebu razvoja infrastrukture što bi potaklo ekspanziju turizma.

Novi Davos za Jugoistočnu Europu

Podsjetivši na jednu od izjava turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana, u kojoj je Sarajevo Business Forum okarakterizirao balkanskim Davosom koji će tek da se razvija, Bukvić je kazao kako dijeli ovu viziju i ukazao na nastojanja ka njenom ostvarenju.
"Imamo veliku podršku od Ahmeta Davutoglua, premijera Erdogana i Alija Babadžana koji aktivno učestvuju od početka ovog foruma. Babadžan je najavio SBF ove godine. Također imamo vrlo aktivnu saradnju sa Udruženjem privrednih komora Turske (TOBB) i Privrednom komorom Istanbula (ITO). Također radimo saraüujemo sa Turk Telekomom koji je od početka naš sponzor. Od ove godine veliki sponzor nam je i Turkish Ziraat Banka. Imamo veliku podršku od Čilek Grupacije u Turskoj i također veliku medijsku podršku od agencije Anadolija do TRT-a koji od ove godine ulazi kao partner u organizaciji SBF-a. Također imamo veliki broj pojedinačnih privrednika koji dolaze ovdje i koji najavljuju svoj dolazak. Za ovu godinu već imamo dogovor velikog prisustva jer TOBB i ITO dovode svoje delegacije. Također imamo 60 privrednika iz Turske koji su se pojedinačno najavili kroz BIGMEV, asocijaciju koja radi na podršci Turske BiH. Možemo reči da je Turska naš osnovni partner. I ovim putem bih se zahvalio svim dijelovima Turskog društva od medija, privatnog sektora do države i privrednih komora na podršci SBF-u", kazao je Bukvić govoreći o podršci Turske ovoj investicijskoj platformi.

Dolazak stranih medija

Bukvić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je novinska agencija Anadolija za svoj balkanski centar, poput Al Jazeere odabrala Sarajevo, a cilj o predstavljanju Sarajeva kao edukacijskog, poslovnog i medijskog centra pojasnio je riječima:
"Ovo je jedan vrlo složen proces i sveobuhvatan projekat privatnog sektora, medija i vlada koji treba da promjene regulative s kojima se mijenja imidž BiH. Veoma nam je drago što je Anadolija za svoj balkanski centar odabrala Sarajevo kao i Aljazeera Balkans. Također bi voljeli da TRT Balkans otvori svoj centar za Balkan i mislim da se dolaskom medija ovaj grad sve više promovira kao edukacijski i poslovni centar."

Bosna Bank International, u suradnji sa svojim inostranim partnerima (IDB, TIQAH, GAPIG I Bushnak Group), započela je pripreme za 3. međunarodnu investicijsku konferenciju „Sarajevo Business Forum '12“, koja će se održati od 16. do 18. maja 2012., na kojoj će investitorima biti ponuđeni projekti iz čitavog regiona iz oblasti energetike, infrastrukture, turizma, poljoprivrede, finansija, građevine te obrazovanja i nauke.
Prethodna dva foruma ocijenjena su kao najveći poslovni događaji u regionu, na kojima je predstavljeno preko 300 projekata, a prisustvovalo im je više od 600 investitora iz 40 zemalja svijeta.


(Agencija Anadolija)
[/i]

Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

17 Apr 2012 06:52 - 17 Apr 2012 06:52 #840 by xYz
SBF PROMOTED IN BANJA LUKA

Third international investment conference Sarajevo Business Forum (SBF) was promoted in Banja Luka on 11th April, 2012.

BBI VIP Business Club representatives familiarized businessmen from Republika Srpska and Serbia with the possibility to participate on one of the largest investment conferences in Southeastern Europe. Procedures of project preparation were also explained at the presentation.

Businessmen from this region showed particular interest to apply projects in the fields of information technology, leather industry and agriculture and inquired about the ways of realizing contacts even after the completion of SBF.

Opportunity to realize contacts with foreign investors throughout the year is offered to the businessmen through BBI VIP Business Club.

„BBI VIP Business Club operates under the principles of a mini forum, because throughout the year we organize meetings with investors from around the world for our VIP clients. Even after the Forum is completed we continue the work
To provide businessmen with an opportunity to realize their ideas.” said Mr. Haris Hadžić, the manager of BBI VIP Business Club.

SBF was also presented in other B&H cities where, as in the city on Vrbas River, it caused great interest of the businessmen.

„Our previous experience in organizing SBF is positive, which is indicated by the fact that around 350 investors from all around the world participated on the last year’s Forum alone. This is a true opportunity for regional businessmen to find investors for their projects, realize direct contact with the investors and present them the potential they own“, were the words of Ms. Azra Čolić, the acting director of corporate banking division.

Projects from the fields of infrastructure, energy, agriculture, tourism, science and education, construction, finance and media will be presented on the Forum.

He third SBF will be held from 16th to 18th May in Sarajevo. Numerous businessmen from wealthy Gulf countries and from liquid European and world markets are expected to participate on SBF.


(Sarajevo Business Forum)
[/i]

Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

20 Apr 2012 21:09 #864 by xYz
SBF 2012 promo (english version)


Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

10 Maj 2012 22:31 #1139 by corvus_edin
stiglo mi per mail

Postovani,

U prilogu je saopcenje za javnost, molimo vas da ga objavite u vasem cijenjenom mediju

Srdacno,

SBF Media Team

____________________________________________________________________________

Sarajevo,10.05.2012.

Šest dana do početka najveće investicijske konferencije jugoistočne Evrope

Sarajevo regionalni medijski centar na 3. Sarajevo Business Forumu


Po uzoru na Dubai Media City u Sarajevu bi trebao biti izgrađen Sarajevo medija centar. Moderan objekat koji bi bio središte svjetskih medijskih kuća za područje jugoistočne Evrope projekat je koji će na 3. Sarajevo Business Forumu predstaviti BHT1. Danas je u Sarajevu sjedište Al Jazeera Balkans, kao i novinske agencije “Anadolija” iz Turske, a postoje i najave da će svoju centralu za Balkan ovdje imati i renomirana turska TV mreža - TRT. Otvaranjem ovog centra u Sarajevu strani mediji u svijet će odaslati slike o prelijepoj zemlji koja nudi mnogo mogućnosti za razvoj i na taj način poduprijeti razvoj turizma.



Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

11 Maj 2012 00:17 #1141 by xYz
To je zato sto si registrovan na sbf ;)


Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

11 Maj 2012 09:32 #1142 by Hagasa
Nek mi neko navede neki znacajniji projekat koji je REALIZOVAN sa ovog SBF. Svake godine se pise o predstavljenim projektima, ali ne i o realizovanim. Uglavnom su to nezanimljivi rpijekti za ozbiljne investitore, mahom shoping centri i slicno, ili mali biznisi koji nisu bas isplativi. S druge strane ove arapske drzave se nisu pokazale kao ozbiljni investitori u BiH, kod nas najvise ulazu Hrvatska i Austrija.

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

26 Jan 2015 13:44 - 26 Jan 2015 13:45 #4503 by Admir
BBI VIP klub počeo sa pripremama za Sarajevo Business Forum

BBI VIP biznis klub počeo je sa pripremama za održavanje 6.međunarodne investicijske konferencije Sarajevo Business Forum (SBF), koja će održati 13. i 14. maja ove godine u Sarajevu. Konferenciju će, kao i prethodnih godina, posjetiti veliki broj svjetskih zvaničnika i investitora iz cijelog svijeta, a posebno iz investiciono orjentiranih zemalja Golfskog zaliva i zemalja Istoka, kao i ostalih vodećih svjetskih ekonomija.

Kako bi privrednici iz BiH i regiona spremno dočekali potencijalne poslovne partnere iz svijeta BBI VIP biznis klub u saradnji sa Privrednom komorom Federacije BiH, Privrednom komorom RS-a, Privrednom komorom Brčko distrikta organizira i realizira radionice (workshopove) za izradu fizibiliti studija i druge neophodne dokumentacije za unificirano i meritorno predstavljanje projekata na ovom poslovnom forumu. Susreti sa privrednicima zakazani su za 27. i 28. januar u 11 sati u prostorijama privrednih komora u Zenici (utorak) i Tuzli (srijeda). Radionica u Brčkom bit će održana u četvrtak 29. januara u 11 sati u hotelu "Jelena“. Pozivaju se svi zainteresirani privrednici da prisustvuju i upoznaju sa mogućnostima koje nudi SBF.

“Sarajevo Business Forum je poslovna manifestacija koja se održava u kontinuitetu svake godine i predstavlja konkretnu i jedinstvenu poslovnu priliku za povezivanje sa inostranim ulagačima i pronalaženje partnera/investicija za projekte. Konferencija će također otvoriti mogućnosti prisustva/prezentacije ulaganja u BiH, kao i susjedne zemlje (Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju). Konferenciji prisustvuje značajan broj institucionalnih i individualnih investitora, što predstavlja izuzetnu priliku za uspostavu kontakata (networking) i prezentaciju projekata svih veličina (od velikih infrastrukturnih do SME projekata). Radionice su prilika da se privrednici na vrijeme pripreme i spremno dočekaju poslovne razgovore tokom SBF-a“, kažu u BBI banci.

Ciklus radionica bit će nastavljen i narednih dana u ostalim gradovima BiH o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena. Prva radionica održana je 20. januara u Vitezu. Tom prilikom privrednicima je prezentiran SBF biznis model i osnovni koraci za izradu biznis plana kroz praktičan primjer.

Privrednici sve dodatne informacije o SBF-u i radionicama mogu dobiti na ovoj adresi ili putem telefona:+387 33 275 183, 275-526, 275-264.

bbi.ba
[/i]

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

Time to create page: 0.083 seconds

 

Top