Sajmovi / Fairs

10 Dec 2012 18:50 - 24 Okt 2014 15:21 #2729 by Admir
Sajam: BAU 2013



BAU 2013 obuhvata sve iz oblasti arhitekture, materijala i sistema za industrijsku, komercijalnu i stambenu izgradnju, kao i za uređenje enterijera. Ponuda je podeljena prema građevinskim materijalima i prema proizvodnim i tematskim oblastima. Teme budućnosti, poput zaštite životne sredine i gradnje po meri različitih generacija, igraju značajnu ulogu u svim izlagačkim oblastima.



BAU 2013 je:
  1. poslovno orijentisan i sveobuhvatan sajam – Poslovna, informativna i platforma kontakata za sve one koji posluju u oblasti projektovanja, izgradnje i upravljanja objektima.
  2. praktičan i inovativan – Inovativni materijali i proizvodi za komercijalne i stambene namjene, uređenje enterijera za novogradnju i održavanje.
  3. međunarodni i nacionalnisajam – sa oko 238.000 posjetilaca i 2.000 izlagača, vodeći u Evropi i definiše standarde širom svijeta.
  4. inspirativan za arhitekte i inžinjere – BAU je sajam broj jedan iz oblasti projektovanja: oko 50.000 posjetilaca iz projektantskih i arhitektonskih biroa iz cijelog svijeta.
  5. okrenut ka budućnosti – Konkretna rješenja i inovativne ideje kao odgovor globalnim ekološkim i društvenim izazovima.

Ukoliko želite da postanete dio svjetskog sajma arhitekture, materijala i sistema, karte možete kupiti ovdje.

Za ostale informacije posjetite zvaničnu internet stranicu BAU 2013.

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

10 Dec 2012 19:52 - 17 Feb 2013 17:02 #2730 by Admir
Kućni sajam namještaja i asesoara 2012

U periodu od 11.do 16.12.2012. u prostorijama Inside by Ećo, Stup-Sarajevo, održaće se Drugi kućni sajam namještaja i asesoara.
Pozitivno iskustvo sa prvog kućnog sajma daje nam pravo i obavezu da i ove godine za naše vjerne kupce, partnere, prjatelje organizujemo drugi po redu Kućni sajam namještaja i asesoara.

Na Drugom kućnom sajmu posjetioci će imati priliku pogledati najnovije trendova kompletnog uređenja enterijera počev od namještaja, tepiha, zavjesa do najsitnijih asesoara.
Unutar našeg salona bit će predstavljen ogledni stan, i to je prilika da se na jednom mjestu mogu pogledati kvalitetna rješenja za opremanje kuhinje, dnevnog boravka, spavaće sobe, sobe za tinejdžere i dječije sobe. Na ovom kućnom sajmu biće po prvi put predstavljeni novi materijali, kombinacije materijala i tehnike na čijoj su izradi bili zaduženi naši arhitekti. Posjetioci će moći da se uvjere u nevjerovatna dostignuća naše tehnologije i dizajna i pogledati kako to sve izgleda uživo.
Ovde se ne radi o klasičnom sajmu, osim najnoviji trendova oko uređenja enterijera, tu su i gostovanja velikog broja domaćih i stranih arhitekata, dizajnera, inžinjera, te njihovi stručni savjeti oko uređenja životnog i radnog prostora, stoga osim izložbenog, riječ je i o edukativnom tipu sajma.


Uz bogati švedski sto, ugodno druženje, veliki popust od 15% , svakodnevno gostovanje eminentnih ličnosti iz ovog područja sa domaće i međunarodne scene, biće upriličena i svakodnevna dodjela vrijednih nagrada, gdje je glavna nagrada Kompletno opremanje dnevnog boravka.
Na Kućnom sajmu namještaja i asesoara očekujemo veliki broj posjetitelja , te smo sigurni da ćemo opravdati ukazano nam povjerenje i oduševiti sve one koji dođu podržati ovaj sajam kojim se nastoji što više približiti svjetskim standardima.

U narednoj galeriji možete pogledati 3D slike oglednog stana, a kako će to izgledati uživo, dođite i uvjerite se. Slike oglednog stana možete pogledati ovdje
Posjetite nas na adresi Pijačna 6-Stup, Sarajevo, svi posjetioci su dobro došli.
inside.ba

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

12 Dec 2012 17:02 #2742 by Admir
U Collegium artisticumu otvoren osmi zimski sajam knjige

Darivanjem prvog posjetioca Zimskog salona knjige jutros je otvorena ova manifestacija u Gradskoj galeriji Collegium artisticum.

Zimski salon knjige pokrenut je prije osam godina da bi se u vremenu darivanja dala prilika da se knjige kupe po povoljnim cijenama.

Organizator Sajma je TDK "Šahinpašić".

Salon knjige trajat će od 12. do 24. decembra i ponudit će niz novih i starih naslova po pristupačnim cijenama. Na 62 štanda svoje naslove izlaže oko 200 izdavača iz BiH,Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Ulaz je slobodan, a radno vrijeme je od 10 do 19 sati.
(Dnevni avaz)

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

18 Dec 2012 17:44 #2779 by xYz
Na minhenskom sajmu BAU 2013 i bh. firme

Bosanskohercegovačke firme nastupit će na sajmu BAU 2013, najvećem međunarodnom sajmu arhitekture, materijala i sistema u svijetu, koji će biti održan u Minhenu (Njemačka) od 14. do 19. januara naredne godine.

Ovaj nastup će Vanjskotrgovinska komora BiH (VTKBiH) realizirati uz svesrdnu pomoć USAID-Sida FIRMA projekta.

Po informacijama iz VTKBiH, svoje usluge i proizvode predstavit će četiri bh. firme iz građevinskog i metalskog sektora - Hering d.d. Široki Brijeg (projektovanje i građevinski radovi), Inox Ajanović d.o.o. Tešanj (proizvodnja inox ograda, kapija, roletni…), MP Pandurević d.o.o. Modriča (kovana i inox bravarija) i Ingplast d.o.o. Cazin (plastična i aluminijska stolarija).

Sajam BAU je obavezna odrednica najvećih svjetskih brendova u oblasti građevinarstva i arhitekture. Broj izlagača na sajmu premašuje dvije hiljade, a dolaze iz cijeloga svijeta.

Izlagači će na predstojećem sajmu predstaviti arhitekturu, materijale i sisteme za poslovnu i stambenu gradnju, kao i enterijer u novim i starim objektima. Glavne teme će biti održiva gradnja, intergeneracijska gradnja (za sve starosne strukture stanovnika nekog objekta), energetski efikasna gradnja i razvoj gradova u 21. stoljeću.

Nastupi na prestižnim međunarodnim sajmovima, kako navode u VTKBiH, najbolja su prilika za bosanskohercegovačke kompanije da internacionaliziraju svoje poslovanje i svoje usluge i proizvode predstave inozemnim kupcima.

(Fena)
[/i]

Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

23 Dec 2012 23:51 - 23 Dec 2012 23:52 #2816 by xYz
Međunarodni sajam namještaja i interijera IMM COLOGNE u Kölnu



U pripremi je treći zajednički nastup bh. firmi na Međunarodnom sajmu namještaja i interijera IMM COLOGNE u Kölnu (Njemačka), koji će biti održan od 14. do 20. januara 2013.

Kao i prethodnih godina, sveukupnu organizaciju nastupa vodi Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTK BiH)/Agencija za promociju izvoza BiH (BHEPA), u partnerstvu i kosponzorstvu s USAID-Sida FIRMA projektom i Švicarskim programom za promociju uvoza u EU (SIPPO).

Partneri su, kako navode iz VTKBiH, kroz subvencioniranje troškova zakupa prostora i izgradnje štanda, omogućili predstavljanje sedam bh. kompanija: Economic d.o.o. Vitez, FIS d.o.o. Vitez, GMP Kompani d.o.o. Laktaši, IP Krivaja d.o.o. Zavidovići, Izazov d.o.o. Kalesija, Praktik d.o.o. Vogošća i Standard a.d. Prnjavor.

Pod sloganom Tradition for Future, bosanskohercegovačka postavka će ovoga puta pokazati širok asortiman proizvoda od tradicionalnog masiva, preko tapeciranih garnitura i pločastog namještaja široke namjene, do namještaja od metala.

Zajednički paviljon Bosne i Hercegovine, površine 209 m2, bit će smješten u prostoru hale 1, u okviru segmenta European Lifestyles, koji okuplja grupne i individualne izložbe iz drugih evropskih zemalja, poput Rumunije, Estonije, Hrvatske, Švicarske, Njemačke ili Holandije.

Više informacija o sajmu na: IMM COLOGNE


(sa-c.net)
[/i]

Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

17 Feb 2013 17:01 #3126 by xYz


Obavještavamo Vas da su u toku pripeme za „INTERIO '13“ – najznačajniji događaj na prostoru BiH koji je jedinstven spoj prezentacije proizvoda i usluge u oblasti drvne industrije, neposrednih susreta i komunikacije poslovnih ljudi, stručnjaka i krajnjih korisnika.

Pored mnogobrojnih dosadašnjih aktivnosti, Sarajevski Sajam za navedenu manifestaciju planira uvođenje noviteta koji bi doprinijeli značaju i koristi svakom učesniku od izlagača do posjetioca.

Pozivamo Vas da se pravovremeno obratite organizatoru u cilju kvalitetne prezentacije Vaše kompanije, te cijenimo sve Vaše prijedloge i zahtjeve koji su primjenljivi za sajam „INTERIO“ kako bi ispunio očekivanja svih učesnika i posjetilaca.

Više informacija na: Interio 2013.

(sa-c.net)
[/i]

Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

09 Mar 2013 08:03 #3221 by Admir
Na sajmu Interio 2013. više od 100 izlagača iz sedam zemalja



Na Međunarodnom sajmu šumarstva, drveta, namještaja, unutrašnjeg uređenja i drugih proizvoda od drveta "Interio 2013" od 13. do 18. marta u Centru Skenderija sudjelovat će više od 100 izlagača i suizlagača iz sedam zemalja - potvrdila je Feni menadžerica Sajma Amela Okan.

Po njenim riječima osim bh. izlagača, na sajmu se očekuju brojne firme iz susjednih Hrvatske i Srbije, zatim iz Italije, Turske, Austrije i Njemačke.

Kako ističu organizatori sajma, bogata tradicija prerade drveta u Bosni i Hercegovini rezultirala je u posljednjoj deceniji jakim i upečatljivim razvojem drvnoga sektora u BiH tako da se na tržištu Evropske unije BiH tretira i uvažava kao jedan od najznačajanijih izvoznika drvnih proizvoda iz jugoistočne Evrope.

Također, sve je veći broj proizvođača iz BiH koji posjeduju prestižni FSC certifikat za drvo i proizvode od drveta, a najnapredniji proizvođači raspolažu naprednim tehnološkim kapacitetima u rasponu od automatskih transfer linija do naprednih CNC strojeva, kao i onih za tradicionalnu obradu, rezbarenje i ručnu završnu obradu visokovrijednog namještaja, vještinom iskusnih i visokoeduciranih majstora.

BiH u ovom trenutku ima dizajn svjetske klase, što je potvrđeno nagradama i priznanjima na renomiranom sajmu IMM u Kölnu 2011. i 2012. godine.

Ove godine bh. prerađivači drveta ponovno će se predstaviti na Međunarodnom sajmu šumarstva, drveta, namještaja, unutrašnjeg uređenja i drugih proizvoda od drveta "Interio 2013" u Centru Skenderija.

Ovaj sajam nametnuo se kao najvažniji godišnji sajam namještaja u BiH, te prerastao u važan regionalni događaj koji okuplja proizvođače namještaja i proizvoda od drveta, te veliki broj kupaca, trgovaca, veletrgovaca, agenata i poslovnih ljudi iz drvne industrije.

U okviru ovog sajma bit će organiziran niz pratećih sadržaja, među kojima poslovni (B2B) susreti. U B2B susretima sudjeluju renomirani bh. proizvođači najviše traženih proizvoda od drveta, kao što su namještaj, elementi namještaja, podovi, montažne kuće i građevinski materijali. S druge strane, od potencijalnih kupaca učestvuju renomirani kupci i agenti iz tzv. PSA mreže iz SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Švedske i drugih zemalja – ciljnih tržišta.

Već tradicionalno, četvrto takmičenje u suvremenom dizajnu proizvoda od drveta Quercus 13 će i ove godine okupiti više od stotinu mladih dizajnera iz BiH i regiona i tako proširiti ponudu originalno dizajniranih proizvoda za potrebe bh. proizvođača. Ova manifestacija svojim sloganom "Od drveta s ljubavlju" će doživjeti svoje finale proglašenjem najboljih radova, a odabrani radovi će biti izloženi u foajeu VIP salona Centra Skenderija.

Posljednjeg dana sajma, u ponedjeljak 18. marta, bit će održana 6. zajednička godišnja konferencija o šumarstvu BiH - JAFC, koja tradicionalno obuhvata zainteresirane strane u razvoju bh. šumarstva i tretira aktuelnu problematiku.

Organizator sajma "Interio 2013" je Centar Skenderija Sarajevo, u partnerstvu s USAID-Sida FIRMA Projektom BiH, Vanjskotrgovinskom komorom BiH, regionalnim razvojnim agencijama NERDA, REZ i SERDA i Udruženjem Drvni klaster u BiH.
(Fena)

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

06 Dec 2014 13:32 - 06 Dec 2014 13:33 #4402 by Admir
Otvoren Diplomatski bazar, a za najmlađe postavljena igraonica



Tradicionalni zimski dobrotvorni događaj Diplomatski bazar, koji organizuju članovi diplomatske zajednice u BiH uz podršku Agencije za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država (USAID) održava se danas u Sarajevu.


Na bazaru je postavljeno više od 30 štandova ambasada kao i više od 120 štandova brojnih izlagača iz Bosne i Hercegovine.

Četvrti i najveći diplomatski bazar ove godine održava se u dvorani "Mirza Delibašić" na Skenderiji. Cilj bazara je prikupljanje novca u dobrotvorne svrhe, a ove godine će se pomoći djeci s posebnim potrebama, djeci bez roditeljskog staranja i djeci čije su porodice u stanju socijalne potrebe.

Supruga turskog ambasadora u BiH Tomurcuk Erginay kazala je za AA da prvi put učestvuje na bazaru. Pojasnila je da je ove godine rađeno na tome da se štand obogati tako što su pored tradicionalnih turskih jela izložili i tekstil, knjige...

Riječ je, kako je kazala Erginay, o proizvodima koji predstavljaju različite dijelove Turske.

"Najvažniji cilj štanda je humanitarna svrha, ali smo htjeli uraditi i malo više", pojasnila je Erginay. Prema njenim riječima, cilj je također da posjetioci imaju priliku kupiti proizvode po nižim cijenama.

Erginay je izrazila nadu da će svi posjetioci uzeti nešto s njihovog štanda te da će sakupiti što više sredstava.

"Najviše se kupuje hrana, tekstilni proizvodi, ali još je rano, tek smo počeli. Imamo vremena do večeras. Ja sam veoma sretna. Mi smo u prednosti u odnosu na ostale. Naša kuhinja se mnogo voli ovdje, ima dosta zajedničkog s bosanskom kuhinjom. To je naš plus", pojasnila je Erginay.

Supruga britanskog ambasadora u BiH Caroline Ferguson kazala je za AA da danas prodaju dosta ukusnih prehrambenih proizvoda.

"Na našem štandu pored hrane imamo džemove, čokolade... Za sada mi se čini da će se prodavati dobro. Ovo je moj prvi put da učestvujem na bazaru. Pokušavamo pokazati jedan dio britanske kulture u BiH", pojasnila je Ferguson.

Supruga itallijanskog ambasadora Vania Corrias kazala je da da se na njihovom štandu nalaze tipični božićni proizvodi, hrana i vino.

"Ovo je drugi put da učestvujem na bazaru, ali znam da se organizuje svake godine. Nadam se da će biti bolji u odnosu na prošlu godinu", pojasnila je Corrias.

Diplomatski zimski bazar postao je tradicionalna manifestacija koja ima jako dobru posjećenost u BiH. Ove godina na bazaru svoj prostor imaju i oni najmlađi posjetioci tako što je postavljena i velika igraonica.
(Anadolija/foto: Radio Sarajevo)

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

16 Mar 2015 23:21 #4719 by Admir
Sajam INTERIO & EXTERIO



U centru grada Sarajeva od 18. do 23.03.2015. godine u organizaciji Centra Skenderija - Sarajevskog Sajma održaće se izuzetno značajna sajamska manifestacija:

33. Međunarodni sajam šumarstva, drveta, namještaja i unutrašnjeg uređenja - INTERIO
2. Međunarodni sajam pejzažne arhitekture i hortikulture - EXTERIO

Već dugi niz godina INTERIO je centralno mjesto prezentacija proizvoda i usluga u oblasti drvne industrije i unutrašnjeg uređenja. Suvišno je govoriti o značaju unutrašnjeg uređenja, dizajnu i proizvodima koji omogućavaju kreativno, kvalitetno i praktično uređenje prostora u kojim čovjek provodi veći dio svog života. Međutim, za čovjekov ugodniji život neosporno je bitno i uređenje vanjskih prostora, te sve više do izražaja dolazi pejzažna arhitektura i hortikultura.

INTERIO & EXTERIO je centralno mjesto prezentacije slijedećih proizvoda i usluga:

INTERIO: Namještaj svih vrsta, kompletna oprema za unutrašnju dekoraciju stambenih i poslovnih prostora, rasvjeta, podovi, podne prostirke, strojevi i alati za šumsku i drvnu industriju, oprema za zaštitu šuma, oprema za projektovanje u šumarstvu, mašine i alati za obradu drveta, repromaterijal za drvnu industriju, itd

EXTERIO: Namještaj i oprema za vanjsko uređenje, podne obloge, rasvjeta, baštenska galanterija, baštenski namještaj, bazeni i oprema za bazene, dekorativni beton, dekorativne vaze, fontane i česme, ljetnikovci i paviljoni, tende i suncobrani, strojevi i alati za vanjsko uređenje, sjemenski materijal, sadnice, svježe cvijeće, biljke od svile, suho cvijeće, oprema i pribor.

Zahvaljujući saradnji Centra „Skenderija" sa mnogobrojnim izlagačima, zatim Vanjskotrgovinskom komorom i „Šumarskim fakultetom" u Sarajevu „INTERIO" i „EXTERIO" će biti mjesto susreta koje omogućava razvoj poslovanja, dodatno educiranje i uspješnu kupovinu. Slijedom najava mnogobrojnih izlagača (Fef, Zart, Morea, Izazov, Divan, Kana N&N ...) raznovrsni proizvodi će biti dostupni po sajamskim cijenama.

Seminar na temu "Povećanje konkurentnosti drvne industrije za izvoz" u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH će se održati 19.03. od 11:00 do 15:30 sati u Svečanom salonu Centra Skenderija. U prostoru sajma će se održavati predavanja na temu pejzažna arhitektura i hortikultura u organizaciji Šumarskog fakulteta u Sarajevu.

Svečano otvaranje sajma Interio / Exterio biće upriličeno 18. marta u 11:00 sati. Cijena ulaznice je 1,00 KM.

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

09 Sep 2016 10:46 #5688 by Fache
U Bihaću otvoren Međunarodni sajam "EKOBIS 2016", učestvuje preko 200 izlagača iz osam zemalja

U organizaciji Privredne komore Unsko-sanskog kantona, u Bihaću je danas otvoren 14. Međunarodni ekološki sajam "EKOBIS 2016", a prvog dana sajma zabilježena je odlična posjeta, sa kojom su zadovoljni i organizatori i izlagači.



Na ovogodišnjem EKOBIS-u nalazi preko 100 štandova i svoje proizvode nudi čak 200 izlagača iz osam zemalja. Među izlagačima na sajmu je znatan broj privrednih komora iz čitave regije, osobito iz Hrvatske, Srbije i BiH, zatim veliki broj institucija čija je djelatnost vezana za zaštitu okoliša, obrazovnih institucija, nevladinih i ekoloških organizacija, značajnih privrednih društava, ali i izvoznika, kao i priličan broj obrtnika – izlagača koji su rezervirali svoj maloprodajni prostor.

"Mi smo ovdje već desetu godinu zaredom i imamo zaista odličnu saradnju sa organizatorima sajma. Uvijek se trudimo da ponudimo nešto novo, pa smo tako ovog puta predstavili više od 20 privrednih subjekata sa područja Tuzlanskog kantona i to na više načina: kataloški, banerima, uzorcima, degustacijom ili prezentacijom", kaže Dino Kalesić, iz Privredne komore Tuzlanskog kantona.

Na ovogodišnjem sajmu svoje usluge izlaže i firma Hand-export-import iz Cazina.

"U sklopu naše firme nudimo Didovu avliju, koja se nalazi u sklopu hotela 'Stovrela' i restorana 'Amfora'. U ponudi imamo livanjski sir, razne suhomesnate proizvode, hurmašice, slatkiše, kao i šljivovicu kao poznatu degustaciju", govori Adna Handanagić.

Ovogodišnji EKOBIS odvija se pod parolom "O(p)stanak – Stvaranje uvjeta za zapošljavanje i ostanak mladih", a posvećen je, kako organizatori navode, opstanku i ostanku mladih ljudi u našoj zemlji. U skladu s tim, desetak mladih izlagača dobilo je svoj izložben prostor na sajmu potpuno besplatno ili po simboličnim cijenama.

"Sa ovom temom htjeli smo da problematiziramo kreiranje uvjeta za ostanak mladih ljudi u ovim krajevima. Na ovom sajmu to smo uradili na način da smo im dali besplatne štandove da pokažu šta to oni imaju i mogu, kako bi potakli i osvijestili neke druge mlade ljude koji žele da odu odavde, te ih svojim primjerom podstakli da to ne urade", kazao je Nihad Šušnjar, generalni sekretar Privredne komore USK, koja je tradicionalno organizator manifestacije.

Nermin Nadarević je na sajam u Bihaću došao predstaviti svoj projekat Farmer.ba.

"Farmer.ba je prvi servis u BiH koji omogućava detaljni uvid i pregled proizvođača domaće hrane i na jedan inovativan način promovira poljoprivredu u BiH te otvara vrata za novu saradnju i partnerstva. Dakle, portal vam pokazuje kako na najbrži način doći do domaće organske hrane od provjerenih proizvođača. Za sada smo djelovali samo na prostoru Kantona Sarajevo, a sada se želimo proširiti i na ostatak države i mislim da su ovakvi sajmovi dobra prilika za to", kaže Nadarević.

Ovogodišnji sajam karakterizira i promjena sajamske lokacije, budući da se, umjesto na tradicionalnoj lokaciji na Gradskoj otoci, sajam ove godine održava u Sportsko-rekreativnom centru Luke.

Inače, u proteklih 13 sajmova "EKOBIS" u Bihaću predstavilo se preko 3.500 izlagača iz 18 zemalja, a sajam je posjetilo preko 180.000 posjetitelja. Kako Privredna komora USK ima razvijenu suradnju sa 23 regije zemalja okruženja, na sajmu se predstavio i dobar broj inozemnih izlagača.

Ovogodišnji sajam "EKOBIS" traje do nedjelje 11. septembra.

klix.ba

To je tvoje pravilo, moje ne

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

Time to create page: 0.084 seconds

 

Top