Sarajevo | Galerije - Galleries

09 Apr 2012 01:05 - 24 Okt 2014 15:21 #773 by xYz
Otvorena izložba Collegium artisticum 2012

Tradicionalna godišnja izložba Udruženja likovnih umjetnika BiH, Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH i Asocijacije arhitekata u BiH otvorena je večeras u gradskoj Galeriji Collegium Artisticum.

Svoje radove je predstavilo 200 autora obilježavajući i na taj način 6. april, Dana Grada Sarajeva.

„Ovi izvanredni bh. umjetnici šalju poruku o Sarajevu, gradu koji opstaje, koji je neuništiv u svom duhu, kojeg je nemoguće razoriti i pokoriti, koji je, kao i sam život, vječan i sa svojim umjetnicima, još bolji i ljepši", rekao je otvarajući izložbu gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen.

Grand prix ovogodišnjeg Collegium Artisticuma pripao je Ljiljani Majkić za izuzetno inventivnu kolekciju Cinque Terre.

Izložba će biti postavljena do 24. aprila.

(FENA)

Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

20 Dec 2012 15:13 - 20 Dec 2012 15:14 #2794 by xYz
U Galeriji "Preporod" otvorena izložba radova kaligrafije



"Vizualnost slova" naziv je izložbe radova kaligrafije koja je otvorena sinoć u sarajevskoj Galeriji "Preporod".

Radovi su rezultat škole kaligrafije koja je pet mjeseci organizirana u ovoj galeriji pod vođstvom Ćazima Hadžimejlića.

Izloženo je 45 radova sedam polaznika škole - Vanese Kazagić, Dalile Dedić-Stanković, Vekasa Bugarića, Lejle Memić, Azre Kafedžić, te Lejle Deljanin.

Ćazim Hadžimejlić ističe da izložba ima poruku, namijenjenu prvenstveno stanovnicima BiH, ali i šire - da je na ovim prostorima više od 550 godina umjetnost kaligrafije postojala i danas je ima.

"Koncept ove izložbe je prvo pismo kaligrafije - kufi iz kojeg su proistakla sva ostala pisma arapskog slova. Bilo ih je više od 32, a kasnije se svelo na šest. Danas ne možete zamisliti odlazak u neki historijski znameniti prostor u BiH, a da ne naiđete na kaligrafiju", kazao je on.

Hadžimejlić podvlači da kaligrafija nije samo vjerskog karaktera - ne sadrži isključivo vjerske poruke ili dijelove svetoga teksta, već i druge poruke, lijepe izraze ili imena.

Posjetioce izložbe pozdravila je i direktorica Galerije "Preporod" Mirsada Baljić.

Izložba će biti otvorena do 29. decembra.

(Fena/Dnevni avaz)
[/i]

Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

15 Maj 2013 20:07 #3355 by Admir
Otvorena izložba “Sarajevsko ogledalo” u Bošnjačkom institutu



U Bošnjačkom Institutu je otvorena izložba akademskog slikara Zekerijaha Nalića «Sarajevsko ogledalo» - Vratnička šindra. S ciljem očuvanja kulturne baštine i autentičnosti starog dijela Sarajeva i vratničkih kula, izložba predstavlja oslikane dijelove Sarajeva na komadima vratničke šindre – drveta koje se tradicionalnom metodom pripremalo za pokrivanje vratničkih kula. Pored organizatora Bošnjačkog instituta i galerije «Paleta», izložba će se održati pod pokroviteljstvom Opštine Stari Grad, te je dio programa Dana Opštine Stari Grad.
Na samom otvaranju prisutnima su se obratili:

- akademski slikar Zekerijah Nalić,
- načelnik Opštine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić,
- historičarka umjetnosti i likovna kritičarka Ema Mazrak

Kako je u izjavi za agenciju Anadolija pojasnio Nalić, djela su rađena na šindri sa krovova vratničkih kapija, koje je on kao umjetnik doživio kao sarajevska ogledala.

"Ja nisam to baš slikao, malo sam samo podebljao ono što je vrijeme oslikalo. Sarajevo se godinama ogledalo u toj vratničkoj šindri na kapijama. Ja sam sasvim slučajno umjetnik sa Vratnika i samo sam im dao boju", rekao je Nalić.

Pored vratničkih šindri, na izložbi se nalaze i četiri slike koje je Nalić okarakterisao kao sarajevski vremeplov.

"Panorame, tj. sarajevski vremeplov, prikazan je u periodu od 1864. do 1984. godine. Na njima je karakteristično to da ima dosta objekata kojih danas više nema. Zatim, na prvoj iz 1864. uopšte nema Vijećnice", pojasnio je Nalić, dodavši da je prilikom slikanja panorama imao pomoć i profesora historije Mirsada Avdića, koji je kustos Muzeja Grada Sarajeva.

Na izložbi se nalazi 45 djela, a biće postavljena deset dana.


Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

15 Okt 2014 00:32 #4319 by Admir
Otvorena izložba "Austrougarski period Sarajeva": 23 umjetnika predstavila radove u Gazi Husrev-begovom hanikahu



Likovna izložba "Austrougarski period Sarajeva", s djelima nastalim u zadnjih sedam dana tokom druge internacionalne umjetničke kolonije "Sarajevo 2014", otvorena je večeras u Gazi Husrev-begovom hanikahu.

Autori su 23 umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Turske, Azerbejdžana, Njemačke, Finske, Kosova, Makedonije, Velike Britanije i Švedske.

Počasni učesnici su umjetnici Afan Ramić iz Sarajeva i Jusuf Nikšić iz Mostara.

Autorima i članovima organizacionog odbora uručene su zahvalnice. Organizator je galerija "Preporod" - Kreativni centar vizuelnih umjetnosti.

Izložbu je otvorio visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko riječima o povezanosti dviju kultura tokom i nakon austrougarskog prisustva u Bosni i Sarajevu te o nadahnuću kakvo izaziva ambijent Gazi Husrev-begove zadužbine, prelijep po Inzkovom zapažanju, u kojem su eksponati izloženi.

Zvanice na izložbi su bile i iz Ambasade Austrije u Bosni i Hercegovini.
(Fena)

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

20 Apr 2015 20:26 #4799 by Admir
U Vijećnici otvorena izložba "Sarajevo birvaktile"



Večeras je u sarajevskoj Vijećnici, na 119. godišnjicu zvaničnog otvorenja te "sarajevske ljepotice", otvorena izložba umjetničkih djela iz fundusa Muzeja Sarajeva pod naslovom "Sarajevo birvaktile", javlja Anadolija.

Organizatori izložbe JU Muzej Sarajeva i Gradska uprava Grada Sarajeva su na ovaj način omogućili posjetiocima da u narednih 15 dana u svečanoj sali Vijećnice vide eksponate koji inače nisu dostupni javnosti.

"Jedna od izložbi kojom Muzej želi pokazati dio blaga koje nije izloženo jeste upravo ova izložba 'Sarajevo birvaktile'. Posvećena je ljudima, ulicama i zanatima Sarajeva. Ova djela imaju i dokumentarnu vrijednost", kazao je ministar kulture i sporta u vladi Kantona Sarajevo Samir Rešidat.



Podsjetivši da je na današnji dan prije 119. godina Vijećnica zvanično otvorena, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić je kazao da izložba "Sarajevo birvaktile" vraća posjetioce u to vrijeme s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Izložena vrijedna djela potpisali su ugledni autori s kraja 19. i početka 20. stoljeća, među kojima su i Gabrijel Jurkić, Špiro Bocarić, Karlo Mijić, Ismet Mujezinović, Petar Tiješić, Vojo Hadžidamjanović, Danijel Kabiljo, Roman Petrović, Petar Šain i Đoko Mazalić.

Otvorenju izložbe prisustvovao je i ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginaj, te brojni drugi zvaničnici i ljubitelji umjetnosti.

Izložba pomenutih djela imala je postavku i u Gradskoj galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu 2008. godine, kada je također privukla veliku pažnju javnosti.

(Anadolija)

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

17 Avg 2015 13:29 #4974 by Admir
Izložba "Stara sarajevska čaršija 1949." u Vijećnici


Izložbu čine zanimljivi i vrijedni crteži i grafike poznatih bh. umjetnika iz vremena dok nisu bili poznati, iz fundusa Umjetničke zbirke Muzeja Sarajeva.

Povjerenstvo za kulturu i umjetnost Grada Sarajeva je 1949. godine otkupilo od mladih umjetnika, tada đaka Škole za primijenjenu umjetnost i slikarstvo u Sarajevu, kolekciju radova o temi "Stara sarajevska čaršija".

Iste godine kolekcija je poklonjena Muzeju grada Sarajeva, a autori: Affan Ramić, Rajko Sikimić, Pero Bodroža, Jusuf Jusa Nikšić, Mustafa Ico Voljevica, Hela Volfard, Budislav Vlaisavljević, kasnije postaju poznati i priznati slikari, akademici, vajari, kipari, grafičari, restauratori i konzervatori.

Izgled ondašnje čaršije kakav zatičemo na grafikama iz 1949. godine crta skicu tadašnjeg vremena i ljudi. Izložba tako predstavlja svojevrsnu hroniku jednog vremena.

Izložba je rezultat suradnje Grada Sarajeva i JU „Muzej Sarajeva”, a svečano će je otvoriti gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i direktorica Muzeja Sarajevo Amra Madžarević.

Izložba će biti otvorena do 18. septembra, saopćeno je iz Gradske uprave.

Fena

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

28 Nov 2016 10:41 #5895 by Admir
Brusa-bezistan: Izložbama "Iz stare sehare Sarajeva" i "Mostovi Sarajeva" proslavljen Dan državnosti

U Brusa-bezistanu otvorena je izložba fotografija "Iz sehare starog Sarajeva" i "Mostovi Sarajeva" kojom su Historijski arhiv Sarajevo i Muzej Sarajeva, poput stare sehare koja čuva uspomene iz minulih vremena i zaboravljenih dana, proslavili Dan državnosti Bosne i Hercegovine.



Želja organizatora izložbe, koju su svečano otvorili direktor Muzeja Sarajevo Mirsad Avdić i direktor Historijskog arhiva Sarajevo Fuad Ohranović, jeste da probudi sjećanja na zaboravljeno Sarajevo, zaboravljena vremena, te na grad u kojem su njegovi građani iz generacije u generaciju koračali mahalama, sokacima i ulicama.

Viši arhivist Historijskog arhiva Sarajevo i autor izložbe Haris Zaimović kazao je da izložba nema pretenzije da bude historijski ili stručni urbanistički prikaz razvoja grada, ne bavi se historijskim datumima, događajima i ljudima vezanim za ovaj grad.

"Naša je želja da kroz fotografije i razglednice iz naših zbirki gledaoca odvedemo u jedno sjetno putovanje prošlim vremenima Sarajeva, da kao kroz izmaglicu sanjari, dokono šetajući Sarajevom i sjetno prizivajući svoje djetinjstvo i mladost, prisjećajući se nekih poznatih lica i mjesta" – kazao je Zaimović.

Ideja stvaranja ove izložbe, naveo je, proizišla je iz uređivanja facebook stranice HAS-a, gdje su tokom proteklih nekoliko godina javnosti predstavljeni neki od najistaknutijih sadržaja arhivske građe ustanove Historijskog arhiva Sarajevo, na koje je javnost svih generacija veoma emotivno i nostalgično reagirala.

"Kao što smo i mi s godinama rasli i sazrijevali, tako je i Sarajevo mijenjalo svoj izgled. Svakoj generaciji u mislima i srcima ostala su nostalgična sjećanja na različita razdoblja u sazrijevanji u razvoju grada" – naglasio je Zaimović.



Izložba će za posjetitelje biti otvorena sedam dana.

Fena

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

13 Okt 2017 09:20 #6686 by Fache
U Galeriji Općine Novi Grad otvorena izložba slika istaknutog bh. slikara Behaudina Selmanovića



Pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo za obrazovanje, kulturu i sport Hamdija Dizdar i direktorica Bošnjačkog instituta – Fondacija Adila Zulfikarpašića Amina Rizvanbegović - Džuvić otvorili su danas u Galeriji Općine Novi Grad izložbu reprodukcije slika istaknutog bosanskohercegovačkog slikara Behaudina Selmanovića – Selmana.

Izložba će biti otvorena do 09. novembra, radnim danima od 8 do 16.30 sati, a posjetioci će imati priliku pogledati reprodukcije slika Behaudina Selmanovića, štampane na platnu, koje tretiraju mrtvu prirodu, figure i pejzaže, a koje će po završetku izložbe biti poklonjene Osnovnoj školi koja nosi njegovo ime.

Izložba je dio projekta „Ime moje škole“, kojeg zajednički realiziraju Općina Novi Grad i Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića, a kojim su obuhvaćene sve osnovne škole sa područja općine. Cilj je da se kroz pojedinačne izložbe predstave ličnosti po kojima škole nose imena.

Govoreći o Behaudinu Selmanoviću, jednom od najistaknutijih bh. slikara koji je za svog života naslikao ogroman opus slika, direktorica Rizvanbegović – Džuvić, kazala je da za života, a ni nakon smrti ovaj istaknuti umjetnik nije puno izlagan.

„Za života je imao svega nekoliko izložbi, a poslije smrti bila je samo jedna retrospektivna izložba prije 30 godina, dok je drugu prije dvije godine organizirao Bošnjački institut – povodom 100 godina od rođenja slikara. Cilj je da se i stručnoj i široj javnosti, posebno mladim generacijama približi stvaralački opus ovog značajnog slikara, da nauče nešto o njemu, da on bude tema daljeg istraživanja i razmatranja, novih analiza i doživljaja. Njegove slike su zaista nešto što svakoga dodirne na neki način i ne ostavlja nikoga ravnodušnim. Naš je cilj da mladi ljudi budu nosioci onoga što će promovirati i ubuduće ovog slikara. Zahvalnost dugujemo Općini Novi Grad koja je podržala ovaj projekat i koja inače prednjači u tome da podržava i realizira projekte koji štite i promoviraju naše kulturno-umjetničko nasljeđe“, rekla je direktorica Rizvanbegović - Džuvić.



Otvaranju izložbe su između ostalih gostiju prisustvovali učenici OŠ „Behaudin Selmanović“ sa direktorom Safetom Velićem.

„Ponosni smo što naša škola nosi ime velikog slikara, velikana bh. slikarstva Behaudina Selmanovića. Naša škola baštini tradiciju i djelo Behaudina Selmanovića. Prošle godine, povodom 100-godišnjice njegovog rođenja učenici i nastavnici likovne kulture sa direktorom su posjetili izložbu u Bošnjačkom institutu, a 6. aprila 2000. godine u našoj školi je uz veliku potporu članova porodice Behaudina Selmanovića održana reprezentativna izložba njegovih slika“, rekao je direktor Velić.

Hamdija Dizdar istakao je da je prilikom pripreme rada Galerije za ovu godinu dat veliki osvrt na domaće umjetnike i to kroz potpisivanje Sporazuma o saradnji sa sedam institucija kulture. Dodao je da se radi o 22. izložbi koja je realizirana u tokom ove godine, podsjetivši da su građani imali priliku pogledati izložbu, koja je organizirana u povodu stotinu godina od rođenja našeg pjesnika Maka Dizdara, kao i veliki broj drugih izložbi, koje su organizirane u saradnji sa kantonalnim i državnim institucijama koje njeguju kulturno-historijsko nasljeđe grada Sarajeva i BiH.



Behaudin Selmanović rođen je u Pljevlju 1915. godine, a umro je u Sarajevu 1972. godine. Jedan je od osnivača Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine.

novigradsarajevo.ba/news/default/u-galer...lmanovica-1507817135

To je tvoje pravilo, moje ne

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

03 Dec 2018 14:52 #7178 by Fache
Večeras otvaranje izložbe fotografija u Jelićevoj



U saradnji sa Austrijskom ambasadom u Sarajevu, u Centru kulture i mladih Općine Centar, večeras u 17 sati će biti otvorena izložba fotografija šesnaest autora iz Graza.

Izložba pod nazivom „Photo Graz“ posvećena je ciljano i kontinuirano, kako prezentaciji, tako i podržavanju aktuelne fotografske scene u Grazu i u Štajerskoj. Izložba prikazuje intimni, suptilni pristup fotografskoj umjetnosti i naglašava izvanrednu raznolikost ove fotografske scene.


Slike prikazuju predjele, prirodu i ljude, kao i tragove njihovog postojanja. Oni se bave pričama, istinskim pričama, kao i izmišljenim slikama i dokumentuju društvo i njegove promjene u svjetlu trenutnih događaja.

centar.ba

To je tvoje pravilo, moje ne

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

07 Maj 2019 10:55 #7219 by xYz
Otvorena izložba „Četrdeset kaligrafskih slika Hazima Numanagića“



U Umjetničkoj galeriji BiH otvorena je izložba „Četrdeset kaligrafskih slika Hazima Numanagića“. Izložbu je otvorio općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić, a trajat će narednih deset dana i otvorena je za javnost.

Hadžibajrić je istakao da je kaligrafija temelj bosanske kulture, te da su kaligrafski zapisi i danas prisutni svuda oko nas. “Kaligrafiju i danas nalazimo na brojnim građevinama, na levhama, drvetu, zidovima džamija i tekija, pa i na bakrenim predmetima i zdjelama. Uz nju odrastaju naša djeca i tako se čuva i prenosi sa naraštaja na naraštaj. To je naša tradicija, a svako odvajanje od tradicije znači odvajanje ljudi od onoga što oni jesu,” kazao je Hadžibajrić.

Izložba je još jedan sadržaj Međunarodne konferencije „Sarajevo i svijet“ koju organizuju Međunarodni forum Bosna i Općina Stari Grad, a u okviru obilježavanja Dana Općine. Kako i sam naziv kaže, izloženo je četrdeset kaligrafskih djela Hazima Numanagića izvedenih klasičnim tehnikama na papiru, malteru i kamenu. “Ovom izložbom javnosti predstavljamo živi tok bosanske kaligrafske tradicije. To nikada ne smije biti marginalizirano i orijentalizirano bosansko naslijeđe. Ono pripada ovoj zemlji i ovom narodu,” kazao je Hadžibajrić i pozvao prisutne da uživaju u izložbi, kao i sve zainteresovane da je posjete u narednim danima. Kaligrafija je bitan sadržaj sakralne umjetnosti svijeta.

U Bosni je njene različite oblike moguće pratiti u vremenu gotovo jednog cijelog milenija. Prisutnost kaligrafske umjetnosti u Bosni nikada nije prekinuta. Raskošno je bosansko kaligrafsko naslijeđe nastalo u prethodnim stoljećima i sačuvano do danas. Javlja se na zidovima džamija, tekija i kuća, na grnčariji, metalu, drvetu i tkanini. Nažalost ne postoje monografski prikazi ni tog dijela bosanske umjetnosti. Kaligrafski rad Hazima Numanagića moguće je smjestiti upravo u taj milenijski tok bosanske sakralne umjetnosti.
(sa-c.net)

Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

Time to create page: 0.075 seconds

 

Top