Mostar | Hotel Ruža

14 Feb 2013 12:19 - 27 Nov 2018 14:41 #3111 by xYz
Službeno počeli radovi na hotelu Ruža



U proteklih petnaest dana službeno su počeli radovi na hotelu "Ruža". Glavni izvođač radova je firma "Ans Drive" iz Sarajeva dok su svi podizvođači iz Hercegovine.

''Završetak radova očekujemo za 18 mjeseci. U prvoj polovini našeg rada uposlit ćemo između 150 i 200 ljudi, a nakon izgradnje brojka uposlenih na ovom hotelu bit će pet puta veća, tako da možemo govoriti o 1000 indirektnih uposlenika'', rekao je direktor hotela "Ruža" Hajrudin Zvizdić.

Građani Mostara, kako kaže Zvizdić, imaju čvrstu riječ i obećanje da će se hotel "Ruža" završiti za 18 mjeseci te da će se napokon uposliti naši sugrađani kojima će se osigurati redovna plata i fina primanja.

''Želimo sarađivati s gradskim vlastima, želimo plaćati sve naše obveze prema gradu, uz obostrano razumijevanje i suglasnost'', dodao je Zvizdić.

Uspoređujući buduće zdanje hotela "Ruža" sa onim starim, Zvizdić kaže kako je kapacitet mnogo veći.

''Ruža će imati između 25 i 27 000 kvadratnih metara, dva bazena, velike kongresne dvorane, ogromne kafeterije, 270 apartmana, sve što jedan hotel na svjetskog razini ima, imat će i hotel Ruža''.

Podsjetimo, zbog prijetnje UNESCO-a da će Stari grad u Mostaru biti skinut s popisa svjetske kulturne baštine radovi na hotelu "Ruža" obustavljeni su prije nekoliko godina. Tada su sporne bile dimenzije nedovršenog hotela, koji je četiri i pol puta veći od prijeratne Ruže, a koju je svojevremeno dizajnirao ugledni arhitekt Zlatko Ugljen. Iz UNESCO-a su tvrdili kako poslijeratna Ruža arhitektonski odudara od okolnih zgrada, a time i narušava ambijent Staroga grada.

Na mjestu nekadašnjeg istoimenog kafića, 1978. godine izgrađen je jedan od najljepših hotela bivše Jugoslavije. Na desnoj obali Neretve, na prijelazu iz novog u stari dio grada, u neposrednoj blizini Starog mosta uspješno je smještena građevina savremenih linija u vanjskom izgledu. Istina, neke crte u fasadi asociraju na karakteristične oblike starih mostarskih građevina.

Položaj hotela “Ruža” je izvanredan. S desne strane teče rijeka Radobolja, a kroz hotel protiče njezin krak. Arhitekta Zlatko Ugljen, gradeći ovaj hotel s puno smisla, iskoristio je tradiciju i iskustvo mostarske stambene arhitekture.

U eksterijeru prevladava kamen, u interijeru drvo. U unutrašnjem dijelu hotela nalazile su se prostrane dvorane sa zelenim i cvjetnim površinama koje je sjekao tok Radobolje. Zbog obilne svjetlosti koja je dospijevala kroz velike staklene površine, čovjek se u ovom ambijentu osjećao kao u prirodi, u proljeće.

Stari hotel "Ruža" su sa tri strane okruživale velike i raznovrsne terase, koje su imale mnogo elemenata starih mostarskih avlija. Spada u hotele za kojima se čovjek okrene kad ih napusti, koji se pamte po ljepoti i o kojima se još dugo priča.

(studio88 / sa-c.net)
[/i]

Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

Time to create page: 0.058 seconds

 

Top