Sanacija Baščaršije

18 Apr 2011 21:13 - 27 Nov 2018 11:56 #143 by Hagasa
Projekat rekonstrukcije Baščaršije

Opština Stari grad i Grad Sarajevo unazad par godina finansiraju aktivnosti u sklopu rekonstrukcije Baščaršije- jednog od simbola grada Sarajeva. Ove aktivnosti obuhvataju zamjenu kaldrme, rasvjetu objekata iz osmanskog perioda, sanaciju krovova, fasada itd.
Attachments:

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

18 Apr 2011 21:15 #144 by Hagasa
Ne mogu a da ne prokomentarišem aktivnosti na rekonstrukciji baščaršije. Prvo, sve ide užasno sporo (za godinu dana poploča se samo jedna uličica, ukupno do sad je urađeno oko 40 posto posla na popločavanju); drugo oblik kamena je neprofesionalno odabran (nije autenticni), i trece, radovi se obavljaju vrlo nekvalitetno. Kamen koji je postavljen prije godinu dvije vec je ispucao i raspada se na pojedinim mjestima.

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

23 Apr 2011 09:22 #149 by Hagasa
OBNOVA BAŠČARŠIJE NA ŠTETU AUTENTIČNOSTI

Najveća turistička atrakcija Sarajeva - Baščaršija, historijski je i kulturni centar grada, izgrađena u 15. vijeku. Usljed brojnih društvenih promjena, današnja slika Baščaršije uveliko se razlikuje od one prvobitne.

Tokom proteklog rata u BiH pojedini objekti u najstarijoj gradskoj jezgri su uništeni, pa su zahtijevali rekonstrukciju i sanaciju. Radovi koji su se tada odvijali, kao i oni koji su trenutno u toj fazi, još su predmet brojnih rasprava.

Za univerzitetskog profesora Fehima Hadžimuhamedovića, aktuelni radovi na Baščaršiji odraz su nemarnog odnosa Bosne i Hercegovine prema svojoj kulturnoj baštini.

„Autentični obrazac Baščaršije je izrazito vezan za obradu, uvjetno,
Odjednom će Baščaršija početi mijenjati njen historijski autentični obrazac“, kaže profesor Fehim Hadžimuhamedović.
nepravilnim komadima kamenja. Unutar takvog ustrojstva, sad se postavlja nešto što je čvrsta, ili tvrda geometrija, i uzrokovaće promjene koje će se očitovati u vidu daljnje geometrizacije. Odjednom će Baščaršija početi mijenjati njen historijski autentični obrazac“, kaže profesor Hadžimuhamedović.

Profesorica na katedri za zaštitu graditeljskog naslijeđa pri Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu Lemja Chabbouh Akšamija o ovoj pojavi ima drugačije mišljenje.

„Da li sam protiv ili sam za? Moram reći da sam za, zato što je to način da uspješno koristimo taj prostor, da nemamo problem sa izvrnutom nogom, da imamo jednu komfornu šetnju jer savremeni život to zahtijeva. Međutim, imamo drugi problem: promjene koje su se dogodile na Begovoj džamiji, na Brusa bezistanu, koje su se dogodile apsolutnim neznanjem, nestručnošću, njima potpuno gubimo osjećaj za identitet“, smatra profesorica Akšamija.

Kriteriji već izgubljeni

Sarajevska Baščaršija djelimično je izgubila autentičnost jer je vremenom doživjela promjene na skoro svim svojim objektima, pojašnjava predsjednica Nacionalnog komiteta ICOMOS-a u BiH (Međunarodni Komitet za spomenike i kulturna mjesta) Vjekoslava Sanković Simčić. Ona sumnja da je već kasno da Baščaršija bude uvrštena na UNESCO-vu listu svjetske baštine.

Obnova ulice Sarači, april 2011
„Promjene na Baščaršiji su se desile još davno prije, već i osamdesetih godina, čak i ranije, tako da ove promjene danas neće znatnije degradirati Baščaršiju. Ona već ne zadovoljava te svjetske kriterije za upis na svjetsku listu“, kaže Vjekoslava Sanković Simčić.

Princip razjedinjenosti kao primjer opšte političke prakse u BiH, te nekonsultovanje struke o važnijim pitanjima, nedostaci su čak i u građevinsko-arhitektonskom sektoru, ističe Sanković Simčić.

„Nisu tu samo krive vlasti. Krivi su i stručnjaci koji nisu dovoljno kvalificirani da djeluju na Baščaršiji. Drugo, ne postoji dobra koordinacija između, na primjer, Kantonalnog zavoda i Općine Stari grad. Znači, ne postoji određeni paralelizam. Na primjer, ono što se dešava sa popločanjem, tek post festum, kad su radovi napravljeni, onda su na neki način konsultirani stručnjaci i traženo njihovo mišljenje“, navodi Vjekoslava Sanković Simčić.

Dva ključna problema koče očuvanje bh. kuturno-historijske baštine, kaže direktorica federalnog Zavoda za zaštitu spomenika Lidija Mićić.

„Nedostatak zakonske regulative u ovoj oblasti, nedostatak financijskih sredstava, a naročito pitanje razloga tako drastičnog uništavanja kulturno-historijskog nasljeđa jedne zemlje“, ocjenjuje Lidija Mićić.
"Promjene koje se trenutno dešavaju su drastične: dogradnje Baščaršije – one su potpuno neprimjerene i one idu ka uništenju historijskog urbanog krajolika", tvrdi Amra Hadžimuhamedović.


Nezaobilazni su i bespravno podignuti objekti. Čak se i za veću intervenciju prethodno ne traži saglasnost struke, eksplicitno govori arhitekta Boro Spasojević.

„Sad su na vlasti djeca – bespravni graditelji. Oni znaju da može bez poštovanja zakona postići svašta. Džungla raste po prirodnim principima, a u Sarajevu ne postoji nikakav prirodni princip“, smatra Boro Spasojević.

Bosna i Hercegovina još nije kompletnu jezgru sarajevske Baščaršije proglasila nacionalnim spomenikom, već samo pojedine njezine objekte. No i to će se uskoro promijeniti, pojašnjava članica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Amra Hadžimuhamedović:

„Očekujem da će ova odluka za Baščaršiju, s obzirom na njenu složenost, biti završena do kraja godine i da će do kraja ove godine biti donesena. Promjene koje se trenutno dešavaju su drastične: dogradnje Baščaršije – one su potpuno neprimjerene i one idu ka uništenju historijskog urbanog krajolika, a odgovornost treba preuzeti svako ko ima dućan ili bilo kakav objekat u Baščaršiji. Općina Stari grad, Federacija BiH i Kanton Sarajevo i, ponavljam, država Bosna i Hercegovina prije svih njih.“

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

16 Jun 2011 11:06 #223 by Hagasa
Bascarsijski mix danas :-) Izbor kamena za Sarace nije bas najbolji.. ploce su vec sive ..

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

21 Jul 2011 08:08 #259 by corvus_edin
slike: mirza-sm







Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

21 Jul 2011 08:10 #260 by corvus_edin


[/QUOTE]

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

27 Nov 2015 15:00 #5166 by xYz
Baščaršijski trg: Završeno 90 posto posla

Iako vremenski uslovi više nisu najpovoljniji, radovi na rekonstrukciji Baščaršijskog trga odvijaju se prema zadatoj dinamici.

Do sada je završeno 90 posto posla.

Sutra je planirano postavljanje javne rasvjete i metalne konstrukcija za info-pano koji će biti na Trgu sa historijskim podacima o lokaciji, ali i svim relevantnim informacijama o projektu rekonstrukcije.

(Oslobođenje)
[/i]

Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

08 Dec 2015 16:32 #5192 by Admir
Postavljene klupe na Baščaršijskom trgu



Rekonstrukcija Baščaršijskog trga, najvećeg investicionog projekta Općine Stari Grad u ovoj godini, u završnoj je fazi. Pri kraju je postavljanje kamenih ploča, tj. popločavanje trga, čemu je prethodila sanacija i izmjena kompletne podzemne infrastrukture: vodovodne, kanalizacione, plinske i elektro instalacije, te instalacije BH Telecoma.

Preostalo je još popločavanje svega 30-ak metara kvadratnih od ukupne površine trga, a to je dio uz ulicu Mula Mustafe Bašeskije, potvrdio je Mirsad Hodžić, iz firme „Coning“d.o.o. Sarajevo, koja vrši nadzor nad izvedenim radovima.
Počela je i demontaža stepenica oko Sebilja, te ugradnja novih koje su predhodno izrađene u radionici.

„Za sutra je predviđena ugradnja javnog gradskog sata u gornjem dijelu trga. Sat je četverostrani,visine četiri metra. Naredne sedmice vršit će se zamjena postojećih reflektora“, dodao je Hodžić.

Danas su na Baščaršijski trg postavljene dvije kamene klupe i to u gornjem dijelu, uz ulicu Mula Mustafe Bašeskije. Klupe su poklon firme Neimari d.o.o. koja je izvođač radova, a na njima se nalaze grbovi općina Osmangazi i Stari Grad, te izvođača radova i implementatora projekta. Priliku da isprobaju nove klupe prvi su iskoristili radnici firme „Neimari“ koji su pristali i na zajedničku fotografiju.

Osim toga, jedna drvena okrugla klupa bit će postavljena oko jablana na Trgu.
Rekonstrukcija Baščaršijskog trga počela je 02. septembra ove godine, a radove u vrijednosti od 1,2 miliona KM finansirali su, u jednakim omjerima, Općina Osmangazi i Općina Stari Grad Sarajevo. Implementator projekta je TIKA, a izvođač radova firma „Neimari“ d.o.o.

starigrad.ba

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

09 Dec 2015 14:54 #5193 by Fache
Na Baščaršijskom trgu postavljen gradski sat visok četiri metra



Danas je na Baščaršijskom trgu postavljen gradski sat visok četiri metra, a postavljen je u gornjem dijelu trga uz glavnu saobraćajnicu, piše Patria.

Sat je donacija firme ADAZAL.

Inače, rekonstrukcija Baščaršijskog trga privodi se kraju, a u toku su završni radovi na popločavanju i uređenju prostora oko Sebilja.

Oslobođenje

To je tvoje pravilo, moje ne

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

14 Dec 2015 19:49 #5201 by Fache
Na Baščaršijskom trgu u toku je montaža novoizgrađenih stepenica oko Sebilja. Pogledajte fotografije...







starigrad.ba

To je tvoje pravilo, moje ne

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

Time to create page: 0.085 seconds

 

Top