Trebevićka žičara

15 Dec 2011 23:57 - 27 Nov 2018 11:54 #470 by xYz

Projekat izgradnje - rekonstrukcije trebevićke žičare, koji se odvija posredstvom Evropske komisije trebao bi biti završen do kraja 2012. godine, jasni su u Gradskoj upravi Grada Sarajeva koji su ovaj projekat proglasili najkapitalnijim projektom u 2011. godini. Za žičaru su iz budžeta Grada izdvojena tri miliona maraka, dok bi kompletna realizacija projekta trebala koštati oko 16 miliona maraka. Fizibiliti studija žičare koju su uradili stručnjaci sa Ekonomskog instituta iz Sarajeva već je dobila pozitivno mišljenje od strane Gradskog vijeća Grada Sarajeva. I ono o čemu se trenutno govori na sve strane je da će nova žičara biti mnogo bolja od stare. Imaće savremenu polaznu i dolaznu stanicu, veće kapacitete i biće daleko brža.
Aktivnosti oko obnove trebevićke žičare Grad Sarajevo je počeo još 2008. godine. Idejni projekt "Trebevićke žičare", uradila je je Agenciji za geodetske poslove "Geodet". Projektom se predviđa da polazna i završna stanica žičare zadrže postojeće lokacije. Također, projektom je predviđeno da se umjesto rekonstrukcije starih, naprave dva nova moderna objekta - polazne i dolazne stanice i uspostavi žičana veza sa novim nosivim stupovima. Kabine bi trebale da budu izrađene od aluminijuma i stakla sa po osam sjedišta, kapaciteta 1.000 putnika na sat, sa kojima će putnici za 6,5 minuta stizati do Vidikovca.

Project URL: Trebevicka zicara / ropeway

Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

16 Dec 2011 00:00 #471 by xYz
14.12.2011.

Drugi konvoj iz Švicarske sa preostalom opremom za Trebevićku žičaru koji je krenuo u ponedjeljak ujutro iz švicarkog Graechena stigao je sinoć oko ponoći u EUFOR-ovu bazu u Butmiru.
Konvoj su dočekali ambasador Švicarske u BiH, NJ.E. Andre Schaller i zamjenik gradonačelnika Sarajeva Igor Kamočaji.
Iako je bilo planirano da se oprema demontirane žičare iz Švicarske u Sarajevo transportuje u četiri konvoja, odlučeno je da se iskoriste povoljni vremenski uvjeti bez jakih sniježnih padavina i kompletna oprema transportuje u dva nešto veća konvoja. Oprema za žičaru bit će uskladištena u EUFOR-ovoj bazi u Butmiru.
Transport dijelova žičare iz Graechena koja je iz Švicarske, preko Italije, Slovenije i Hrvatske stigla u BiH odvijao se uz pomoć švicarske vojske. Ukupna vrijednost donirane opreme iznosi 6 miliona švicarskih franaka.
Radovi na rekonstrukciji i izgradnji žičare trebali bi početi polovinom naredne godine, a njihov završetak i stavljanje žičare u funkciju u 2013. godini.

Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

16 Dec 2011 00:01 - 16 Dec 2011 00:01 #472 by xYz
Sarajevska žičara ponovo u pogonu 2013.

Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

25 Okt 2012 18:59 #2435 by xYz
Photo update: 25.okt.2012 | Trebevicka zicara / ropeway



Više fotografija na: Trebevicka zicara / ropeway

Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

03 Dec 2012 09:23 #2665 by Admir

Ponovo prolongiranje obnove trebevicke zicare?



Žičaru koju je Sarajevu poklonila opština Grachen još zadugo nećemo vidjeti u funkciji. U toku je, naime, prema ugovoru delegacije Evropske unije u BiH, kao finansijera, i studija Corona, završetak izrade idejnog projekta trebevićke žičare, čiji je rok prolongiran sa 1. avgusta 2012, na zahtjev projektanta.

No, namjere da se hipoteka sa KJKP Gras najvjerovatnije prenese na KJP 'ZOI 84, a upravo u vezi sa polaznom stanicom same žičare, u Gradu nisu otkrivali.

Oslobođenje je došlo u posjed dokumentacije prema kojoj je bivši ministar prometa i komunikacija KS-a Haris Lulić poslao urgenciju direktoru Intesa San Paolo banke Almiru Krkaliću. U dopisu od 17. aprila ove godine, Lulić je zatražio da se briše hipoteka dana na dio infrastrukture trebevićke žičare.

''Grad Sarajevo uz pomoć EU realizira projekat rekonstrukcije trebevićke žičare, koja je jedan od simbola olimpijskog Sarajeva. U pregovorima sa Evropskom komisijom obezbijeđena su značajna finansijska sredstva čije je povlačenje uslovljeno rješavanjem budućeg titulara nad trebevićkom žičarom. Kanton se obavezao da će zbog teške situacije u KJKP Gras izuzeti iz njihovog vlasništva žičaru i prateće objekte te ih prenijeti u drugo preduzeće, koje je također u vlasništvu KS-a. U tom procesu prenosa vlasništva, osnovni problem predstavlja hipoteka koja je data na dio infrastrukture trebevićke žičare, koja predstavlja kolateral za uzimanje kredita iz vaše banke'', naveo je Lulić u urgenciji.

Dojučerašnji ministar saobraćaja zamolio je direktora pomenute banke da učini sve kako bi se trebevićka žičara što prije oslobodila tereta.

''U toku je procedura reprogramiranja kreditnih obaveza KJKP Gras, u kojoj će Kanton izdati garanciju za otplatu kredita što će biti zamjenski kolateral'', naveo je Lulić.

U odgovoru iz Intesa San Paolo banke, od 7. maja, navodi se da postoji mogućnost brisanja založnog prava sa poslovnog objekta - donja stanica žičare, zgrada i dvorište u Ulici Avdage Šahinagića 32A, procijenjene vrijednosti 2.672.650 KM, trenutno založenog u ovoj banci.

''Uslov za brisanje založnog prava je okončanje reprograma kreditnih obaveza KJKP Gras i izdavanje garancije Vlade KS-a kao instrumenta obezbjeđenja po kreditu kojim će se reprogramirati obaveze po kreditima Grasa'', odgovorili su iz banke.

(Oslobodjenje/sa-c.net)

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

06 Jan 2013 10:41 #2868 by Admir
U toku revizija i prevod projekta trebevicke zicare

Završetak i stavljanje trebevićke žičare u funkciju, s obzirom na dinamiku realizacije projekta, očekuju se 2014. godine, kazao je gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen.

On je istakao da je idejni projekat završen, a trenutno se vrše revizija i prevod projekta od ovlaštene lokalne firme.

"Završene su procedure raspisivanja i provođenja međunarodnog tendera za izbor projektanta za izradu novog idejnog projekta za trebevićku žičaru od Delegacije Evropske unije u BiH, te je kao najpovoljniji ponuđač odabrana italijanska projektantska kuća Studio Corona. Prema projektnom zadatku, ova projektantska kuća imala je zadatak osigurati ulazne podatke koji će omogućiti implementaciju donirane žičare iz švicarskog zimskog centra Grachen na planinu Trebević", pojasnio je Behmen.

Behmen je dodao da je sa predstavnicima iz Grachena potpisan protokol o primopredaji žičare, čime ona postaje vlasništvo Grada Sarajeva.

"Grad Sarajevo je dobio 3,5 miliona eura donirane opreme od švicarskog zimskog centra Grachen koja je potvrđena projektom italijanske projektantske kuće i koja će biti ugrađena u trebevićku žičaru", naglasio je Behmen.
(Oslobodjenje)

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

09 Mar 2013 21:45 #3229 by Admir
Trebevicka zicara 09.03.2013.



Više fotografija na linku: Trebevicka zicara / ropeway

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

19 Mar 2013 17:02 #3257 by Admir
Trebevicka zicara trebala bi kostati oko 6,7 miliona eura

Kandidatura za gradonačelnika Sarajeva predstavljala veliku čast i izuzetnu privilegiju da u okviru svojih kapaciteta pokušam unaprijediti cjelokupan život Sarajeva, kazao je danas u intervjuu za Agenciju FENA kandidat za novog gradonačelnika Sarajeva iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, koji je do sada obavljao dužnost dogradonačelnika, Igor Kamočaji.

"Posao dogradonačelnika predstavlja dobar temelj na kojem ću izgraditi programska i projektna opredjeljenja koja planiram provesti u djelo s pozicije gradonačelnika. SDP je izašao s jasnim programom razvoja Grada Sarajeva na prethodnim lokalnim izborima i prezentirala ga građanima, dok se s druge strane to ne može reći za moga suparnika", istaknuo je Kamočaji, kojem je protukandidat za gradonačelnika Stjepan Kljuić iz Socijaldemokratske unije (SDU) BiH.

Govoreći o projektima koji su u toku u Sarajevu, a naročito o projektu rekonstrukcije Vijećnice, Kamočaji kaže da se ovaj projekt, kao simbol Sarajeva, uspješno se privodi kraju, dodajući da bi u junu trebali bi završeni unutarnji radovi Vijećnice, a otvaranje je planirano za maj 2014. godine što je propisano Ugovorom koji su potpisali izvođači radova s Evropskom komisijom i supotpisnikom Gradom Sarajevom.

Kada je u pitanju Trebevićka žičara o kojoj se u posljednjih nekoliko godina mnogo govorilo, Kamočaji naglašava da je to veoma kompleksan i složen projekt, ali da je u februaru 2013. godine Delegacija Evropske unije u BiH Gradu Sarajevu zvanično uručila Idejni projekt rehabilitacije Trebevićke žičare koju je radila projektantska kuća "Studio Corona" iz Italije.

"Ovaj dokument je preveden i IPSA Institut ga je nostrificirao. Projektantsku kuću je odabrala Delegacija Evropske unije u BiH u skladu s proceduralnim pravilima EU za javne nabavke. Idejni projekt osim potrebne dokumentacije sadržava i procjenu ukupnih troškova obnove u visini od 6,7 miliona eura, te omogućava pokretanje tendera za izbor najpovoljnijeg izvođača i zaključenje ugovora za obnovu Trbevićke žičare pod uvjetima projektuj i izgradi", ističe Kamočaji.

Naglašava da bi u daljem nastavku projekta trebalo pripremiti sve elemente za moguću eksproprijaciju terena koja neće biti velika, zatim završiti započete aktivnosti na prijenosu buduće upravljačke strukture s KJKP GRAS na ZOI '84.



"Projekt žičare je generirao i niz drugih aktivnosti vezano za turističku ponudu lokaliteta Trebević. Tu mislim na izradu master plana razvoja Trebevića i slično. Zbog složenosti projekta istina je da aktivnosti ne teku baš željenom dinamikom ali bio bih najsretniji da se u što kraćem periodu vozimo žičarom", poručio je Kamočaji.

Komentirajući sigurnosnu situaciju u Sarajevu, Kamočaji kaže da ona nije na zadovoljavajućem nivou te da nikakvi statistički podaci u komparaciji s drugim mnogo većim evropskim gradovima, u kojima možda neki vide potrebu da ovako lošu situaciju prikažu prihvatljivom, ne mogu biti izgovor da se ne uradi mnogo više na boljoj sigurnosnoj slici u Sarajevu.

Iako Grad Sarajevo nema direktne nadležnosti za sigurnosnu situaciju ili provođenje propisa iz oblasti unutrašnjih poslova, Kamočaji je istaknuo da u svome radu ne želi biti dio priče o "nenadležnosti" već se zalagati za nadležnosti te u tom smislu raditi mnogo kvalitetnije na kreiranju i provođenju jasne sigurnosne politike u korist građana Sarajeva.

U tom smislu je najavio da će insistirati na vraćanju svih nadležnosti jedinicama lokalne samouprave, a time i Gradu Sarajevu, kako je to u svojoj presudi utvrdio Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine, među kojima mora biti i briga o sigurnosti građana Sarajeva.

Govoreći o drugim projektima na kojima bi radio ukoliko bi ga vijećnici izabrali za novog gradonačelnika Kamočaji kaže da Sarajevo još nije doživio svoju punu identifikaciju grada kao jedinice lokalne samouprave, a najviše zbog nedonošenja zakona o lokalnoj samoupravi na nivou Kantona Sarajevo.

Nakon spora Kantona i Grada Ustavni sud FBiH je donio djelomičnu presudu u korist Grada Sarajeva, kojom se utvrđuje da je zakonskim propisima o privremenom korištenju javnih površina u Kantonu Sarajevo, potom o srednjem obrazovanju, zatim u odluci o utvrđivanju lokalnih cesta od interesa za općine Kantona Sarajevo te Pravilnika o visini i načinu plaćanja naknada za postavljanje reklamnih panoa i znakova informiranja u zaštitnom cestovnom pojasu u KS-u, povrijeđeno pravo Grada na lokalnu samoupravu.

Vraćanje dijela nadležnosti s Kantona na Grad Sarajevo trebalo je da se uskladi u narednih šest mjeseci, nakon što presuda bude objavljena u Službenom listu FBiH, međutim do toga još nikada nije došlo, a upravo implementacija te presude bit će prvi prioritet rada Kamočajia na mjestu gradonačelnika.

Podsjetio je da su u narednom periodu dva ključna datuma za Grad Sarajevo i region i to 2014. i 2017. godina. Prije svega promocija Sarajeva kao grada mostova kulture, kulturno-umjetničkog programa svjetskog karaktera tokom 2014. godine, povodom obilježavanja stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata, ali i 36. godišnjice održavanja Zimskih olimpijskih igara 1984. godine.



Također, Grad Sarajevo i Grad Istočno Sarajevo su domaćini Zimskog olimpijskog festivala za mlade 2017. godine (EYOWF 2017), na kojem se očekuje veliki broj učesnika i gostiju nego kada su održane XIV zimske olimpijske igre. Ta činjenica govori o značaju događaja kojem građani trebaju odgovoriti.

Naglasio je i da je veoma važno raditi na projekatu energetske efikasnosti koji je već pokrenut s vladom Njemačke koji vode ka evropskim integracijama.

"Potrebno je s nivoa Grada Sarajeva ući i organizirano riješiti problem pasa-lutalica, zajedno u saradnji s kantonalnim i općinskim strukturama da bi se u okviru postojećih zakonskih rješenja ovo pitanje najzad riješilo na zadovoljavajući način", kaže Kamočaji.

Prema njegovom stavu neophodno je osnažiti povezanost s institucijama kulture, jer Sarajevo kao jedna od prijestolnica kulture, mora pronaći adekvatne načine za sistemsku podršku kulturnom stvaralaštvu, iz koje će kultura ovome gradu vraćati dugoročno na više načina, kao što je to osnaživanje turističkih kapaciteta tokom važnih festivalskih okupljanja ili promocije Grada Sarajeva kao kulturnog središta ovoga regiona.

Na kraju je kazao da će se morati razviti socijalni senzibilitet u projiciranju aktivnosti Gradske uprave, te u ovim teškim vremenima pronaći adekvatne načine da se olakša život socijalno ugroženim kategorijama stanovništva ili onim u stanju socijalne potrebe, gdje već sada u okviru nadležnosti Grada Sarajeva ima adekvatan prostor za niz aktivnosti.

Agencija FENA za sličan intervju kontaktirala je i drugog predloženog kandidata za gradonačelnika Stjepana Kljuića, ali njegov odgovor bismo trebali dobiti danas ili sutra, kako je rečeno u Socijaldemokratskoj uniji (SDU) BiH čiji je on i kandidat.
(Fena/sa-c.net)

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

25 Jul 2013 14:33 #3655 by Admir
Obnova Trebevicke zicare na cekanju



Iako su sredstva za obnovu i rekonstrukciju Trebevićke žičare trebala biti osigurana u programskom okviru IPA I fondova za period od 2007. do 2013. godine, Delegacija EU obavijestila je Gradsku upravu da to neće biti moguće.

Ovaj podatak nalazi se u materijalu koji će gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić prezentirati vijećnicima na narednoj sjednici Gradskog vijeća.

Također, navodi se i da je Delegacija EU spremna pomoći Gradu u planiranju i izradi budućeg programskog okvira kako bi se pokušala osigurati sredstva iz IPA II planirana za period od 2014. do 2020. godine.

U informaciji koja će biti predočena vijećnicima također se navode i brojni problemi u proceduri koji koče obnovu sarajevske žičare. Tako se ističe da nikada nije donesena formalna odluka Gradskog vijeća o početku obnove žičare, te da je njen pravni vlasnik GRAS.

"Trenutno Grad nema pravni osnov za podnošenje zahtjeva za izdavanje urbanističke saglasnosti, to može samo GRAS kao vlasnik. Također, na polazištu nekadašnje žičare sada se nalazi štamparija ovog preduzeća, koja je pod bankarskom hipotekom" - navodi se u informaciji.

Dodatni problem predstavlja to što se žičara, koja je uvezena iz Švicarske kao poklon, trenutno nalazi u bazi EUFOR-a, za šta ima dozvolu do kraja ove godine. Komšić je zbog toga uputio pismo u kojem od EUFOR-a traži produženje tog roka.

On će vijećnicima na sjednici predložiti pet zaključaka, među kojima je i da se vlasništvo nad žičarom konačno prenese na Grad Sarajevo.

(Dnevni avaz/sa-c.net)

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

02 Avg 2013 09:26 #3691 by Admir
Hoće li se na Trebeviću koristiti donirana žičara ili kupiti nova?

Prvi inicijalni korak koji se mora sporazumno riješiti da bi Grad Sarajevo kao nosilac projekta "Trebevićka žičara" mogao pokrenuti aktivnosti za dobijanje urbanističke saglasnosti, a kasnije i građevinske dozvole su vlasnički odnosi između Grada Sarajevo i Kantona Sarajevo, kao osnivača KJKP GRAS-a, to jest Vlade i Skupštine KS.

O stavljanju u funkciju rabljene, donirane žičare iz Švicarske koja je smještena u bazi EUFOR-a ili kupovini nove žičare još nije donesena odluka, rekao je u razgovoru za Agenciju FENA zamjenik gradonačelnika Sarajeva Aljoša Čampara.

U smislu vlasničkih odnosa i prava korištenja stubova na potezu trase Trebevičke žičare kaže da Grad Sarajevo ima zemljišno-knjižne izvatke gdje je pravo korištenja upisano javno komunalno preduzeće GRAS.

"Dakle, na osam postojećih stubova u potpunosti su riješeni imovinsko pravni odnosi, izvršena je eksploatacija zemljišta, kao i lokacije na polaznoj i dolaznoj stanici. Problem predstavlja što je polazna stanica pod bankarskom hipotekom i što je u njoj locirana štamparija GRAS-a", kaže Čampara.

Zato formalna Odluka Gradskog vijeća Grada Sarajevo o početku obnove Trebevićke žičare nije donesena, već je do sada Gradsko vijeće k znanju primilo Studiju izvodljivosti izgradnje žičare, te na posljednjoj sjednici ove sedmice usvojilo Izvještaj o realizaciji tog projekta.

Odgovarajući na pitanje na šta je Grad Sarajevo utrošio izdvojena sredstva iz budžeta 2008., 2009, 2011. i 2012. godine u svrhu obnove Trebevićke žičare kaže da "sredstva nisu utrošena za radove na staroj ili novoj trasi, već za određene analize koje je radio Ekonomski institut, čija je vrijednost iznosila otprilike 112.000 ili 120.00 KM".

"To je bio budući biznis plan, odnosno kakva je ekonomska isplativost obnove i revitalizacije žičare", tvrdi Čampara.

Grad Sarajevo treba da odluči da li će Trebevićka žičara biti na novoj ili staroj trasi.

Naime, Delegacija Evropske unije u BiH ove godine je uručila Idejni projekt rehabilitacije Trebevićke žičare Gradu Sarajevu, za koji je projektantskoj kući, italijanskoj firmi "Studio Corona" Delegacija EU platila oko 200.000 eura.

"Taj projekt podrazumijeva prilagođavanje korištene donirane žičare (iz Grachena) novoj trasi žičare. Također, to znači potpuno rješavanje novih imovinsko pravnih odnosa, nove postupke eksproprijacije. S obzirom da je to područje Starog grada i veoma je naseljeno, pitanje je da li će se moći uopšte riješiti imovinskopravni odnosi, da se postave temelji za stubove, da se naprave pristupni stubovi u slučaju evakuacije i sl", objašnjava Čampara.

Nova trasa podrazumijeva i izgradnju potpuno nove polazne stanice i 19 stubova.

Prema ovom dokumentu procijenjeni troškovi za obnovu Trebevićke žičare koristeći doniranu opremu iznose 6,7 miliona eura.

Tu problem predstavlja što je donirana žičara stara 30 godina, a nema motor i upravljačku žičaru, za šta, kako su ocijenili švicarski donatori, treba još 700.000 švicarskih franaka.

Prema podacima Grada Sarajevo i hvataljke za kabine ne zadovoljavaju sigurnosne standarde.

Za razliku od toga, imovinsko pravni odnosi na staroj trasi su u potpunosti riješeni to jest „mogu su riješiti manji problemi prilikom eventualnih pomjeranja ili dodavanja nekih od stubova“.

"Iz tog razloga u narednom periodu provjerit će se koliko bi koštala potpuno nova žičara, koja prema određenim pokazateljima iznosi 5,5 miliona KM bez građevinskih radova. Ona bi išla po staroj trasi i na 12 stubova za razliku od prijeratne žičare koja je imala osam stubova. Grad Sarajevo je potpuno priklonjen varijanti da se radi potpuno nova žičara, koja ispunjava sigurnosne standarde", kazao je Čampara.

Praveći kalkulacije i za novu i doniranu žičaru, Čampara kaže, da se vrijednost izgradnje kreće oko 10 miliona eura, te da nema većih odstupanja u cijeni između nove i rabljene žičare.

Nova trasa nastala je zbog toga što je kod polazne stanice, gdje se nalazi kuća, njen vlasnik izgradio još jedan sprat i tako ugrozio staru trasu.

"Prošla Gradska uprava to nije provjerila na način da je poslala pismeni zahtjev Općini Stari grad, nego su na osnovu 'dokaza rekla- kazala' saopćili ljudima u Evropskoj komisiji da je to legalizirano, te je Studio Corona s predstavnicima grada odlučio da trasu pomjeri za pet metara ulijevo", istakao je Čampara.

Smatrajući da je to evidentan propust, kaže da je Grad Sarajevo od Opštine Stari grad prije 30 dana dobio informaciju da dizanje tog sprata nikada nije legalizirano, iako su podneseni neki zahtjevi za legalizaciju.

S obzirom na to da je Grad dužan izmjestiti doniranu žičaru iz EUFOR-ove baze Butmir do kraja 2013. godine gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić uputio je pismo komandi EUFOR-a u kojem traži da se rok za izmještanje žičare prolongira.

Kako je istakao Komšić na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća iako još nije dobio odgovor na taj zahtjev, ima saznanja da oprema neće bit deložirana, jer EUFOR ima razumijevanja.

Koliko je moguće izvršiti prijenos vlasništva sa GRAS-a na Grad Sarajevo vidjet će se nakon sastanaka gradonačelnika s predstavnicima Kantona Sarajevo, koji će kako kaže Čampara uslijediti u narednom periodu.

Tako bi gradski vijećnici u oktobru mogli odlučiti o konkretnim rješenjima koja će biti ponuđena za projekt Trebevićka žičara.
(Fena)

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

Time to create page: 0.108 seconds

 

Top