Bauhaus Sarajevo

20 Apr 2012 22:38 - 27 Nov 2018 11:56 #867 by xYz
Poznati njemački lanac trgovina građevinskog materijala i opreme za kuće Bauhaus uskoro će otvoriti svoj prvi maloprodajni objekat u BiH.

Na tržište BiH Nijemci namjeravaju ući u velikom stilu: izgradnjom modernog maloprodajnog objekta džinovskih dimenzija na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Sarajevu, na zemljištu koje je donedavno pripadalo sarajevskoj tvornici Žica u Novom Gradu. Bauhaus je od Žice kupio 40.000 kvadratnih metara a njihov prodajni objekat prostirat će se na oko 20.000 kvadratnih metara.

Sarajevska investicija Bauhausa (izgradnja objekta i okolinsko uređenje) teška je oko 40 miliona KM. Njemački poslodavac direktno će otvoriti oko 200 novih radnih mjesta u Sarajevu, ne računajući lokalne poslovne partnere i dobavljače koji će preko mreže Bauhausovih trgovina dobiti priliku za plasman svojih proizvoda. Prodajna mreže Bauhausa obuhvata 220 maloprodajnih objekata u 15 evropskih država (računajući i BiH), a važno načelo poslovne politike Bauhausa jeste saradnja s lokalnim dobavlajčima koji se kvalitetom i cijenama mogu uklopiti u poslovne standarde njemačke kompanije.

U slučaju BiH, Bauhaus je posebno zanimljiv za drvoprerađivače: u trgovinama Bauhausa zastupljeno je čak 1.000 proizvoda od drveta. Bauhaus je u evropskim razmjerama prepoznatljiv po tome što na jednom mjestu nudi više od 120.000 proizvoda, u pravilu tri put više od konkurencije. Kako smo doznali, Bauhaus će najkasnije do kraja marta formirati menadžment za vođenje poslovnih operacija u Sarajevu, a izgradnja prodajnog objekta trebala bi započeti sredinom godine.

Prvi maloprodajni objekat Bauhausa u Sarajevu biće iz serije "a formata“, dakle najvećih maloprodajnih objekata koje njemačka kompanija podiže u glavnim gradovima države.

Link projekta: [url=http://http://sa-c.net/index.php/projects/sarajevo/item/515-bauhaus-sarajevo-bosnia-and-herzegovina.html]Bauhaus Sarajevo [/url]

Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

20 Apr 2012 22:43 #868 by xYz
Update: Prema nezvaničnim informacijama do kojih je dosao sa-c.net portal, Bauhaus je odustao od izgradnje objekta u Sarajevu zbog previsoke cijene zemljišta koju je ponudila fabrika ''Žica'' !

Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

06 Avg 2013 13:21 #3720 by Admir
Bauhaus dobija građevinsku dozvolu



Načelnik Opštine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić u srijedu, 7. augusta, u 12 sati u sali Opštinskog vijeća potpisat će građevinsku dozvolu za kompaniju Bauhaus AG, čime će i zvanično Opština Novi Grad okončati proces izdavanja dozvole za gradnju prvog Bauhaus centra u našoj zemlji, i otvoriti vrata novoj velikoj investiciji u Opštini Novi Grad i u Bosni i Hercegovini.

Efendić će građevinsku dozvolu uručiti šefu odjela za međunarodnu ekspanziju Bauhaus AG Helmutu Diewaldu, saopšteno je iz Press službe Opštine Novi Grad.

"Okončanjem procesa izdavanja dozvole za gradnju njemačkoj kompaniji Bauhaus, uz poštivanje zakonskih odredbi, u relativno kratkom roku smo okončali problem koji je opterećivao ovu opštinu, a koji smo naslijedili od bivše vlasti. Otvorili smo vrata jednoj velikoj stranoj investiciji u Opštini Novi Grad, ali i u Bosni i Hercegovini. Popravljamo ambijent za ulaganja u našoj opštini i zemlji uopšte, te smo na ovaj način pokazali da je naša opština s tržištem od 140.000 stanovnika jedna od najzanimljivijih za ulaganja u državi", kazao je Efendić.

Vrijednost investicije do otvaranja Bauhaus centra iznosi oko 47 miliona maraka, saznali smo od Diewalda.

Novi centar zapošljavat će 150 radnika, s daljih 70 samostalnih majstora i majstorskih radnji, a koji će biti vezani ugovorima i vršit će poslove ugradnje proizvoda Bauhausa njihovim kupcima.

Zbog kašnjenja planirani budžeti za 2011./2012. i 2013. godinu usmjerni su na druga tržišta, tako da će radovi na novom objektu početi u proljeće 2014. i bit će okončani u jesen iste godine, kada se očekuje i otvorenje Bauhaus centra.

"Više od 120.000 proizvoda pod jednim krovom, u 15.000 specijaliziranih odjela, donosi u zemlju jedan sasvim novi izbor kvalitetnih proizvoda u zemlji. Naš dolazak ovdje na tragu je naše srednjoročne strategije da budemo zastupljeni na tržištima svih zemalja bivše Jugoslavije", kazao je Helmut Diewald, šef Odjela za međunarodnu ekspanziju Bauhaus AG.

(Fena/sa-c.net)

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

07 Avg 2013 14:51 - 07 Avg 2013 14:53 #3727 by Admir
Načelnik Efendić uručio građevinsku dozvolu za gradnju Bauhaus centra



Načelnik Opštine Novi Grad Sarajevo mr. Semir Efendić, potpisao je danas građevinsku dozvolu za kompaniju Bauhaus AG, čime je i zvanično Opština Novi Grad, okončala proces izdavanja dozvole za gradnju prvog Bauhaus centra u našoj zemlji.

Načelnik Efendić je građevinsku dozvolu uručio šefu odjela za međunarodnu ekspanziju Bauhaus AG Helmutu Diewaldu.

“Okončanjem procesa izdavanja dozvole za gradnju njemačkoj kompaniji Bauhaus, uz poštivanje zakonskih odredbi, u relativno kratkom roku smo okončali problem koji je opterećivao ovu Općinu, a koji smo naslijedili od bivše vlasti. Otvorili smo vrata jednoj velikoj stranoj investiciji u Općini Novi Grad Sarajevo, ali i u Bosni i Hercegovini. Popravaljmo ambijent za ulaganja u našoj općini i zemlji uopće, te smo na ovaj način pokazali da je naša općina sa tržištem od 140.000 stanovnika jedna od najzanimljivijih za ulaganja u državi“, riječi su načelnika Efendića.
On je dodao da je Opština Novi Grad, jedna od rijetkih koja je donijela nove propise kada je u pitanju građenje i investitorima omogućila plaćanje rente na odgodu do tri godine, što je bio slučaj i sa Bauhaus AG kompanijom.

„Ovo je veoma važan korak koji potvrđuje da su i svi drugi investitori dobro došli u opštinu Novi Grad Sarajevo. Ponosni smo na činjenicu da će prvi Bauhausov objekat u BiH, biti otvorena upravo u Novom Gradu. Ulaskom Bauhausa na tržište BiH, otvara se mogućnost našim kompanijama da, zadovoljavajući visoke standarde, uđu u asortiman Bauhausa“, kazao je načelnik Efendić.

Vrijednost investicije iznosi oko 47 milona maraka. Novi centar zapošljavat će oko 150 radnika, sa daljih 70 samostalnih majstora i majstorskih radnji, a koji će biti vezani ugovorima i vršit će poslove ugradnje proizvoda Bauhausa njihovim kupcima.
Bauhaus centar će se u BiH baviti isključivo prodajnom djelatnošću. Kupci će moći svojim vozilima ući i kretati se kroz prostor objekta, te kupovati ono što im je potrebno, bez potrebe da nešto nose do svojih vozila. Također, njihovim dolaskom na naše tržište otvara se mogućnost i za bh. komapnije da napreduju.

„Tri godine smo čekali da dođe ovaj dan. Nakon određenih problema u početku došli smo do kraja s jednim transparentnim legalnim rješenjem. Ova situacija nam sada omogućava da krenemo s projektom i svim planovima. Centar planiramo otvoriti u posljednjem kvartalu iduće godine", rekao je Helmut Diewald, šef Odjela za međunarodnu ekspanziju Bauhausa AG i dodao:

“Više od 120.000 proizvoda pod jednim krovom, u 15.000 specijaliziranih odijela, donosi u zemlju jedan sasvim novi izbor kvalitetnih proizvoda. Naš dolazak ovdje na tragu je naše srednjoročne strategije da budemo zastupljeni na tržištima svih zemalja bivše Jugoslavije“, kazao je šef odjela za međunarodnu ekspanziju Bauhaus AG.

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

28 Feb 2016 20:43 #5334 by Admir

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

27 Maj 2017 20:49 #6285 by Fache
Je li Bauhaus odustao od BiH: Tvrde da su radovi prolongirani zbog gradnje ceste, iz Općine kažu da nema prepreka

Gradnja prodajnog centra Bauhaus u Sarajevu kasni. Iako je ranije najavljeno da će prve mašine na parcelu u ulici Džemala Bijedića u Sarajevu ući početkom ove godine, to se nije desilo. Kako nam je kazao Predrag Radovanović, pravni zastupnik kompanije Bauhaus AG, gradnja je prolongirana zbog izmjene regulacionog plana Alipašin Most V koji podrazumijeva gradnju ceste, što zahtijeva pomjeranje mjesta gradnje objekta. Iz Općine Novi Grad Sarajevo tvrde drugačije.

Radovanović nam je rekao da su dokumentacija i dozvole uredno izdane, ali je došlo do prijedloga izmjene urbanističkog plana za Alipašin Most V.

"To je inicijativa Zavoda za planiranje grada, riječ je o inicijativi za gradnju ceste poveznice koja bi čitav taj kvart učinila bolje saobraćajno povezanim i dinamičnijim. Imali smo sastanke s čelnicima Zavoda za planiranje i Općine Novi Grad i usaglasili smo se da je u općem interesu da se ta cesta gradi. Ona je planirana sa stražnje strane objekta pa smo po novom planu imali izmještanje objekta za osam metara naprijed, prema ulici Džemala Bijedića", pojasnio je Radovanović.

Zbog takvih promjena morao je biti urađen novi projekt vanjskog uređenja jer su parking mjesta malo drugačije raspoređena.

Još prije izmjene Regulacionog plana Alipašin Most V Bauhaus je dobio odobrenje za gradnju. Zavod za planiranje je tražio mišljenje pravnog zastupnika Bauhausa da li su za gradnju ceste.

"Smatramo da je to dobra izmjena, to je poveznica koja ide uz prugu i bit će frekventnije na području gdje će biti objekt. Odlučili smo sačekati izmjene i dopune tog Regulacionog plana i čim one budu gotove, mi ćemo početi gradnju", kazao je advokat Radovanović.

Izmjena regulacionog plana nije smetnja za gradnju Bauhausa


Iz Općine Novi Grad su nam kazali da izrada regulacionog plana nije smetnja za izgradnju objekta Bauhaus.

"Predmetni lokalitet se nalazi u obuhvatu regulacionog plana Alipašin most V za koji je donesena Odluka o pristupanju izmjeni regulacionog plana Alipašin most V. Izrada regulacionog plana nije smetnja za izgradnju predmetnog objekta s obzirom da su iz utvrđenog režima zabrane građenja izuzeti investitori koji već imaju izdato važeće odobrenje za građenje, što je slučaj sa investitorom BHS Nekretnine — Bauhaus. Također, izgradnja budućeg poslovnog objekta Bauhaus nije uvjetovana izgradnjom naseljske saobraćajnice s obzirom na to da investitor priključak svom objektu ostvaruje s ulice Džemala Bijedića. Na prijedlog Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo investitor je prihvatio, za njih povoljnije dodatno saobraćajno rješenje, kojim je iza budućeg objekta Bauhausa naseljska saobraćajnica planirana, sa sjeverne strane", saopćeno je za Klix.ba iz Službe za urbanizam Općine Novi Grad Sarajevo.

Općina Novi Grad učestvuje u implementaciji regulacionog plana zajedno sa svim investitorima na tom području, a Zavod za planiranje je inicijator gradnje.

Parcela gdje treba biti objekt Bauhaus je uređena i ograđena te je postavljena trajna ograda. Pravni zastupnik nam je kazao da čekaju da li će regulacioni plan definitivno bili usvoen i to je jedini razlog zbog kojeg je prolongiran početak gradnje Bauhausa.

Za gradnju objekta potrebno 12 mjeseci


Advokat Radovanović nam je kazao da je investitorima koji grade ne području Otoke važno da se Bauhaus što prije izgradi te da često imaju upite od vlasnika okolnih parcela kada će početi gradnja, jer u skladu s tim i oni planiraju svoju strategiju gradnje i prave planove.

Radovanović nam je na kraju kazao da je od početka gradnje potrebno 12 mjeseci da bi kompletan objekt bio gotov.

"Svi Bauhaus objekti su jednoobrazni. Nema podzemnih garaža, nego su garaže u nivou objekta, i nema spratova. Nema puno kopanja, to je objekt visine blizu 11 metara i ne treba puno vremena da se sve završi",
zaključio je Predrag Radovanović, pravni zastupnik kompanije Bauhaus AG.

Veličina parcele na kojoj treba biti građen prvi bh. Bauhaus je 50.000 metara kvadratnih, a objekt će biti izgrađen na 17.000 metara kvadratnih. Preostalo zemljište je rezervisano za parking i vrtni dio.

Izgradnja centra trebala je početi na proljeće 2015. godine. Vrijednost investicije je 47 miliona maraka, a u centru će biti zaposleno 150 osoba. Bauhaus centar će se u BiH baviti isključivo prodajnom djelatnošću.

Klijenti će moći svojim vozilima ući i kretati se kroz prostor firme te kupovati ono što im je potrebno, bez potrebe da nešto nose do svojih vozila. Također, njihovim dolaskom na naše tržište otvara se mogućnost i za bh. kompanije da napreduju.

klix.ba

To je tvoje pravilo, moje ne

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

Time to create page: 0.089 seconds

 

Top