Planinarski domovi

03 Jun 2013 20:20 - 24 Okt 2014 14:32 #3414 by Admir
Renoviranje doma na Bijambarama.

Foto: Adi Operta








Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

04 Jul 2013 07:25 #3509 by Admir
Otvoren Informativno – edukacioni centar na Bijambarama

Zaštićeno područje Bijambare jučer je svoju ponudu proširilo Informativno – edukacionim centrom napravljenim u bivšem planinarskom domu. Zaštićeni pejzaž Bijambare obuhvata površinu od 497 hektara i uspostavljena je s ciljem očuvanja pejzaža, naučnog istraživanja, ekološke edukacije i vaspitanja, te rekreacije i turizma.

Centar su otvorili ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Zlatko Petrović, direktor Kantonalne javne ustanove "Zaštićena prirodna područja KS" Osman Delić i Tomislav Lukić, šef kabineta federalne ministrice okoliša i turizma Branke Đurić.

"Nakon izrađene projektne dokumentacije, i obezbjeđenja finansijskih sredstava iz federalnog Ministarstva za zaštitu okoliša i turizma, iz vlastitith sredstava i iz Budžeta Vlade KS, u prilici smo da svečano otvorimo ovaj objekt. Na ovaj način smo obezbijedili za omladinu, ali i za sve ljubitelje prirode, prostor gdje će se moći baviti ekološkim aktivnostima. Znači, dom će biti namijenjen stručnjacima iz ekologije za stručne radionice,djeca će imati priliku ovdje crtati, pisati, obilježavati značajne datume iz ekologije, a radit će se ekspertiza ovog područja, monitoring biljnog i životinjskog svijeta, pećina i slično", pojasnio je Delić.

Tokom otvaranja, naglašeno je kako je za ovaj objekt obezbijeđena i pitka voda, a centar je opremljen i kompletnom audio – vizuelnom tehnikom. U ekološkom pogledu, ovo područje spada u oblast s najvišim stepenom vegetacijske i ekološke raznolikosti. Na Bijambarama posjetitelji mogu uživati u razgledanju srednje bijambarske pećine, biciklizmu i šetnji šumskim stazama, a za djecu je obezbijeđeno igralište. Kroz Bijambare se ne može proći motornim vozilima, ali posjetiocima je na raspologanju eko – voz na električni pogon.

"Ovdje je lokalna zajednica apsolutno implementirana u sve faze i zapravo je ona suštinska podrška ovoga projekta. Od 2011.godine do danas ovdje je uloženo 380 hiljada KM, a sad smo u prilici da se pohvalimo lokalitetom koji će biti, prije svega edukativni centar za mlade naraštaje", istakao je ministar Petrović.
(eKapija)

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

17 Avg 2015 12:38 #4973 by Admir
Uskoro renoviranje planinarskih objekata na Prenju, Čvrsnici i Vranu



U okviru projekta "Via Dinarica - platforma za razvoj održivog turizma i lokalni ekonomski rast" uskoro počinje renoviranje objekata duž planina Prenj, Čvrsnica i Vran.

U ovom području nalazi se sedam planinarskih domova, pet kuća i 14 skloništa koji su prilično skromnog standarda i manjih smještajnih kapaciteta. Nakon rata obnovljeni su volonterskim radom i prikupljenim pojedinačnim sredstvima - izjavio je Feni Kenan Muftić, direktor organizacije Terra Dinarica, koja je terenski partner projekta.

"Via Dinarica" finansira Agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država (USAID) i UNDP u BiH, a cilj projekta jest razvoj potencijala i promocija Dinarskog gorja.

UNDP poziva pravne osobe da podnesu prijedloge projekata poboljšanja smještajnih kapaciteta na ovim lokacijama.

Do 17. augusta prijaviti se mogu udruženja, organizacije, klubovi i javne ustanove koji održavaju planinarske objekte na planinama Prenj, Čvrsnica i Vran i koji su spremni da sudjeluju s najmanje 10 posto sufinansiranja u rehabilitaciji ili poboljšanju uvjeta planinarskih objekata koje održavaju da bi doprinijeli sveukupnoj povezanosti i unapređenju smještajnih kapaciteta duž Bijele staze Via Dinarice.

Muftić kaže da ovi planinarski objekti, uglavnom, nemaju izvor električne energije, navodeći da je prva stvar za koju vlasnici ovih objekata mogu aplicirati su solarni paneli i drugi alternativni izvori električne energije.

"Drugo je proširenje smještajnih kapaciteta, što podrazumijeva doradu postojećih prostorija, namještaj i povećanje broja kreveta, a treće je ukupna energetska efikasnost da se što manje troše drva, što znači poboljšanje fasada, izolacije, prozora i vrata", istakao je Muftić.

Organizacija Terra Dinarica (Zemlja Dinarika službeno) promoviše ideju i koncept Via Dinarica da bi se u BiH kompletirala centralna Bijela linija kao planinarska staza, pozvana su i planinarska društva koja djeluju na tim područjima da učestvuju.

"Ukupno će u aktivnostima obilježavanja staza učestvovati oko 15 društava. Naš prvi partner je planinarsko društvo 'Jahorina', koje je s drugim planinarskim društvima iz Republike Srpske, obilježila stazu na kojoj se prošle sedmice odvijala trke Jahorina Ultra Trail. Dakle, sada imamo stazu koja povezuje Višegrad i Sarajevo i koja se pruža kroz atraktivne planinarske predjele", naglasio je Muftić.

Dodao je da se do kraja godine planira markirati oko 300 kilometara novih staza da bi bila obilježena kompletna Bijela linija koridora Via Dinarica, od crnogorske do hrvatske granice, ali i dobar dio 'Zelene linije'.

Stazu Via Dinarica, koja se proteže od Albanije do Slovenije, magazin Outside proglasio je najboljom novom stazom u svijetu za 2014. godinu.

Fena

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

Time to create page: 0.106 seconds

 

Top