Sarajevski grafiti

21 Jan 2015 11:23 - 27 Nov 2018 14:36 #4472 by Fache
Sarajevski grafiti

Jedna od karakteristika urbanih sredina jesu svakako crteži sprejom na javnimmjestima poznati kao grafiti, koji postoje od nastanka čovječanstva. Naš fotograf Senad Gubelić je na ulicama Sarajeva zabilježio neke od njih.



Grafiti su povezani sa underground pop kulturom a danas se često koriste za aktivističke, antiratne, feminističke, političke te antikonzumerističke poruke.

Pomoću grafita se mogu preobraziti industrijske zone, ali i poslati subverzivna poruke kao što to čini britanski umjetnik Banksy. S vremenom je ova umjetnička forma postala i dio muzejskih postavki širom svijeta.





Oslobođenje
[/i]

To je tvoje pravilo, moje ne

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

23 Sep 2016 09:37 #5742 by Fache
Beton Fest: Stepenice kod kosog lifta u naselju Ciglane bit će prekrivene ogromnim muralom

Ovogodišnji Beton Fest koji se održava od 22. do 25. septembra svim ljubiteljima ulične umjetnosti pružit će drugačiju dimenziju nego što su navikli viđati prethodnih godina. Naime, predstavnici Beton Festa i Udruženja "Obojena klapa" na stepenicama kod kosog lifta u sarajevskom naselju Ciglane oslikat će ogromni mural.

Da će ova godina biti specifična kada je u pitanju ulična umjetnost, za Klix.ba je kazao direktor Beton Festa Adis Nović, istaknuvši da se do sada na iscrtavanju murala radilo na pet lokacija širom grada, a da će sada fokus biti samo na jednoj.

"Zajedno s Udruženjem 'Obojena klapa' ćemo odraditi projekat oslikavanja stepenica kod kosog lifta na Ciglanama i to osam spratova. Kompletan zid bit će pokriven muralom, kao i dio iznad stepenica, a upravo to naselje predstavlja jednu od ikona Sarajeva koju nakon rata niko nije ni dotaknuo“, kazao je Nović i dodao kako će mural najvjerovatnije biti završen do kraja septembra.

Na oslikavanju murala učestvuje petoro ljudi, a za izgled će biti zaduženi Alen Selimović i Benjamin Čengić iz Udruženja "Obojena klapa", dok će ostali pomagati u izvedbi radova.

"Trenutno očekujemo pošiljku još nekih sprejeva, a na Ciglanama želimo napraviti park prirode kakav ovo područje i zaslužuje. Ciglane su sve u betonu i mi to želimo promijeniti - ljudima stvoriti sliku da se nalaze u prirodi i ponuditi im nešto lijepo“, rekao je Benjamin Čengić iz Udruženja "Obojena klapa".

klix.ba

To je tvoje pravilo, moje ne

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

23 Sep 2016 14:21 #5744 by Fache
Veliki mural od danas ukrašava sarajevske Ciglane



Stepenice kod kosog lifta na sarajevskom naselju Ciglane od petka su ukrašene zanimljivim muralom iza kojeg stoje ovogodišnji Beton Fest i Udruženje "Obojena klapa".

Mural se prostire na osam nivoa velikog poznatog stepeništa, autori su Alen Selimović i Benjamin Čengić, a u oslikavanju je učestvovalo svega pet ljudi.

"Ciglane su sve u betonu i mi to želimo promijeniti - ljudima stvoriti sliku da se nalaze u prirodi i ponuditi im nešto lijepo“, rekao je Benjamin Čengić iz Udruženja "Obojena klapa" prije početka oslikavanja zidova na stepeništu.

Mural predstavlja krošnju koja građanima koji koriste stepenište daje iluziju uspinjanja uz stablo. Ovogodišnji Beton Fest će se održati od 22. do 25. septembra, a fokus manifestacije bit će uperen isključivo na lokaciju novog murala.



Građani Sarajeva protekle dvije godine svjedoče ekspanziji crtanja murala, počevši od Dolac Malte, preko Pofalića, od Kasarne Maršal Tito pa sve do Ciglana. Reakcije građana su uglavnom pozitivne, što daje snagu i inspiraciju mladim umjetnicima da svoju sposobnost ukombinuju s uljepšavanjem grada na originalan način.

klix.ba

To je tvoje pravilo, moje ne

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

23 Sep 2016 17:15 #5745 by Mirza!
Odlično. :goodjob: Treba nam što više murala.

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

24 Sep 2016 11:33 #5746 by Fache
Nadam se da bagra nece unistiti uskoro sa potpisivanjima tipa PBR i ostalim...

To je tvoje pravilo, moje ne

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

12 Jun 2020 14:32 - 12 Jun 2020 14:34 #7378 by Fache
Murali od danas ukrašavaju stubove mosta na Ciglanama



Za oslikavanje murala zadužen je mladi umjetnik iz Doboja Dani Božić koji je svoj grad ukrasio sa preko stotinu murala, a proslavio se sa jednim od najvećih murala posvećenih Kobe Bryantu u Evropi o kojem su pisali svjetski mediji.

"Prvi put radim u Sarajevu i to me jako raduje. Iskreno se nadam da je ovo samo početak saradnje i da ćemo zajedno uraditi još murala u Sarajevu. Na jednom stubu je oslikan mural dječaka koji gleda u svijet, a drugi će predstavljati apstrakciju koja će upotpuniti prostor. Dimenzija jednog murala je četiri sa dva i pol metra, oko 10 kvadrata. U toku današnjeg dana murali će biti završeni", pojasnio je Božić.

Oslikavanje murala u našem gradu u posljednje vrijeme je ne tako rijetka pojava koja betonsko sivilo pretvara u umjetničko djelo, a prostor čini plemenitijim i ugodnijim za boravak.







centar.ba

To je tvoje pravilo, moje ne

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

23 Jun 2021 09:36 #7440 by Fache
U Sarajevu počelo oslikavanje murala posvećenog bh. književnicima





Na zidu pored zgrade Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo, na Vilsonovom šetalištu počelo oslikavanje murala "Naši heroji", posvećenog motivima iz književnih djela osam bh. književnika.

Motive koje će krasiti mural oslikali su polaznici kreativnih radionica u sklopu 5. Pop Art Festivala koji se održavao od 28. maja do 05. juna u Sarajevu.

Kako je ovogodišnje izdanje Pop Art Festivala tematski bilo posvećeno velikanima bh. književnosti, kroz niz savremenih umjetničkih izraza, uključujući i oslikavanje murala, odati će se počast osmorici bh. književnika i njihovim djelima: Branku Ćopiću, Skenderu Kulenoviću, Ivi Andriću, Meši Selimoviću, Isaku Samokovliji, Maku Dizdaru, Rodoljubu Čolakoviću i Veselinu Masleši.

Muralisti Benjamin Čengić i Vedran Poričanin će oslikavanjem murala pretvoriti nefunkicionalni objekat na Vilsonovom šetalištu u umjetničko platno, s ciljem da njeguje sjećanje na klasična djela bosanskohercegovačke književnosti.

Ovo je treći je mural kojeg su osmislili polaznici radionica Pop Art Festivala, a koji krasi objekte u Sarajevu. Uz mural posvećen Davorinu Popoviću u Radićevoj ulici i mural "Our Future“ na Dobrinji, još četiri murala posvećena sarajevskim umjetnicima nalaze u Zemaljskom Muzeju BiH.

Oslikavanju murala mogu prisustvovati svi zainteresovani.

klix

To je tvoje pravilo, moje ne

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

Time to create page: 0.098 seconds

 

Top