Objekti zdravstvene zaštite

02 Dec 2012 01:38 - 24 Okt 2014 13:48 #2657 by xYz

Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

02 Dec 2012 01:55 #2658 by xYz
Potpisan sporazum za obnovu Doma zdravlja Ilidža

Načelnik Opštine Ilidža Senaid Memić i generalni direktor JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo prim. dr. Milan Mioković potpisali su 27. novembra u Opštini Ilidža Sporazum o namjenskom korištenju sredstva za rekonstrukciju dijela objekta Doma zdravlja Ilidža.

Ovim sporazumom Opština Ilidža dodijelit će 103.000,00 KM za nastavak rekonstrukcije dijela objekta Doma zdravlja Ilidža.

"Sredstva će biti iskorištena za završetak radova na Pneumoftiziološkom odnosno plućnom dispanzeru - Odjeljenja Ilidža. Zahvaljujemo Opštini Ilidža, odnosno načelniku koji su pokazali da imaju sluha za naše potrebe", rekao je Mioković.

Na ovaj način Opština Ilidža, želi pokazati da bez obzira i što nije u njenoj nadležnosti, vodi brigu o institucijama na području ove opštine jer od ovakvih donacija najviše koristi imaju građani.

"Spremi smo uvijek da iznađemo sredstva kako bi se poboljšala zdravstvena zaštita i za naše najmlađe i najstarije građane. Moja vrata uvijek su otvorena za takve razgovore", kazao je, između ostalog, Senaid Memić, načelnik Opšine Ilidža.


(sa-c.net)
[/i]

Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

04 Dec 2012 13:55 #2676 by Admir

TIKA ulaže 1,3 miliona eura u rekonstrukciju Kantonalne bolnice Goražde



Premijer Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde u tehničkom mandatu Alija Begović i v.d. direktorice Kantonalne bolnice Goražde Nermina Kamenica sastali su se s glavnim koordinatorom Turske razvojne agencije- TIKA za Bosnu i Hercegovinu dr. Zulkufom Oruciem i njegovim saradnicima.

Kako je saopćila Služba za odnose s javnošću Vlade BPK-a, na sastanku je razgovarano o projektu rekonstrukcije i obnove Kantonalne bolnice.

Vrijednost projekta je 1.350.000 eura, a BPK Goražde bi trebao da participira sredstvima od 30 posto.

Kako je istaknuto na sastanku, riječ je o historijskom projektu i na njegovu implementaciju se zbog visine finansijskih sredstava čeka već pet do šest godina. Prošle sedmice, Turska razvojna agencija (TIKA) u Bosni i Hercegovini dobila je obavijest od premijera vlade Republike Turske da je njihov projekt odobren i da bi trebao biti implementiran u 2013. godini. Radi se o najvećem projektu TIKA-e u posljednjih 17 godina.

Vlada BPK-a Goražde će, kako je istaknuto, podržati projekt rekonstrukcije i adaptacije Kantonalne bolnice, a Begović je iskoristio ovu priliku da zahvali predstavnicima TIKA-e na ovom i dosadašnjim projektima, kao i na njihovom angažmanu na prostoru Bosanskopodrinjskog kantona Goražde.

(eKapija)

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

11 Dec 2012 16:43 #2737 by Admir
Priprema se izgradnja nove bolnice u Doboju



Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ranko Škrbić rekao je da je u posljednjih nekoliko godina došlo do povećanja troškova bolnica, kako zbog nabavke nove opreme, tako i zbog uvođenja novih vidova liječenja. Škrbić je, odgovarajući na poslaničko pitanje u Narodnoj skupštini Srpske, rekao da će biti održana i tematska sjednica Vlade Srpske na kojoj će biti razmatrane mogućnosti dodatnog izvora finansiranja za bolnički sektor.

On je dodao da je sa direktorom dobojske bolnice dogovoreno da rukovodstvo krene u pripremu dokumentacije i idejnog rješenja za izgradnju nove bolnice, koja bi bila na lokaciji gdje se nalazi Hemodijalizni centar. "Očekujem da dođu sa prijedlogom kako bi naredne godine mogli napraviti operativni plan koji bi išao u smislu definitivnog rješavanja izgradnje nove bolnice u Doboju, jer je to jedino rješenje", naglasio je Škrbić.
Srna

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

16 Dec 2012 22:26 #2772 by Admir

Bihać: Izgradnja metadonskog i detox centra



Radovi na izgradnji metadonskog i detox centra, u krugu Kantonalne bolnice "dr. Irfan Ljubljankić" u Bihaću, koji su počeli prije mjesec dana, u završnoj su fazi. Krov je već postavljen i trenutno su u toku unutarnji radovi. Završetak objekta, ukoliko vremenske prilike posluže, očekuje se vrlo brzo. Ukupna vrijednost ovog projekta, kojeg implementira UNDP BiH, je preko 92.000 maraka, prenosi Fena.

Sredstva za ovaj centar je obezbjedio Globalni fond za borbu protiv HIV-a i AIDS-a, tuberkuloze i malarije, kroz projekat "Srazmjerno povećanje univerzalnog pristupa za najrizičnije populacije u Bosni i Hercegovini (BiH)".

"Do sada je izgrađeno već osam ovakvih centara u raznim dijelovima BiH. Broj korisnika u u Federaciji BiH je 927, a u Republici Srpskoj (RS) 83", kazao je za Fenu Vahidin Ogrešević, koordinator Regionalnog ureda UNDP-a u Bihaću.

Prema njegovim riječima, u ovom Centru če se provoditi terapijska supstitucija, odnosno medicinska briga za ovisnike, koja koristi lijekove u zamjenu za primarno sredstvo ovisnosti. Namijenjena je onima, koji se ne mogu riješiti svoje ovisnosti, do potpune apstinencije.

"Ovaj centar biće mjesto, gdje će se pružati različite vrste psihološkog savjetovanja, zamjene supstitucije za drogu, kroz metadon, odnosno heptanon, te će se na taj način sprečavati i širenja zaraznih oboljenja, koje uzrokuju virusi, poput HIV-a, koji izaziva bolesti AIDS-a, zatim hepatitisa B i C", pojasnio je Almir Kovačević, šef Odsjeka za akreditaciju, nove tehnologije i razvoj, ljudske resurse i zdravstvenu informatiku u Kantonalnoj bolnici.

Na području Unsko-sanskog kantona, prema riječima Kovačevića, do sada postoje dvije slične ustanove, pri Općoj bolnici, odnosno Domu zdravlja u Sanskom Mostu i Domu zdravlja u Ključu.

Fena

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

28 Dec 2012 22:58 #2839 by xYz
Bijeljina uzima kredit od šest miliona KM za završetak bolnice

Skupština Bijeljine podržala je danas novo kreditno zaduženje grada od šest miliona KM, od čega je 1,6 miliona KM namijenjeno za završetak nove bolnice.

Ostatak od 4,4 miliona KM namijenjen je za finansiranje kapitalnih projekata izgradnje kanalizacije, novog gradskog groblja, za toplifikaciju i za rješavanje imovinskih odnosa za predstojeću gasifikaciju.

Načelnik gradskog odjeljenja za finansije Milorad Sofrenić rekao je da će Bijeljina i sa ovim kreditom biti kreditno zadužena 16 odsto, što je ispod zakonski dozvoljene zaduženosti lokalnih zajednica od 18 odsto prihoda iz prethodne fiskalne godine.

Novi kredit tražiće se na rok otplate od 10 godina, sa maksimalno dozvoljenim opterećenjem od 9,2 miliona KM, sa kamatom.

(Srna)
[/i]

Y. A. - 1974.: Today I have come bearing an olive branch and a freedom fighter’s gun! Do not let the olive branch fall from my hand. I repeat: do not let the olive branch fall from my hand!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

15 Jan 2013 17:18 #2920 by Admir
Uskoro rekonstrukcija Doma zdravlja "Kumrovec"



Načelnik Opštine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i ministar zdravstva u Vladi Kantona Sarajevo Eldan Lokmić danas su na sastanku u Opštini Novi Grad razgovarali o budućoj saradnji između Opštine i resornog ministarstva, s posebnim akcentom na rekonstrukciju obnove Doma zdravlja „ Kumrovec“.

Efendić i Lokmić su se usaglasili da se radi o ključnom i najvažnijem kapitalnom projektu Ministarstva zdravlja KS i Opštine Novi Grad, na čijoj teritoriji se objekat nalazi, te su dogovorili da se u ovoj godini krene s prvom fazom rekonstrukcije objekta.

Načelnik Efendić je informisao ministra Lokmića o proceduri provedenoj u postupku izdavanja građevinske dozvole za rekonstrukciju objekta, koja se privodi kraju.

Sva projektna dokumentacija je završena, a urađene su i određene revizije, tako da bi vrlo brzo trebali imati i građevinsku dozvolu.

Obzirom na to da je Opština Novi Grad u nacrtu budžeta za ovu godinu planirala dio sredstava za rekonstrukciju Doma zdravlja, ministar Lokmić je kazao da će i ministarstvo u ovoj godini planirati sredstva, kako bi radovi na objektu mogli početi.

Osim usluga porodične medicine za predškolsku djecu, te djecu školskog uzrasta i omladinu, u DZ “Kumrvec” se nalaze centri za mentalno zdravlje i fizikalnu rehabilitaciju, stomatološka služba, te službe za radiološku i ultrazvučnu dijagnostiku, koje pruža zdravstvene usluge stanovnicima sa područja cijelog Kantona Sarajevo.

Isto tako, u ovoj ustanovi su smješteni i higijensko-epidemiološka, internistička, ORL služba, te neuropsihijatrijska i oftalmološka služba, kao i medicina rada.

Javna ustanova Domovi zdravlja KS, u čijem je sastavu i Dom zdravlja Novi Grad je u nadležnosti Kantona Sarajevo. S tim u vezi, Ministar Lokmić će pokušati pronaći rješenje da se ovaj projekat uvrsti u tzv. Saudijski kredit, koji Kanton Sarajevo ima odobren samo za namjenu zdravstva.

U tom smislu, razgovarano je i o budućem opremanju objekta, nakon što se završi njegova rekonstrukcija.

Projektom rekonstrukcije objekta Dom zdravlja Novi Grad predviđeno je ukidanje dva vanjska stepeništa ulaza za pasarelu, kao i stubova dijela pasarele i stepeništa, te zatvaranje pasarele i jednokrakog vanjskog stepeništa, u sklopu čega je planiran lift sa obje strane.

Formirat će se jedinstven ulaz u objekat, a dva postojeća stepeništa unutar većeg dijela objekta služit će samo kao nužni ulaz. Planirana je izrada novih podnih i zidnih obloga, zamjena unutrašnje stolarije. Osim toga, planirana je sanacija krova i dogradnja trećeg sprata iznad pasarele, radi proširivanja stomatološke službe.

Neophodna je sanacija elektoinstalacija, vodovodnih i kanalizacionih instalacija, kao i fasade i instalacija za grijanje, saopćeno je iz Press službe Opštine.
(sa-c.net)

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

15 Jan 2013 18:13 #2921 by Hagasa
Ova prica je godinama stara i milim da ce se jos dugo samo pricati, jer opet nisu obezbjedili novac, niti pominju kako i kada ce obezjbediti..

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

22 Jan 2013 21:38 - 22 Jan 2013 21:39 #2963 by Admir
Nijemci konsultanti za rekonstrukciju KC Banjaluka

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ranko Škrbić potpisaće sutra sa njemačkom konsultantskom kućom Obermejer planen und beraten /Obermeyer Planen + Beraten GmbH/ ugovor za izvršenje finalnog pregleda, analize i unapređenja projekta rekonstrukcije Kliničkog centra Banjaluka.

"Ovaj ugovor neophodan je za konačno raspisivanje tendera za rekonstrukciju KC Banjaluka po principu "ključ u ruke" - saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštiti Republike Srpske.
Ugovor će biti potpisan u prostorijama Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske u 12.00 časova.








(indikator.ba)
[/i]

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

23 Jan 2013 10:17 #2964 by Admir
Obnova Doma zdravlja Novi Grad počinje ove godine

Prva faza obnove Doma zdravlja Novi Grad trebalo bi da počne ove godine. Rezultat je to dogovora ministra zdravstva KS i načelnika opštine Novi Grad. Planirano je i unutrašnje i vanjsko uređenje objekta. Prema prvim procjenama, potrebno je 4 miliona maraka.

U Domu zdravlja Novi grad već duži niz godina pružaju se usluge za predškolsku i školsku djecu i omladinu. Ovdje su između ostalih smješteni i centri za fizikalnu rehabilitaciju, stomatološke, te službe za radiološku i ultrazvučnu dijagnostiku. Međutim, uvjeti za rad nisu na zadovoljavajućem nivou. Zgrada je stara i neophodna je obnova. Opština je planirala novac i kako saznajemo početkom građevinske sezone počinju i radovi.

Radi se o kapitalnom projektu Ministarstva i Opštine Novi Grad.

Građani smatraju da je neophodno što prije obnoviti Dom zdravlja. Vikendom se pacijenti s područja Novog grada i Novog Sarajeva samo u ovom objektu mogu pregledati.

Ovo je zajednički projekt Ministarstva zdravstva KS i Općine Novi Grad koja je nacrtom budžeta za ovu namjenu predvidjela 350.000 maraka.

(tvsa)
[/i]

Sei bella come un gol al 90´!

Prijava ili Kreiraj račun da se pridružite razgovoru.

Time to create page: 0.107 seconds

 

Top