LoginRegister
Home » News Archive » Economy News » Gradjevinska industrija BiH se nalazi u depresiji
A+ R A-
03-07-2014

Gradjevinska industrija BiH se nalazi u depresiji

Rate this item
(2 votes)

02 SCC_22.04.2014Najveći problem građevinara u BiH je nedostatak posla, građevinski sektor se nalazi u depresiji, a 40 posto građevinskih kapaciteta je neiskorišteno. Zato svi oni nestrpljivo čekaju veće radove na obnovi zemlje nakon katastrofalnih poplava, istaknuto je nedavno u Sarajevu na sastanku Koordinacijskog odbora za pomoć poplavljenim područjima.

Kompanija Baupartner iz Gračanice koja se bavi projektovanjem objekata svih namjena, od stambenih do industrijskih, nadzorom nad izvođenjem radova, konsaltingom, izvođenjem građevinsko zanatskih radova, inžinjeringom već se uključila u pomoć ugroženim od elementarnih poplava na humanitarnoj osnovi. Na području opštine Lukavac pomogli su oko projektovanja. Također, već su se prijavili i na nekoliko tendera koji se odnose na obnovu stambenih objekata.

Važan segment u obnovi je građevinski materijal, prvenstveno izolacioni. Stručnjaci kažu kako je najbitnije da nova vrata, prozori i fasade budu energetski efikasni, odnosno da ljudi nakon povratka u svoje domove plaćaju manje troškove energije i na taj način izbjegnu dodatna opterećenja.

Firme koje se bave prodajom i proizvodnjom građevinskog materijala spremne su za ovaj izazov. Materijala ima dovoljno, čekaju masovniju potražnju i veće tendere.

(eKapija/sa-c.net)