LoginRegister
Home » News Archive » BiH News » Uskoro izgradnja granicnog prijelaza Gradiska
A+ R A-
02-02-2015

Uskoro izgradnja granicnog prijelaza Gradiska

Rate this item
(3 votes)

gradiska granicni prijelaz 01

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH krajem decembra prošle godine sklopila je 8,4 mil KM vrijedan ugovor sa kompanijom "Niskogradnja" iz Laktaša za prvu fazu gradnje novog graničnog prelaza Gradiška, čime je ovaj proces konačno otkočen, prenio je poslovni portal "Capital".

Naime, još ranije je završena projektna dokumentacija, izvršena je eksproprijacija zemljišta, te su pribavljene neophodne dozvole za gradnju, međutim dva međunarodna tendera su propala zbog nedovoljnog broja kvalificiranih ponuđača, pišu Nezavisne novine.

Na posljednjem tenderu najbolju ponudu je imala "Niskogradnja", koja će, prema riječima Ratka Kovačevića, portparola UIO BiH, s radovima početi čim to vremenski uslovi dozvole.

"Krajem 2014. godine izabran je najpovoljniji ponuđač za gradnju GP Gradiška, prve faze u koju spadaju radovi niskogradnje i to je kompanija "Niskogradnja" iz Laktaša. Radovi će početi kad se stvore vremenski uslovi, a očekujemo da će biti završeni u periodu od osam mjeseci" - navodi Kovačević.

Drugim riječima, već krajem ove godine prva faza gradnje prelaza, koji će na kraju poprimiti moderni, pomalo futuristički izgled, biće završena.

Kovačević ističe da je Uprava već obezbijedila i dodatna sredstva, za nastavak gradnje.

"UIO je zatražio i dobio dodatnih 15 mil KM za drugu i završnu fazu radova, za što će biti raspisan i novi tender, najvjerovatnije polovinom 2015. godine, kako bi radovi mogli biti nastavljeni u kontinuitetu" - kaže Kovačević.

Međutim, dobro upućeni upozoravaju da gradnja novog prelaza neće značiti ništa bez uporedne izgradnje novog mosta preko rijeke Save, za koje je Evropska komisija obezbijedila sredstva, ali je ovaj projekat Vlada Hrvatske stavila na rezervnu listu prioriteta, prenio je "Capital".

(sa-c.net)