LoginRegister
Home » News Archive » BiH News » Deset dobara proglaseno nacionalnim spomenicima BiH
A+ R A-
05-03-2015

Deset dobara proglaseno nacionalnim spomenicima BiH

Rate this item
(4 votes)

napredakKomisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, na sjednici održanoj od 3. do 5. marta je proglasila deset dobara nacionalnim spomenicima BiH, dva na području Bihaća, tri u opštini Konjic, dva dobra u Sarajevu, po jedno u opštinama Foča-Ustikolina i Gornji Vakuf-Uskoplje, kao i jedan spomenik u Jajcu.

Dva kamena reljefa, jedan s figurom muškarca i drugi s gradskim grbom su novoproglašeni nacionalni spomenici u bihaćkoj opštini, na području Konjica su to tri nekropole od kojih dvije sa stećcima (Jesenice - Argud i Kunja - Argud) te treća sa stećcima i nišanima na lokalitetu Muzga.

Na području opštine Centar u Sarajevu su  historijska građevina Napretkova palača (Zgrada Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" - "Napretkov“ zakladni dom) u Titovoj ulici na broju 65, kao i graditeljska cjelina električne centrale na Hisetima u gradskom kvartu Marijin Dvor proglašeni nacionalnim spomenicima.

U opštini Foča-Ustikolina je to historijsko područje Modro polje a u Jajcu historijski spomenik zgrade željezničke stanice Šipad (bivše stanice Steinbeiss).

Mjesto i ostaci historijskog spomenika Ljubunčića (Teskeredžića) kula u Voljicama su novoproglašeni nacionalni spomenik BiH na području Gornjeg Vakufa-Uskoplja.

Povodom ove odluke Komisije, predsjednik Dubravko Lovrenović je na pres-konferenciji danas u Sarajevu također saopštio da dva nominirana dobra ne ispunjavaju po njenoj ocjeni kriterije za proglašenje nacionalnim spomenicima. To su historijski kompleks opštinske zgrade u Tuzli i ambijentalna cjelina Svetište Majke Božije „pod špiljama“ u Kreševu.

Lovrenović je rekao i da su na sjednici Komisije na listu ugroženih spomenika uvrštena četiri dobra: cjelina Starog pravoslavnog groblja na Pašinovcu u Mostaru, historijski spomenik - zgrada željezničke stanice Šipad u Jajcu, mjesto i ostaci historijskog spomenika Ljubunčića (Teskeredžića) kula u Voljicama u opštini Gornji Vakuf-Uskoplje, kao i historijska građevina kino centra u Tuzli.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je na ovoj sjednici održala sastanak s predstavnicima opštine Stolac i Zavoda za zaštitu spomenika u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta radi preciziranja zone zaštite i zaštitnog pojasa za nekropolu sa stećcima Radimlja u opštini Stolac.

Predloženi su izrada studija uticaja na okoliš te predavanje Stočanima o značaju i zaštiti dobara na njihovom području upisanih na Listu svjetskog nasljeđa.

Komisija je ocijenila da "Centrotransu - Transportu robe" treba dati potrebne saglasnosti za ispitivanje zemljišta, izradu projektne dokumentacije i urbanističke saglasnosti za gradnju podzemne garaže u blizini Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Komisije je najavila i jednu svečanost za 10. mart u zgradi institucija BiH u Sarajevu povodom  uspješnog završetka projekta serijske nominacije stećaka za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a i predaje Nominacijskog dosjea i plana upravljanja u Pariz te pribavljanja potvrde da nominacija  ispunjava uslove.

Ovaj projekat je jedan od nasloženijih dokumenata iz oblasti zaštite graditeljskog nasljeđa.

U njegovu pripremu su također uključene susjedne države Hrvatska, Crna Gora i Srbija.

Proces nominacije stećaka je započeo u Sarajevu novembra 2009. godine.

U regionu je nominirano 30 nekropola sa stećcima, od toga 22 iz BiH, po tri iz Srbije i Crne Gore te dvije iz Hrvatske.

Od 70.000 evidentiranih stećaka, u Bosni i Hercegovini je više od 60.000.

Upisom nekropola sa stećcima na Listu svjetskog nasljeđa, ova dobra će prvenstveno biti sačuvana od propadanja i uništenja a stećci će kao fenomen ovih prostora zasluženo postati dio svjetske baštine, zaključila je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

(Fena)