LoginRegister
Home » News Archive » the_positives » Poslije 33 godine, pocinje obnova Bascarsijskog trga
A+ R A-
15-03-2015

Poslije 33 godine, pocinje obnova Bascarsijskog trga

Rate this item
(7 votes)

bascarsija by_omar_tursicNakon otvaranja tenderskih ponuda, sutra će biti poznato ime firme koja će obnavljati Baščaršijski trg. Procjenjena vrijednost radova je skoro 1,1 milion maraka.

Prema riječima načelnika Starog Grada Ibrahima Hadžibajrića, otvaranju ponuda prisustvovat će i zamjenik načelnika turske opštine Osman Gazi, koja će finansirati 50 posto projekta. Tender je raspisala Turska uprava za međunarodni razvoj i saradnju (TIKA). Preostala sredstva izdvojit će Opština, a radovi bi ubrzo trebali početi.

''Ploče na trgu postavljene su posljednji put 1982., dvije godine prije Zimskih olimpijskih igara. Tada nisu mijenjane instalacije, koje su stare više od 70 godina. Planirano je postavljanje novih instalacija vode, plina, telefona, kanalizacije... Ploče će biti iste kao u Saračima i Bravadžiluku i neće biti klizave'', pojasnio je Hadžibajrić.

Procjena je da će radovi trajati tri mjeseca, a bit će podijeljeni u nekoliko faza kako bi se pješaci mogli neometano kretati. Realizacijom ovog projekta uža starogradska jezgra bit će potpuno obnovljena.

(Dnevni avaz/sa-c.net)