LoginRegister
Home » News Archive » BiH News » Da li je isplativa aviolinija koja bi povezala Banja Luku, Sarajevo, Mostar i Tuzlu?
A+ R A-
16-03-2015

Da li je isplativa aviolinija koja bi povezala Banja Luku, Sarajevo, Mostar i Tuzlu?

Rate this item
(4 votes)

sarajevo airport

Predstavnici aerodroma u BiH potvrdili su da je ideja da se najveće vazdušne luke u BiH povežu aviolinijom dobra i aerodromi su spremni da prihvate jednu takvu inicijativu.

Međutim, postavlja se pitanje isplativosti jedne takve linije koja bi povezala Banja Luku, Sarajevo, Mostar i Tuzlu, ali i još nedovoljno razvijene navike građana u BiH da putuju avionom u unutrašnjem avio-saobraćaju.

Miroslav Janjić, direktor Javnog preudzeća "Aerodromi RS", rekao je da u našim uslovima nije previše siguran da bi takva linija bila isplativa, jer nemamo adekvatno ispitivanje tržišta.

"Dakle, ne postoje meritorni pokazatelji koji bi mogli reći da ili ne. Mogu da postoje želje. Naravno da postoji želja, što je više letova, više je saobraćaja i drugih mogućnosti" - rekao je Janjić i dodao da sve zavisi od spremnosti avio-operatora da prihvate jedan takav izazov.

Prema njegovim riječima, "Aerodrom Banja Luka" bi prihvatio jednu takvu inicijativu ukoliko bi bila pokrenuta, jer je svako letenje dobrodošlo i svaka nova ponuda još jedan dodatak u lepezi ponuda svakog aerodroma, pa i banjolučkog.

"To bi svakako uticalo i na stvaranje navike kod građana da putuju avionom u unutrašnjem avio-saobraćaju" - rekao je Janjić.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS kazali su da bi oni podržali sve odluke menadžmenta za koje procijene da će doprinijeti razvoju avio-saobraćaja u RS.

Sa druge strane, u "Međunarodnom aerodromu Sarajevo" istakli su da su oni uvijek spremni da podrže sve inicijative, bilo da je riječ o domaćem ili međunarodnom avio-saobraćaju.

"Što se tiče funkcionalnosti i isplativosti aviolinija unutar BiH, želimo istaći da svaka aviokompanija prije nego što donese konačnu odluku o uspostavi aviolinije radi sveobuhvatnu procjenu tržišta na osnovu koje odlučuje o isplativosti uvođenja aviolinije" - rekli su iz sarajevskog aerodroma.

Oni su naglasili svoju spremnost za svaku vrstu saradnje, te otvorenost prema svim aviokompanijama koje nađu svoj komercijalni interes za otvaranje aviolinije iz Sarajeva.

Marko Đuzel, rukovodilac sektora prometa i sigurnosti "Zračne luke Mostar", smatra da bi bilo isplativo povezati Mostar, Tuzlu, Sarajevo i Banja Luku nekom aviolinijom, ali uz pravilnu organizaciju i podršku.

"Vjerujem da bi ovakva linija bila isplativa, ali za nešto takvo treba da dobijemo kako federalnu tako i državnu podršku. Dakle, kada bi se svi složili, uz neku jedinstvenu cijenu, takvo nešto bi vjerovatno funkcionisalo" - kazao je Đuzel.

(Nezavisne novine)