LoginRegister
Home » News Archive » Economy News » Kreditima EIB-a od 399,4 mil. eura u RS ce se finansirati pet projekata
A+ R A-
20-03-2015

Kreditima EIB-a od 399,4 mil. eura u RS ce se finansirati pet projekata

Rate this item
(3 votes)

autoput-banjalukaMinistar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija razgovarao je jučer sa predstavnicima Evropske investicione banke (EIB) iz Luksemburga o projektima koji se realizuju u RS-u, kako je saopšteno, povoljnim kreditnim sredstvima te banke.

Tegeltija je upoznao predstavnike EIB-a da se u RS-u trenutno realizira pet velikih infratrukturnih projekata finansiranih kreditima EIB-a, u ukupnom uznosu od 399.400.000 eura, saopšteno je iz Ministartsva finansija.

Radi se o projektu izgradnje autoputa Banja Luka – Doboj, koji se finansira iz kredita EIB-a u iznosu 160.000.000 eura, zatim opremanju bolnica iz kredita EIB-a od 100.000.000 eura, projektu željeznice BiH II, za koji je EIB odobrio kredit u iznosu 34.400.000 eura, projektu rehabilitacije i rekonstrukcije vodovodne i kanalizacijone mreže u RS-u za koji je EIB dao kredit od 50.000.000 eura te projektu hitne pomoći i zaštite od poplava koji je finansiran od EIB-a s 55.000.000 eura.

Tegeltija je naglasio da su ovi projekti veoma značajni za RS i izrazio očekivanje da će se dosadašnja saradnja sa ovom institucijom nastaviti, s obzirom na to da su svi projekti finansirani sredstvima EIB-a veoma uspješno implementirani.

Predstavnici EIB-a su izrazili zadovoljstvo saradnjom s Vladom RS-a tokom realizacije infrastrukturnih projekata na teritoriji tog bh.entiteta, kao i spremnost za nastavak pregovora o obezbjeđivanju novih kreditnih sredstava za realizaciju i proširenje spomenutih projekata, saopšteno je iz entitetskog resornog ministartsva.

(eKapija.ba)