LoginRegister
Home » News Archive » BiH News » Pri kraju obnova Mosta Mehmed-pase Sokolovica
A+ R A-
20-03-2015

Pri kraju obnova Mosta Mehmed-pase Sokolovica

Rate this item
(5 votes)

most visegradObnova čuvenog Mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu mogla bi biti okončana do kraja ove godine, poručeno je tokom prezentacije "Projekta konzervacijskih i restauracijskih radova na Mostu Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu" koju su danas u Sarajevu upriličili Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH i Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).

Radovi na obnovi Mosta preko Drine, na istočnoj granici Bosne i Hercegovine, ulaze u treću godinu, a njihova vrijednost se procjenjuje na skoro deset miliona konvertibilnih maraka. Projekt finansira Vlada Turske, a izvođač radova je građevinska firma ER-BU, koja je prije nekoliko godina bila izvođač radova na ponovnoj izgradnji Starog mosta u Mostaru.

Višegradski most jedan je od najznačajnijih kulturno-historijskih spomenika u BiH i na Balkanu iz perioda Osmanskog carstva, a građen je u periodu od 1571. do 1577. godine. Most Mehmed-paše Sokolovića, koji je djelo jednog od najvećih osmanskih arhitekata Mimara Sinana, nalazi na listi svjetske baštine UNESCO-a od 2007. godine. 

Direktor TIKA-e za BiH Huseyin Sanli podsjetio je da je protokol o restauraciji Mosta potpisan 2010. godine, a godinu kasnije je potpisan ugovor za izvođačima, dok su sami radovi na obnovi počeli u aprilu 2013. godine.

''Planirani završetak radova na mostu je kraj ove godine, a približna vrijednost radova je oko pet miliona eura'', kazao je Sanli.

Prema njegovim riječima, današnja prezentacija u Sarajevu organizovana je kako bi javnosti bilo prezentovano sve ono što je od početka obnove do danas bilo urađeno na Mostu. 

''Ovo je jedan poseban spomenik, djelo koje je kroz historiju mnogo puta pretrpjelo oštećenja i obnove. Mi želimo da restauriramo ovaj most i da duboko u budućnosti ostane 'na nogama' kako bi mogao da bude i svjedok zajedničke kulture dva naroda'', poručio je Sanli dodavši kako TIKA implementira projekte iz različitih oblasti, ali posebno mjesto zauzima restauracija kulturno-historijskih spomenika.

''Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu je jedan od bitnijih spomenika i nadamo se da će nakon završetka ovog projekta zasjati u svom pravom izdanju'', kazao je Sanli.

Gokalp Yilmaz, zamjenik generalnog direktora Direkcije za ceste Republike Turske, kazao je da je poznato da je Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu jedan od šest mostova u svijetu koji je uvršten na listu svjetske baštine UNESCO-a.

''Mi pridajemo veliku pažnju restauraciji ovog i sličnih mostova'', poručio je Yilmaz.

prezentacija obnova_mosta_u_visegraduPredsjedavajući Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH Dubravko Lovrenović podsjetio je da je riječ o historijskom spomeniku kojeg je Komisija proglasila nacionalnim spomenikom BiH  2003. godine, a 2006. podnijela aplikaciju UNESCO-u za uvrštavanje na listu svjetske baštine što je prihvaćeno godinu kasnije.

''Objekat je 2007. uvršten na listu svjetske baštine što znači da uživa najbolje mjere zaštite. U međuvremenu se odgovarajućim ispitivanjima uspostavilo da je nekoliko stubova mosta jako oštećeno što je u pitanje dovelo i njegovu konstruktivnu ulogu. Dakle, u tom momentu u cijelu priču ulazi TIKA'', kazao je Lovrenović.

Prema njegovim riječima, proces konzervacije i restauracije Mosta do sada je dao jako dobre rezultate.

''Ja ne sumnjam da će i proces koji slijedi biti uspješno završen tako da ćemo u vrlo dogledno vrijeme jedan naš spomenik kulture, koji se nalazi na listi svjetske baštine, imati u njegovom punom sjaju'', poručio je Lovrenović.

Miroslav Nešković, načelnik Odjeljenja za urbanizam u opštini Višegrad, podsjetio je da je tokom proteklog perioda bilo i manjih problema u vezi sa tokom obnove, koji su, kako je naglasio, rješavani u hodu. 

''Imali smo malih problema i oko kamena, sedre, oko zakonske regulative, ali sve to u hodu rješavamo. Nadamo se da će se radovi okončati u ovoj godini'', poručio je Nešković.

Most Mehmed-paše Sokolovića spaja obale rijeke Drine u Višegradu, u blizini granice između Bosne i Hercegovine i Srbije i predstavlja jedno od najmonumentalnijih djela osmanske arhitekture u razdoblju od 15. do 19. stoljeća u Bosni i Hercegovini. Izgrađen je po naredbi Mehmed-paše Sokolovića, osmanskog velikog vezira od 1565. do 1579. godine, koji je bio porijeklom iz Bosne. 

''Jedinstvenost višegradskog mosta uglavnom je u njegovom obliku – naglo savijena konstrukcija koja se sastoji od dijela sa jedanaest lukova što premošćuju Drinu i rampe sa četiri luka pomoću kojih se most pod pravim uglom spaja sa lijevom obalom, prateći položaj zemljišta. Iznad lukova čitavom dužinom mosta proteže se u kamenu profilisani vijenac iznad koga je ograda mosta. Iznad šestog stuba nalaze se sa obje strane proširenja. Sa desne strane je kameno platno u čijoj niši su dvije ploče sa natpisom. Gornji stariji natpis ispisan je 1571/72. godinu, a donji 1577/78. Širina kolovoza je preko šest metara, a zidovi parapeta su široki 60 centimetara i dugi 179,44 metra'', navela je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH .

Most je postao svjetski poznat i zahvaljujući romanu "Na Drini ćuprija" za koji je bh. pisac Ivo Andrić 1961. godine nagrađen Nobelovom nagradom za književnost.

Most Mehmed-paše Sokolovića je u 20. stoljeću dobio i svoje krvave obrise. Tokom Drugog svjetskog rata, ali i tokom agresije na BiH 90-tih godina prošlog stoljeća, Bošnjaci su ubijani na tom mostu i bacani u Drinu, što potvrđuje i činjenica da su prilikom povlačenja vode iz jezera Perućac pronađeni posmrtni ostaci nekoliko stotina osoba.

(Anadolija/sa-c.net)