LoginRegister
Home » News Archive » BiH News » Austrijanci grade u Sanskom Mostu najvecu solarnu elektranu u BiH
A+ R A-
30-03-2015

Austrijanci grade u Sanskom Mostu najvecu solarnu elektranu u BiH

Rate this item
(5 votes)

03 fotonaposnka elektrana pazin stolacNa području Bosanskih Milanovaca, mjesta udaljenog dvadesetak kilomeatara od Sanskog Mosta, gradit će se najveća solarna elektrana u Bosni i hercegovini, potvrdio je načelnik opštine Mustafa Avdagić.

Prema njegovim riječima, realizaciju ovog projekta pokrenula je austrijska tvrtka MY-PV, koja je u pomenutom podgrmećkom selu kupila sedamdeset duluma zemljišta.
Kako je rekao Avdagić, Ministarstvo prostornog uređenja i okoliša Unsko-sanskog kantona investitoru je već izdalo upotrebnu dozvolu.

"Ovo je projekat koji je prihvatljiv za našu lokalnu zajednicu jer je riječ o iskorištavanju obnovljivih izvora energije. Investtitoru ćemo pružiti svaku vrstu pomoći kako bi se projekat realizovao na najbolji mogući način", naveo je Avdagić.

On je dodao kako postoji zainteresovanost i nekoliko investitora za izgradnju minihidroelektrana snage do jednog megavata, koje bi se gradile u kanjonu rijeke Blihe.

Austrijska tvrtka MY-PV poznata je u BiH i kao partner u realizaciji projekta izgradnje solarne elektrane u Hodovu kod Stoca, inače vrijedne 20 miliona KM.

MY-PV u izgradnji solarnih elektrana u regiji i na kontinentu prisutan je više od dvije decenije.

(Indikator.ba/foto:sa-c.net)