LoginRegister
Home » News Archive » Economy News » EBRD finansira rekonstrukciju vodovodne mreze i tramvajske pruge u KS
A+ R A-
09-06-2015

EBRD finansira rekonstrukciju vodovodne mreze i tramvajske pruge u KS

Rate this item
(6 votes)

pruzni prelaz"Drago nam je da možemo učiniti više za Sarajevo, spremni smo podržati projekte koje su na vrhu prioriteta vaših potreba" naglasila je danas Lin O Gradi, zamjenik direktora za komunalnu strukturu iz centrale EBRD-a (Evropske banke za obnovu i razvoj) u Londonu. Zajedno sa Ianom Jenningsom, specijalistom za gradski saobraćaj i Kjetil Tvedom, ekonomistom iz iste centrale o projektima rekonstrukcije komunalne infrastrukture razgovarali su danas sa premijerom Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem i ministrima u Vladi KS.

Prema ranijim dogovorima, u projekte koji bi trebali biti realizirani u narednih tri do pet godina, Kanton Sarajevo je izdvojio potrebe kreditiranja obnove vodovodne mreže, rekonstrukciju tramvajske pruge uz rješavanje pitanja naplate usluga javnog prijevoza te ulaganja u vertikalni transport i vještačko zasnježivanje na Bjelašnici.

"Mi ćemo u nekoliko narednih dana prema vama i zvanično uputiti dopise i projekte saobraćajne i komunalne infrastrukture sa elementima koji su neophodni za dalju proceduru. Nakon toga možemo potpisati, kao što ste predložili, memorandum o razumijevanju koji će definisati projekte  i  investicijske planove u narednih pet godina", istakao je premijer Konaković.

U EBRD-u su spremni finansirati pripreme projekata i njihovu implementaciju, te još jednom potcrtavaju da potpuna tehnička spremnost projekata i prihvaćanje mjera restruktuiranja nadležnih komunalnih preduzeća su uslovi bez kojih neće biti moguća realizacija ovih kredita.

 (eKapija.ba)