LoginRegister
Home » News Archive » BiH News » Otvorena vrata za finansiranje izgradnje infrastrukturnih projekata u BiH
A+ R A-
30-07-2015

Otvorena vrata za finansiranje izgradnje infrastrukturnih projekata u BiH

Rate this item
(3 votes)

autoput 5c

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojio Prijedlog odluke o usvajanju Okvirne saobraćajne politike Bosne i Hercegovine za period od 2015. do 2030. godine.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, utvrdilo je Prijedlog odluke o usvajanju Okvirne prometne politike BiH za period od 2015. do 2030. godine, kojom se želi stvoriti ekonomičan i efikasan prometni sistem usklađen sa standardima Evropske unije (EU) i pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Na ovaj način bit će otvorena vrata za finansiranje izgradnje infrastrukturnih projekata iz Evropske unije, koja je odvojila jednu milijardu eura za sljedećih pet godina za infrastrukturalno povezivanje regije zapadnog Balkana u sklopu 'connectivity agende' pokrenute na samitu lidera zemalja zapadnog Balkana u Berlinu prošle godine.

Već ove godine Bosna i Hercegovina će moći aplicirati za fondove iz prvih 100 miliona eura iz IPA II fondova, zajedno sa povoljnim kreditima iz evropskih finansijkih institucija.

Usvajanjem Okvira prometne politike, koju će pratiti izrada strategije i akcionog plana prometa BiH, Vijeće ministara želi unaprijediti sigurnost u prometu kako bi se postigla efektivnost prometnih usluga za građane i omogućili ekonomski rast i razvoj BiH, a razvoj prometnog sistema zasnovao na tržišnim principima i konkurenciji, saopćeno je ranije iz Vijeća ministara BiH.

Delegati su usvojili i zaključak nadležne parlamentarne komisije da Vijeće ministara BiH, prilikom donošenja Saobraćajne strategije i Akcionog plana, obavi sveobuhvatnu i otvorenu javnu raspravu, kao i da, prilikom realizacije Saobraćajne strategije i Akcionog plana, obavlja stalne koordinacije s nižim nivoima vlasti.

(Fena)