LoginRegister
Home » News Archive » BiH News » Uskoro novi infrastrukturni projekti u Bosni i Hercegovini?
A+ R A-
10-08-2015

Uskoro novi infrastrukturni projekti u Bosni i Hercegovini?

Rate this item
(3 votes)

autoput izgradnja

Jedan je od najznačajnijih vanjskopolitičkih događaja u ovoj godini je pred Bosnom i Hercegovinom a riječ je o učestvovanju na Bečkoj konferenciji o zapadnom Balkanu. Agenda same konferencije usmjerena je prema infrstrukturnim projektima, stoga je vrlo važno da naša država pripremi kvalitetne projekte koji će biti podržani finansijskim sredstvima Evropske unije, prenosi RTV Slon.

Bosna i Hercegovina napravila je dobar izbor budući da se opredijelila za projekte putne infrastrukture i željeznice, mišljenje je ministra vanjskih poslova BiH, Igora Crnadka, koji je podsjetio da je Evropska komisija već prihvatila gradnju mosta kod Gradiške što predstavlja jedan od bitnih faktora uređenog cestovnog povezivanja BIH s Evropskom unijom.

Prema njegovim riječima, u Beču se sprema definistivna potvrda evropske budućnosti zemalja zapadnog Balkana i potvrda snažne podrške, i političke i finansijske, za sve zemlje koje provode reforme na ovom prostoru. Na Bečkoj konferenciji bit će potpisan i sporazum o utvrđivanju granica između Bosne i Hercegovine i Crne Gore što ujedno predstavlja prvi sporazum takve vrste između zemalja koje su nekada bile u okviru bivše Jugoslavije.

Bečka konferencija bit će održana 27. avgusta. Riječ je o konferenciji koja predstavlja nastavak ranije započetog Berlinskog procesa kojeg snažno promoviraju njemačka kancelarka Angela Merkel i ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier. Sam proces donosi novu nadu i nove perspektive za zemlje zapadnog Balkana.

Bečka konferencija trebala bi potpomći integraciju balkanskih država, među kojima je i Bosna i Hercegovina, u Evropsku uniju, odnosno stvoriti i finansijski i politički okvir za provođenje, ranije prihvaćene, reformske agende u našoj zemlji, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(eKapija.com)