LoginRegister
Home » News Archive » BiH News » Jadransko-jonski auto-put vrata prema Evropi
A+ R A-
19-08-2015

Jadransko-jonski auto-put vrata prema Evropi

Rate this item
(5 votes)

autoput ilustracijaPočetak realizacije najvećeg infrastrukturnog projekta u Crnoj Gori auto-puta Bar-Boljari nakratko je u drugi plan bacio projekat Jadransko-jonskog auto-puta.

Ipak, o ovom izuzetno značajnom projektu, čijom realizacijom se državi Crnoj Gori direktno otvara put ka Evropi, novim tržištima, investitorima i turistima, raspravljaće se krajem augusta na Bečkom samitu zvaničnika zapadnog Balkana.

Jadransko-jonski auto-put biće najkraća veza zapadne Evrope sa južnom, a povezivaće Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju i Grčku i ima odličnu konekciju sa Kosovom i Makedonijom, što je njegova posebna vrijednost, pišu Dnevne novine.

Ukupna dužina Jadransko-jonskog auto-puta je oko 1.550 kilometara, od čega 95 km prolazi kroz Crnu Goru. Oko 36 kilometara ili više od trećine trase nalazi se na teritoriji Podgorice.

Kako su ranije Dnevne novine pisale, ovaj auto-put bio bi najkraća veza Grčke sa zapadnom i jugozapadnom Evropom.

Preko budućeg auto-puta Ploče - Sarajevo - Budimpešta Jadransko-jonski auto-put predstavlja i najkraću komunikaciju Grčke, Albanije i Crne Gore sa srednjom Evropom.

Auto-put bi direktno opsluživao oko 26,2 miliona stanovnika, isključujući Italiju.

(sa-c.net)