LoginRegister
Home » News Archive » Economy News » U susret Samitu zapadnog Balkana u Becu: Sansa za obnovu cesta, aerodroma, luka
A+ R A-
24-08-2015

U susret Samitu zapadnog Balkana u Becu: Sansa za obnovu cesta, aerodroma, luka

Rate this item
(3 votes)

vienna maj 2015 sa-c.net

Izgradnja nove i sanacija postojeće infrastrukture u BiH, kada su u pitanju ceste, riječne luke i aerodromi, svrstane su među prioritetne projekte u okviru proširenja evropske transportne mreže za zapadni Balkan.

Za nekoliko dana, 27. ovog mjeseca, u četvrtak dakle, na Samitu zapadnog Balkana u Beču biće prezentovani projekti, a Evropska unija se obavezala da će dati tehničku i stručnu pomoć za njihovu pripremu, a da će za realizaciju obezbijediti oko milijardu eura. Drugi investitori bi trebali osigurati dodatnih 10 milijardi eura.

Modernizacija aerodroma

U Ministarstvu prometa i komunikacija BiH pojasnili su da BiH od ove godine može aplicirati za fondove iz prvih 100 miliona eura iz IPA II fondova zajedno sa povoljnim kreditima iz evropskih finansijkih institucija. Pet projekata je ušlo u osnovni paket koji će pratiti i finansirati EU. Prioritet je koridor 5c, poručuju iz Ministarstva. Ništa manje važni nisu sljedeći projekti: modernizacija i proširenje Međunarodnog aerodroma u Sarajevu i rehabilitacija plovnog puta Save sa proširenjem kapaciteta luke u Brčkom. Osnovni kriterij je da svi projekti moraju biti završeni do 2030, a prvi presjek stanja biće 2023. godine.

Slavko Matanović, ministar prometa i komunikacija BiH, kazao je za Oslobođenje da se Aerodrom Sarajevo nalazi na tzv. osnovnoj prometnoj mreži BiH, uz koridor 5c (put i prugu), cestu Sarajevo - Lašva - Banja Luka, te luke Brčko i Šamac.

"To su elementi osnovne infrastrukture koja bi trebalo da ima prioritet u finansiranju i izgradnji. Za Aerodrom Sarajevo postoji projekat povećanja operativnih kapaciteta za veći promet. To je ta modernizacija: radovi na platformi, zgradama, terminalima itd. Predviđena vrijednost je 35 miliona eura", kazao je Matanović.

Projekat je u skladu sa master-planom razvoja Aerodroma Sarajevo, napomenuo je ministar, čija se prva faza odnosi na period do 2018, a druga do 2028. godine.

Izet Bajrambašić, pomoćnik ministra u sektoru za transportnu infrastrukturu, pripremu i implementaciju projekta, potvrdio je da će biti nazočan u Beču. Naglasio je da je cilj što uspješnije prezentirati projekte kako bi se zainteresirali investitori.  

Luka Brčko

Pero Gudeljević, direktor luke Brčko, kazao je da će na Samitu biti prezentirano više projekata vezanih za obnovu luke u Brčkom.
"Biće prezentiran projekat Rehabilitacija plovnog puta rijeke Save u suradnji sa Republikom Hrvatskom i Srbijom. Luka Brčko je jako zainteresirana za ovaj projekat iz razloga što bi njegova realizacija znatno povećala broj plovnih dana. To bi uveliko povećalo i pretovar u luci", istaknuo je Gudeljević.

Drugi projekat koji bi trebao biti prezentiran je Rekonstrukcija i dogradnja funkcionalnih objekata u luci Brčko, a treći Deminiranje desne obale Save.

"Svjetska banka je radila na prva dva projekta i luka Brčko je bila uključena u te aktivnosti. Nažalost, taj aranžman je propao. Luka Brčko trenutno posluje sa postojećim kapacitetima i okolnostima, istina, vrlo otežano, jer je Sava do Brčkog plovna oko 200 dana u godini. Ako bi se ovi projekti realizirali, očekivati je puno više posla i u luci i u lučkom zaleđu", naglasio je Gudeljević.

(Oslobođenje/foto:sa-c.net)