LoginRegister
Home » News Archive » BiH News » Ponovo aktuelizovana izgradnja aerodroma na Romaniji
A+ R A-
26-08-2015

Ponovo aktuelizovana izgradnja aerodroma na Romaniji

Rate this item
(9 votes)

Airplane-nightPredsjednik Skupštine Kompanije "Slobomir" Slobodan Pavlović i biznismen iz SAD-a Sonny M. Khalil, jedan od direktora u kompaniji AURO, razgovarali su danas sa nečelnikom opštine Sokolac Milovanom Bjelicom i njegovim saradnicima. Bilo je riječi o izgradnji objekata koji bi omogućili brži razvoj Sarajevsko-romanijske regije i, naravno, opštine Sokolac, navodi se na internet stranici Opštine Sokolac.

Prema riječima Pavlovića, postoji iskrena volja i želja da Kompanija "Slobomir" i partneri ove kompanije u Americi ulože kapital na teritoriji Republike Srpske, posebno na prostoru Sarajevsko-romanijske regije.

"Želim da pomognem kako bi Republika Srpska bila bogatija, kako bi se stvorili uslovi za bolji život njenih stanovnika, naročito mladih, koji, zbog teških ekonomskih prilika, odlaze u druge zemlje. Odlaze mladi stručnjaci za čije školovanje je Republika Srpska izdvojila velika sredstva, a druge zemlje besplatno dobiju obrazovane ljude i njihove sposobnosti koriste u svom razvoju. U mom društvu je i poznati američki biznismen, čovjek koji ima višedecinijsko iskustvo u industriji nekretnina i u drugim oblastima. Voljan je uložiti sredstva na ovom prostoru. Zainteresovan je za izgradnju aerodroma na Romaniji. Ta priča dugo traje i mi smo došli da je ponovo aktuelizujemo. To mora ići korak po korak. Često nemamo povjerenje jedni u druge, što ne može donijeti rezultate. Nerijetko je i politika kriva što se tapka u mjestu, što nema bržeg razvoja. Moramo vjerovati u ono što radimo, biti jedinstveni, složni i uspjeh neće izostati", rekao je Pavlović.

Kako je istakao on, Pavlović internacional banka će povoljnim kreditima pomoći da se na Romaniji razvije porodični biznis, izgrade manji privredni kapaciteti. Činila je to i u nekim drugim područjima Republike Srpske. Poznati biznismen je mišljenja da bi na Romaniji trebalo izgraditi mljekaru, jer je, prema njegovim riječima, na području Sarajevsko-romanijske regije moguće godišnje proizvoditi i do osam miliona litara mlijeka. Kako je rečeno danas, mnogo toga bi se moglo uraditi i u oblasti turizma.

Američki biznismen Sonny M. Khalil predstavio je kompaniju u kojoj je jedan od direktora i izrazio zadovoljastvo što je posjetio Sokolac, istakavši da postoje ozbiljne namjere da značajna sredstva uloži na ovom području. Naravno, kako je istakao on, sve buduće aktivnosti se moraju najozbiljnije planirati i osmisliti.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da je Slobodan Pavlović insistirao da sa svojim poslovnim partnerima iz Amerike dođe u Sokolac i razgovara o mogućnostima budućih ulaganja na ovom prostoru.

"Ovo je nastavak razgovora koji je započet prije dvije decenije. I prije desetak godina gospodin Pavlović je imao želju da nešto značajnije uradi na ovom prostoru. Danas je u njegovom društvu bio jedan od predstavnika velikog konzorcija u SAD-u. Ponovo smo oživjeli priču o izgradnji aerodroma na Romaniji. Bilo je riječi i o ulaganjima u poljoprivredu, turizam i neke druge oblasti. Naše službe su spremne da pripreme sve dokumente, da pomognu u skladu sa svojim nadležnostima i mogućnostima, što ćemo učiniti narednih dana, naročito kada je riječ o izgradnji aerodroma", rekao je Bjelica.

Gosti iz SAD-a danas su obišli prostor Glasinačkog polja, lokalitet gdje je prije više od dvije decenije bilo planirano da se gradi aerodrom.

 

(Akta.ba)