LoginRegister
Home » News Archive » Economy News » Inicijative na razmatranju: Akcize od goriva isle bi za autoceste
A+ R A-
18-09-2015

Inicijative na razmatranju: Akcize od goriva isle bi za autoceste

Rate this item
(2 votes)

autoput izgradnjaMnogo inicijativa vezanih za izmjenu akciza u BiH bilo je na sastanku Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, potvrdila je i federalna ministrica finansija Jelka Miličević, nakon jučerašnje sjednice Vlade FBiH.

Miličević je istakla kako su one uglavnom bile vezane za akcize za izgradnju autocesta, zatim za duhan, alkoholna pića i ostalo.

Radna grupa

"Formirali smo radnu grupu eksperata koja će napraviti analizu o tome šta bi značilo povećanje određenih akciza, jer je to nešto što treba biti na nivou države. Mi smo, što se tiče Ministarstva finansija FBiH, radili analizu za akcizu od 0,10 KM po litri benzina koje bi isključivo išle za gradnju autocesta. Od tih 0,10 KM bismo stvorili preduvjete za kreditnu sposobnost autocesta, da se mogu zadužiti za određene dionice koje se utvrde po programu za njihov rad", kazala je Miličević.

Što se tiče akciza na duhan, kako je kazala Miličević, i tu je bilo nekih prijedloga koji su se uglavnom odnosili na to kako se u BiH prebrzo ide sa povećanjem akciza u odnosu na okruženje, kako to otvara prostor sivom tržištu, te kako se to treba još jednom razmotriti.

"Ne bježi se od povećanja po onim direktivama, samo da se jednostavno uspori taj rast u odnosu na Crnu Goru, Srbiju i Makedoniju. Mi smo brži i to stvara prostor tim negativnim manipulacijama alternativnih distribucijskih kanala. Bilo je priče i o akcizama na pivo, za koje smo dobili brojne inicijative od kantona, udruženja, te zdravstvenih institucija. Ja sam za to da se prema podacima koje imamo izvrši analiza, da se napravi prognoza šta bi donijelo povećanje akciza pa da se onda djeluje", istakla je Miličević, te dodala kako je dat kratak rok od 15 dana za donošenje analize nakon čega će se donijeti određeni zaključci.

Kreditni potencijal

Goran Miraščić, savjetnik federalnog premijera, kazao je kako je priča o akcizama dio reformske agende. Blagi ekonomski rast koji je BiH ostvarila u prethodnoj godini, istakao je, rezultat je izgradnje dionica na koridoru 5c, stoga se treba pomoći i nastavak gradnje.

"Autoceste su kreditni potencijal, a s obzirom na to da je cijena goriva niska i da ne očekujemo neko poskupljenje nafte na svjetskim berzama u skorije vrijeme, mislimo da su se stekli uslovi, ukoliko to i analize pokažu, za dodatnu akcizu od 0,10 KM na gorivo. To bi za JP Autoceste značilo 75 miliona KM prihoda na godišnjem nivou, a to bi ustvari značilo kreditni potencijal od 300 miliona KM, koje su neophodne da se nastavi sa ubrzanom gradnjom dionica na koridoru 5c", istakao je.

Na pitanje šta ukoliko poskupi gorivo, Miraščić je kazao kako "ne očekuju poskupljenje goriva sa dodatnom akcizom od 10 feninga jer su trenutno cijene nafte na svjetskom tržištu niske".

(Oslobođenje)