LoginRegister
Home » News Archive » Economy News » Dolazak stranih trgovackih lanaca - Hoce li ''Lidl'' preuzeti ''Bingo''?
A+ R A-
22-09-2015

Dolazak stranih trgovackih lanaca - Hoce li ''Lidl'' preuzeti ''Bingo''?

Rate this item
(3 votes)

Lidl-sign

Nakon što je "Agrokor" preuzeo "Mercator", u BiH se pojavile informacije da će i domaći trgovački lanci biti kupljeni od stranih.

Tako se u poslovnim krugovima pojavila priča da njemački trgovački div "Lidl" ulazi na tržište BiH sljedeće godine. Izvori kažu da je već izvjesno da ima namjeru kupiti domaći lanac trgovina "Bingo" i da preko njega planira širenje u našoj državi.

Prije toga se pojavile se i tvrdnje da je "Bingo" (koji je preuzeo "Interex") kupuje i "Tuš" markete, tako da bi to "okrupnilo" ovaj trgovački lanac za prodaju "Lidlu".

Inače, "Lidl" se već približio BiH, osvajanjem susjednih tržišta. Odavno su prisutni u Hrvatskoj, ali od ove godine posluju i u Srbiji. Trenutno su u fazi kupovine zemljišta u nekoliko srbijanskih gradova i izgradnje objekata.

Iako iz "Lidla" za sada negiraju ulazak na tržište, ne treba zaboraviti da su u Hrvatsku prvo ušli sa "Kaufland"-om, koji je iz iste grupacije, pa je očekivati sličan scenario i u BiH.

"Lidl" je međunarodni diskontni lanac supermarketa sa sjedištem u Njemačkoj, koji posluje u 25 zemalja, a ima više od 200.000 zaposlenih u oko 10.000 filijala. Ulazak na tržište BiH je logičan poslovni potez.

Dolazak velikih igrača na tržiste BiH je nešto što se neće moći zaustaviti.

Na ovu temu analitičari BiH koji prate događanja na regionalnom tržistu imaju jasan stav:

"Širenje straha je neopravdano. Veliki trgovački lanci su dobrodošli radi naših potrošača. Važno je zaštititi domaće proizvođače i osigurati da budu zaštićeni i da njihovi proizvodi imaju siguran plasman na policama novih supermaketa bez obzira zovu li se oni "Bingo", "Konzum" ili Lidl".

(biznis.ba)