LoginRegister
Home » News Archive » BiH News » Pocela izrada Akcionog plana preuzimanja gornjeg nivoa bh. zracnog prostora
A+ R A-
01-10-2015

Pocela izrada Akcionog plana preuzimanja gornjeg nivoa bh. zracnog prostora

Rate this item
(4 votes)

kontrolni-toranj-avionMinistar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, Slavko Matanović, posjetio je sjedište Evropske direkcije za kontrolu zračnog prostora (Eurocontrol) i susreo se sa generalnim direktorom ove institucije, gospodinom Frank Brenner-om. Susretu je prisustvovao i vršilac dužnosti direktora BiH Agencije za pružanje usluga u zračnom saobraćaju (BHANSA).

Tokom sastanka su rezimirani dosadašnji rezultati provođenja BiH Strategije za upravljanje zračnim prostorom, čija je prva faza okončana preuzimanjem kontrole saobraćaja do visine od 9900 metara od strane BHANSA-e. Konstatirano je da je pristup preuzimanja kontrole do tog nivoa primjeran i za drugu fazu ove Strategije, odnosno preuzimanja kontrole i zračnog prostora iznad 9900m, što će biti daleko veći izazov i odgovornost, s obzirom da se preko 90% zračnog saobraćaja odvija upravo na ovom nivou.

Ministar Matanović je upoznao gospodina Brenner-a da je ministarstvo iniciralo formiranje novog saziva Vijeća BHANSA-e koje je potvrdilo Vijeće ministara BiH, te raspisalo konkurs za imenovanje Uprave, koji se privodi kraju. Na ovaj način, BHANSA će dobiti upravu koja će omogućiti da BHANSA preuzme ulogu nositelja aktivnosti u drugoj fazi Strategije, uz svesrdnu političku i stručnu podršku Vijeća ministara BiH i resornog ministarstva.

S tim u vezi, započeta je izrada Akcionog plana preuzimanja gornjeg nivoa BiH zračnog prostora, što je i obaveza definirana Zaključkom Predstavničkog doma Bosne i Hercegovine.

Brenner je izrazio potpunu podršku izradi i implementaciji Akcionog plana te ponudio podršku Eurocontrol-a u ovom nastojanju. Najavio je posjetu Bosni i Hercegovini početkom slijedeće godine, do kada će Akcioni plan biti usaglašen i prezentiran Predstavničkom domu i bh javnosti.

(Akta.ba)