LoginRegister
Home » News Archive » Economy News » Na koje investicije drzava racuna do 2018. godine
A+ R A-
04-10-2015

Na koje investicije drzava racuna do 2018. godine

Rate this item
(5 votes)

TE Zenica

Prema podacima Centralne banke BiH, direktna strana ulaganja su u devet mjeseci prošle godine iznosila 554,5 miliona KM, čime je već gotovo dostignut projicirani iznos od 600 miliona za 2014., što je za 20 posto više nego u istom periodu prethodne godine. 

Koncesioni ugovori

Kao najznačajnija investicija obuhvaćena ovom projekcijom navedeno je ulaganje EFT grupe u izgradnju TE Stanari i proširenje postojećeg rudnika (više od 105 miliona KM u prvih devet mjeseci). EFT grupa je potpisala koncesione ugovore o izgradnji TE Stanari i proširenju postojećeg rudnika (ugovor za gradnju s “Dongfang Electric Corporation”). 

U isto vrijeme izgradit će se i hidroelektrana (HE) Ulog (ugovor s kineskom kompanijom “Sinohidro”). 

Ukupna ulaganja u ove projekte iznose 1,2 milijarde KM do kraja 2017. godine. Postojećom dinamikom ulaganja EFT grupa osigurala bi u 2015. godini do 300 miliona KM. U toku godine nije bilo značajnijih stranih direktnih ulaganja (SDU) iz procesa privatizacije, navedeno je, između ostalog, u Strateškom okviru BiH, koji je nedavno objavila Direkcija za ekonomsko planiranje BiH.

Program rada

Strateški okvir je pripremljen u skladu s Odlukom o postupku srednjoročnog planiranja, praćenja i izvještavanja u institucijama Bosne i Hercegovine, te će poslužiti kao usmjeravajući portfelj glavnih ciljeva za pripremu srednjoročnog programa rada Vijeća ministara za period 2016.-2018. godina. 

U nastavku donosimo pregled planiranih investicija u narednim godinama. 

2015. - ulaganja od 880 miliona do 940 miliona KM: Kašnjenja s izgradnjom 

Gledajući pozitivni trend povećanja SDU iz prošle godine uz daljnje jačanje ekonomskog rasta u zemljama regiona, ulaganja bi mogla biti i nešto veća ukoliko bi otpočela realizacija najavljenih energetskih projekata u termoelektranu - toplanu Zenica ukupne vrijednosti 500 miliona KM) i TE Ugljevik 3 (ukupne vrijednosti više od jedne milijarde KM). 

KTG Zenica je još u julu 2013. potpisala ugovor s kineskom kompanijom SEPCO III za izgradnju termoelektrane - toplane Zenica. SEPCO III trebao bi po sistemu “ključ u ruke” završiti projekt u roku od 29 mjeseci. 

U RS je planiran početak izgradnje TE Ugljevik 3 u ukupnom iznosu od oko 1,4 milijarde KM u periodu od tri do četiri godine i poslovi bi se trebali izvoditi putem zajedničkog preduzeća “Komsar enerdži RS”, u kome je vlasnik 90 posto “Comsar”. Prema planu, kompletnim procesom izgradnje u tehnološkom i tehničkom smislu rukovodit će američka firma “Black and Veatch”. Do sada je u studije izvodljivosti, pripremne radove i dobivanje dozvola uloženo oko 63 miliona KM, mada su evidentna kašnjenja s početkom izgradnje glavnog objekta. Time bi ulaganja u elektroenergetski sektor u ukupnom iznosu mogla dostići 690 miliona KM u 2015. godini. 

Prema usvojenom planu privatizacije za 2015., u Federaciji BiH planirana je prodaja dijela državnog kapitala u firmama (prema knjigovodstvenoj vrijednost 770 miliona KM). Prema dosadašnjem negativnom iskustvu u neuspjelim prodajama ponuđenih firmi, ne mogu se očekivati značajnija ulaganja SDU od stranih ulagača.

2016. - ulaganja od 980 miliona do 1,080 milijardi KM: Autoput u koncesiji 

Osim ulaganja u elektroenergetski sektor, značajnija strana sredstva mogla bi donijeti ulaganja u autoputeve. U planu je izgradnja dijela autoputa na relaciji Doboj-Jug – Žepče, gdje bi se na bazi koncesije (po sistemu D-B, Desing anbuild) mogla osigurati potrebna sredstva u ukupnom iznosu od oko 380 miliona eura, koja bi se sukcesivno, u skladu s izgradnjom dionica puta, uplaćivala u narednom periodu. Također je planirana izgradnja dijela autoputa Doboj – Vukosavlje, gdje bi potrebna sredstva u iznosu od oko 350 miliona eura bila osigurana na principu javno-privatnog partnerstva. Time bi SDU na godišnjem nivou od ulaganja u ove dionice autoputeva mogla iznositi od 100 do 200 miliona EUR.

2017. - ulaganja od 940 miliona do 1,040 milijardi KM: Tvornica cementa Banovići

Osim nastavka ulaganja u elektroenergetske objekte i dionice autoputeva (u elektroenergetski sektor 440 miliona, a u autoputeve 200 miliona KM), kao interesantan moguće izvodiv projekt spominje se ulaganje u Tvornicu cementa Banovići ukupne vrijednosti oko 400 miliona KM. 

Studija izvodljivosti pokazuje minimalne troškove transporta ulaznih sirovina koje bi bile osigurane iz termoelektrane i rudnika kao nusprodukt procesa sagorijevanja uglja bogatog laporom potrebnim za proizvodnju cementa. Osim niskih troškova sirovinskih komponenti kao nusprodukata termoelektrane, za proizvodnju cementa bio bi osiguran i visokokalorični ugalj iz rudnika kao uz već postojeću putnu i elektroenergetsku infrastrukturu. Ako bi se prema planu na vrijeme pronašao strateški partner, izgradnja bi bila završena do kraja 2017., odnosno početkom 2018. godine.

2018. - ulaganja od 910 miliona do 1,010 milijardi KM: Energetski sektor i putevi 

Ulaganja u elektroenergetski sektor su do 310 miliona KM, uz nastavak ulaganja u izgradnju puteva, ali prilikom izrade projekcije nije uzeta u obzir realizacija projekta izgradnje elektroenergetskog sistema HES Gornja Drina (raskinut je ugovor o strateškom partnerstvu između “Elektroprivrede RS” i njemačke kompanije RWE-Innogy uz procijenjenu vrijednost projekta 460 miliona eura). Nije uzeto u obzir ni ulaganje u projekt HES Donja Drina. Do sada je potpisan sporazum između Vlade RS i američke kompanije NGP za istraživanje i izradu studije izvodljivosti hidropotencijala donjeg sliva rijeke Drine (HES Donja Drina sa hidroelektranama Kozluk, Drina 1, Drina 2 i Drina 3 ukupne instalirane snage 365 MW, čija bi ukupna vrijednosti investicije iznosila 1,3 milijarde eura). Također, postoji mogućnost početka projekta izgradnje bloka 8 TE Kakanj.

(avaz.ba)