LoginRegister
Home » News Archive » the_negatives » Stanovnicima Aerodromskog Naselja nedostaje adekvatnih prostora
A+ R A-
06-10-2015

Stanovnicima Aerodromskog Naselja nedostaje adekvatnih prostora

Rate this item
(3 votes)

aerodromsko naselje amfiteatar

Dječija igrališta i sportske plohe samo su dio onoga što bi stanovnici Aerodromskog Naselja voljeli da imaju. Trenutno je ovih sadržaja jako malo i uglavnom su u lošem stanju i neiskorišteni.

U naselju postoji otvoreni amfiteatar koji je pogodan za organizovanje različitih kulturnih i društvenih sadržaja. Iako je prije nekoliko godina bilo pokušaja njegove obnove i stavljanja u funkciju, danas je ovaj prostor zapušten i mjesto okupljanja narkomana i delinkvenata. Amela Đelilović-Malešević, stanovnica ovog naselja, kaže da je Aerodromsko Naselje, kao najstarije na ovom području, na marginama kada su u pitanju obnova i sanacija.

Koncertna okupljanja

"U naselju postoji amfiteatar koji je pogodan za filmske projekcije, pozorišne predstave na otvorenom i manja koncertna okupljanja, ali ova ideja nije u potpunosti realizirana. U posljednjih nekoliko godina studenti i srednjoškolci su se okupili oko zajedničke ideje obnove amfiteatra. Obnova je završena, međutim, popularizacija ovog prostora je nedovoljna. Možda bi ga osnovne i srednje škole na Dobrinji mogle koristiti za otvorene časove ili naprimjer zašto ne uspostaviti saradnju sa Gimnazijom Dobrinja kako bi se Filmski školski festival održavao upravo ovdje", ističe Đelilović-Malešević.

U slučaju da prvobitna namjena amfiteatra nije održiva kao takva onda ga, prema njenim riječima, treba prenamijeniti u dječije igralište.

"Ona koja postoje, u katastrofalnom su stanju. Sva igrališta su pretrpjela granatiranje u ratu i pojedina nisu ni bila obnovljena, osim klupa. Nažalost, igrališta se koriste kao parkinzi", navodi Đelilović-Malešević.

Almir Škaljić, stanovnik naselja, volio bi da prostor amfiteatra bude pretvoren u dječije igralište, kojih generalno, prema njegovima riječima, nedostaje u ovom kraju.

"Ovo je neiskorištena površina. Postalo je ruglo gdje se okupljaju narkomani i delinkventi. Prostor nije osvijetljen i svi ga zaobilaze", ističe Škaljić.

Javna rasprava

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Novi Grad vijećnik Naše stranke Vernes Ćosić pokrenuo je inicijativu da se nešto uraditi o pitanju ovog amfiteatra.

"U otvorenom  amfiteatru u Aerodromskom Naselju u prošlosti su se održavale različite kulturne manifestacije. Bilo je pokušaja nekih nevladinih organizacija da urade nešto sa ovim. Međutim, ovaj prostor je zapušten. Zbog toga sam pokrenuo inicijativu da se on sanira i da mu se vrati prvobitna namjena, odnosno da ovo bude prostor na kojem će se održavati različiti kulturni i društveni sadržaji. Ukoliko nadležna služba smatra da nemamo potrebe za takvim prostorom, onda ga u saradnji sa MZ i stanovnicima Aerodromskog Naselja možemo pretvoriti u igralište za djecu ili neki drugi sadržaj koji je potreban ovom naselju i Dobrinji", rekao nam je Ćosić.

U Općini Novi Grad kazali su nam da je planirano da se na oktobarskoj sjednici Općinskog vijeća usvoji nacrt budžeta za iduću godinu koji će ići u javnu raspravu, te smatraju da ovo pitanje, kao i puno drugih, treba biti predmet javne rasprave o budžetu.

"Ovo pitanje treba ići od Savjeta mjesne zajednice, a od konačnog usvajanja budžeta zavisit će hoće li se naći sredstva za realizaciju tog projekta, kao i za sve druge infrastrukturne projekte na području Novog Grada", naveli su iz Općine Novi Grad.

(Oslobođenje)