LoginRegister
Home » News Archive » World Architecture » Rusi zele graditi mega-autocestu od 20.000 kilometara
A+ R A-
06-10-2015

Rusi zele graditi mega-autocestu od 20.000 kilometara

Rate this item
(9 votes)

rusija autocesta cnn

Putovanje od Londona do New Yorka automobilom možda zvuči nevjerojatno, ali ako sve bude po planu predsjednika Ruskih željeznica, takva mogućnost mogla bi se ostvariti.

Prema izvještaju objavljenom u "The Siberian Timesu", predsjednik Ruskih željeznica Vladimir Yakunin izložio je još u ožujku na sastanku ruske Akademije znanosti plan izgradnje goleme trans-sibirske autoceste koja bi povezala istočnu granicu Rusije s Aljaskom, prelazeći usko prolaz kroz Beringovo more, koje razdvaja Aziju i Sjevernu Ameriku.

Ova golema autocesta bla bi izgrađena uz postojeću trans-sibirsku željezncu, a uz izgradnju autoceste, Rusi planiraju graditi i novu željezničku mrežu, kao i naftovode i plinovode.

"Međudržavni, međucivilizacijski projekt"

"Ovo je međudržavni, međucivilizacijski projekt", kazao je Yakunin. "Bit će to projekt budućnosti koji će se bazirati na vodećim, najnovijim tehnologijama", kazao je.

Cesta bi se protezala uzduž cijele Rusije te bi se povezivala s postojećim cestovnim sustavima u Zapadnoj Europi i Aziji. Yakunin je kazao da bi autocesta trebala povezivati Rusiju sa Sjevernom Amerikom preko istočne ruske regije Chukotke, preko Beringova prolaza sve do Aljaske, a potom bi se povezala s cestovnom mrežom u SAD-u i vodila sve do New Yorka. Ipak, Yakuninov plan ne otkriva kako bi vozači trebali prijeći Beringov prolaz - trajektima, kroz tunel ili bi se, pak, gradili novi mostovi.

CNN je izračunao koliko bi dugačka bila ruska megaautocesta, koja bi u konačnici, spajanje s cestovnim sustavima u Zapadnoj Europi i SAD-u, trebala biti dugačka i došao do brojke od čak 20.777 kilometara.

Ko će to sve platiti?

Cijena izgradnje ovakve autoceste kreće se u bilijunima dolara. Postavlja se pitanje - ko će to platiti?

CNN napominje kako Yakunina mnogi opisuju kao vrlo bliskog prijatelja ruskog predsjednika Vladimira Putina, a neki čak spekuliraju da bi ga upravo on trebao naslijediti na mjestu predsjednika.

Yakunin tvrdi da će se izgradnja autoceste isplatiti već kroz nekoliko godina, ali u svom izvještaju ne navodi niti procjene koliko bi cijeli projekt mogao koštati, niti detalje o tome koliko će isplativ biti.

(index.hr)