LoginRegister
Home » News Archive » World Architecture » Zapoceti radovi na kulama cuvene crkve ''Sagrada familia''
A+ R A-
22-10-2015

Zapoceti radovi na kulama cuvene crkve ''Sagrada familia''

Rate this item
(5 votes)

La Sagrada Familia

Radovi na crkvi Svete porodice u Barseloni, slavnoj „Sagrada familia“, nedovršenom remek-djelu velikog katalonskog arhitekte Antonija Gaudija, ušli su u završnu fazu kojom je predviđena izgradnja šest ogromnih kula koje će od nje učiniti najviši vjerski hram u Evropi.

Predstavljajući projekat, glavni arhitekta Žordi Fauli kazao je danas da će za desetak godina, nakon izgradnje najveće, centralne „kule Isusa Hrista“, famozna bazilika, koju svake godine posjeti nekoliko miliona turista, ući u knjige rekorda.

„Središnji toranj sa svojih 172,5 metara visine učiniće je najvišom katedralom u Evropi „– naveo je on, podsjetivši da se trenutno naviši crkveni toranj, visok 162 metra nalazi u Ulmu, u Nemačkoj. Bazilika sv. Petra u Rimu će, pak, i dalje biti najviša crkva po svom središnjem brodu.

Izgradnja crkve Svete porodice, simbola i glavne turističke atrakcije katalonskog glavnog grada, počela je daleke 1882. godine. Dosad je dovršeno 70 odsto građevine koja dostiže visinu od 112 metara.

Fauli je naglasio da izgradnja kule i većeg dijela strukture crkve, koja bi trebalo da bude završena do 2016, za 100. godišnjicu Gaudijeve smrti, i dalje teče po planu. On je naveo da će samo pojedini elementi, kao što je dekoracija, ostati nedovršeni.

„Teško je predvidjeti, ali već sada možemo reći da će crkva biti završena do 2030, 2032“ – napomenuo je glavni arhitekta.

„Kula Isusa Hrista“ će na vrhu imati krst i biti okružena sa pet ostalih tornjeva, od koji će jedan biti posvećen Bogorodici, a četiri, nešto niža, četvorci jevađelista.

Veliki vjernik, Antoni Gaudi (1852-1926) je veći dio svog života posvetio tom kolosalnom projektu koji predstavlja kombinaciju arhitektonsko-građevnog stila u kom se sjedinjuju gotička disciplina sa zaobljenim linijama, jasnoća i jednostavnost modernizma sa ambiciozno strukturisanim stubovima i lukovima, sve bogato ukrašeno mnoštvom detalja i simbola. Katedrala je od 1984. na listi svetske baštine UNESCO-a.

(novosti.rs)