LoginRegister
Home » News Archive » the_negatives » Urusava se zgrada Historijskog muzeja u Sarajevu
A+ R A-
25-10-2015

Urusava se zgrada Historijskog muzeja u Sarajevu

Rate this item
(6 votes)

Historijski-muzej-BiH

Zgrada Historijskog muzeja, u kojem se nalazi vrijedna kulturna, historijska i druga građa, godinama predstavlja pravo ruglo u samom centru grada. Zbog nedostatka novca i slabih izvora prihoda, Uprava muzeja nije bila u prilici obnoviti krov koji prokišnjava, fasadu, ploče koje krase objekat...

Vlaga u depou

Ova kulturno-historijska institucija ostala je i bez grijanja, a i temeljno funkcioniranje postalo je upitno. U to smo se uvjerili i jučer za vrijeme naše posjete muzeju.  

Da je situacija izuzetno loša, potvrdila nam je i novoizabrana direktorica Elma Hašimbegović, koja je kazala da oštećene ploče, koje predstavljaju opasnost za posjetioce i prolaznike, i ružan izgled nisu jedini problem s kojim se suočavaju. 

"Nemamo grijanja, a to znači i bezuvjetan prostor za rad u predstojećim zimskim mjesecima. Vlaga u depoima i dotrajale instalacije svakodnevno ugrožavaju kulturno-historijsko blago koje nam je povjereno na čuvanje" - istakla je Hašimbegović. 

Više posjetilaca

historijski muzej krov foto A.KuburovicJedino što je dobro, kako je kazala direktorica, jeste što su započeti radovi na krovu, koji će, kada radnici firme „Neimari“ završe posao, spriječiti prokišnjavanje. Novac za ove radove dobili su iz Fonda američkog ambasadora za očuvanje kulturno-historijskog naslijeđa.

Osim toga, kako ističe direktorica Hašimbegović, u saradnji s Ministarstvom civilnih poslova BiH, pokušavaju pronaći novac za obnovu zgrade. 

Za vrijeme posjete u muzeju smo zatekli Brigitu Banković-Hadžić, koja nam je rekla da su uvjeti vrlo loši, a, ako bi se poboljšali, bilo bi i mnogo više posjetilaca. Njena prijateljica Selena Bajraktarević istakla je da bi u muzeju trebalo osigurati stručne vodiče. 

Loš dojam o stanju u kulturi

"Cjelokupan izgled i situacija u muzeju ostavljaju na domaće i strane posjetioce loš dojam o stanju u kulturi generalno. Uprkos ovim problemima, Historijski muzej pokušava funkcionirati, organiziramo izložbe, radionice, rad s djecom i mladima" - kazala je direktorica Hašimbegović.

(avaz.ba)