LoginRegister
Home » News Archive » Economy News » Svjetska banka priprema novu strategiju za BiH
A+ R A-
31-10-2015

Svjetska banka priprema novu strategiju za BiH

Rate this item
(3 votes)

svjetska bankaSvjetska banka koja će u narednih pet godina BiH na raspolaganje staviti dodatnih 1,3 mlrd KM, u decembru će objaviti novu strategiju za BiH koja će se fokusirati na tri oblasti.

Prva će biti povećanje efikasnosti javnog sektora, a u okviru toga biće pružena pomoć finansijskom upravljanju u javnom sektoru, zatim reformi državnih preduzeća, te unapređenju pružanja javnih usluga.

Druga oblast je omogućavanje iskorištavanja potencijala privatnog sektora, a treća se odnosi na nastavak podrške sanaciji posljedica nedavnih poplava, piše "Dnevni avaz".

Šef Kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Tatjana Proskurjakova potvrdila je ovu informaciju navodeći da je jedan od ciljeva da se u saradnji sa vlastima privatni sektor učini motorom razvoja i otvaranja radnih mjesta.

"Veoma je bitno da se omogući rast privatnog sektora, da se napravi fleksibilnije radno zakonodavstvo kako bi se preduzeća mogla brže prilagođavati novim uslovima" - naglasila je Proskurjakova.

Prema njenim riječima, prioritet će biti unapređenje infrastrukture, konkretno puteva i autoputeva.

"Od razvoja treba da imaju koristi svi slojevi stanovništva, a posebno onih "donjih" 40%. Treba takođe obezbijediti i da ruralno stanovništvo ima jednak pristup javnim uslugama" - kaže Proskurjakova.

(capital.ba)