LoginRegister
Home » News Archive » Economy News » Prodaja hotela Holiday do kraja godine: Kupac nece morati obestetiti radnike
A+ R A-
14-12-2015

Prodaja hotela Holiday do kraja godine: Kupac nece morati obestetiti radnike

Rate this item
(6 votes)

holiday inn sarajevo

Prema riječima advokata Elmira Arslanagića, koji je pravni zastupnik najvećeg povjerioca, austrijske firme Heta, odluku o datumu i načinu prodaje treba da donese Općinski sud u Sarajevu.

Vlasnik nekretnine

"Postoje dva prijedloga mogućeg načina prodaje i to putem javne ponude, ili putem tendera koji bi bio objavljen u austrijskim medijima. Očekujemo da bi Općinski sud u Sarajevu do kraja godine mogao donijeti odluku o načinu prodaje, a sama prodaja mogla bi se obaviti mjesec ili dva nakon toga. Međutim, datum još uvijek nije izvjestan s obzirom na to kako rade naši sudovi" – izjavio je Arslanagić, dodavši da postoji interes međunarodnih investitora za kupovinu Holidaya.

Posebno je napomenuo da se prodaje samo objekat hotela, a ne i firma Holiday.

"To znači da će kupac postati vlasnik samo nekretnine, odnosno da sa hotelom “ne kupuje“ radnike. Što se tiče isplate dugova prema radnicima ta obaveza neće pasti na novog vlasnika zgrade, nego će, prema važećim zakonima, novac od prodaje postati dio stečajne mase iz koje će se izmirivati dugovanja prema uposlenicima, ali i ostalim povjeriocima" – istakao je Arslanagić.

Stečajni postupak

Dodao je i da nedavne policijske akcije, koje je provodila SIPA, a u kojima se spominjao Hotel nemaju nikakav utjecaj na proces prodaje.

Prema riječima stečajnog upravnika Muhameda Mahmutovića, od 1. augusta hotel Holiday radi u punom kapacitetu, odnosno otvoren je za goste.

"Do sada obezbijeđena sredstva služe za podmirenje troškova stečajnog postupka. Ostvareni prihodi su dovoljni za provođenje stečajnog postupka" – dodao je Mahmutović.

Napomenuo je i da istrage koje vodi SIPA, a koje se dovode u vezu sa Hotelom, pozitivno utječu na uredno vođenje stečajnog postupka.

(Faktor.ba)